Συνεδρίασε η Διευρυμένη Συμβουλευτική Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας

1
2112

Γ.Γ. του Ε.Ο.Τ.: «Η Δράμα προσφέρεται στο να γίνει ένα πρότυπο του τουρισμού εμπειρίας»

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Νομού Δράμας έγινε χθες στο ξενοδοχείο «Κούρος», με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, των πέντε δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, του προέδρου του Επιμελητηρίου και εκπροσώπων τοπικών φορέων που εμπλέκονται σε θέματα τουρισμού και ανάπτυξης.
Ειδικότερα, πρόκειται για τη συνάντηση – συνεδρίαση της Διευρυμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Π.Ε. Δράμας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της Π.Ε. Δράμας. Στη συνάντηση συμμετείχε διαδικτυακά και ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι στη συνάντηση είχαν κληθεί οι δήμαρχοι και οι συντονιστικές επιτροπές από τους φορείς που απαρτίζουν το τοπικό τουριστικό προϊόν, προκειμένου να μπορέσει να αναδειχθεί όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται συντονισμένα και όχι μεμονωμένα σε κάθε δήμο, για να μπορέσει να υπάρξει η δυνατότητα συνεργασίας και να δημιουργηθεί ένα τουριστικό προϊόν για όλον τον Νομό Δράμας. «Παρουσιάζονται οι επιτροπές και ο ρόλος των επιτροπών που συστήθηκαν σε αυτή την προσπάθεια. Θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο βήμα για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα, που σημαίνει τουρισμός, επισκεψιμότητα, στόχευση και αποτέλεσμα. Υπάρχουν εργαλεία χρηματοδότησης, τα οποία ήδη αξιοποιούμε. Θα προχωρήσουμε με το εταιρικό σχήμα, που αποτελείται από τους ξενοδόχους, τους δημάρχους και τους ιδιωτικούς φορείς, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να δημιουργηθεί το master plan του στρατηγικού σχεδιασμού για όλον τον Νομό Δράμας» τόνισε ο Δήμαρχος Δράμας.
Μάλιστα, με την ιδιότητά του και ως προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων πρόσθεσε ότι η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί και μέσα από τη θεσμική του θέση στην Επιτροπή, μέσω της οποίας ετοιμάζονται δύο πιλοτικά προγράμματα στον Νομό Δράμας, με στόχο να επεκταθούν στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα.

Στον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι για τον Ε.Ο.Τ. είναι πολύ σημαντικό να παρατηρεί τέτοιες συνεργασίες σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία όλων των φορέων είναι το κλειδί που θα οδηγήσει σε μία καλύτερη επόμενη ημέρα τον Τουρισμό. «Τους τελευταίους 18 μήνες της πανδημίας, αποδείξαμε ότι η συνεργασία που είχαμε με όλους τους φορείς μάς οδήγησε στο να ενισχυθεί το brand της χώρας στο εξωτερικό, παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίσαμε όλοι μας και τελικά η χώρα μας βγήκε κερδισμένη, θα τολμούσα να πω, από όλη αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Η στρατηγική του Ε.Ο.Τ. είναι ότι η Ελλάδα είναι ολόκληρη ένας εν δυνάμει τουριστικός προορισμός. Η Δράμα προσφέρεται στο να γίνει ένα πρότυπο του τουρισμού εμπειρίας, όχι μόνο του χειμερινού ή του θεματικού τουρισμού. Μπορεί γενικότερα να μπει στον χάρτη των περιοχών οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά στο σύνολο της χώρας τα επόμενα χρόνια».

Σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, τόνισε: «Σίγουρα υπάρχουν συζητήσεις για όλα αυτά τα θέματα, και υπάρχει και διάσταση απόψεων σε κάποια από αυτά κατά καιρούς, ο στόχος όμως παραμένει ίδιος, για να υπάρξει ένας ορθολογικός σχεδιασμός στην προσέγγιση του κλάδου του τουρισμού στην περιοχή. Το Επιμελητήριο Δράμας έχει, ουσιαστικά, την άποψη: «όλα στην ιδιωτική πρωτοβουλία». Το παρελθόν μας δίδαξε σκληρά και έχουμε δει καταστάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με την αναπτυξιακή προοπτική που υπήρξε στην περιοχή με τον τουρισμό, διότι, όπως θα δείτε, το Α.Ε.Π. για τον τουρισμό είναι κοντά στο 0% σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας. Άρα θα πρέπει να δούμε πού είναι οι παθογένειες, πού είναι καταγεγραμμένες. Ξέρουμε τι έχει συμβεί και τι έχει γίνει. Ουδείς Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαχειριστής αναπτυξιακών έργων που έχουν τη βάση στον τουρισμό. Η πρόταση του Επιμελητηρίου είναι ή καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία ή ΣΔΙΤ».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, κ. Άγγελος Καλλίας, τόνισε για τη συνάντηση: «Είμαστε στο στάδιο στο οποίο η Επιτροπή πρέπει να μπει στη διαδικασία οργάνωσης της διευρυμένης επιτροπής, ώστε να δημιουργηθούν υποομάδες, οι οποίες θα δουλέψουν, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να γίνει για κάθε φορέα. Πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη Δράμα, προκειμένου να ξέρουμε σε ένα πλάνο τριετίας ή πενταετίας τι πρέπει να γίνει και τα βήματα που θα ακολουθήσουμε».

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συμβολή της Αναπτυξιακής Δράμας, ως Ομάδας Τοπικής Δράσης του CLLD LEADER Ν. Δράμας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και εταίρο του διατοπικού σχεδίου στο πλαίσιο του υπομέτρου 19.3 με τίτλο: «Ανάπτυξη συνεργατισμού».
Η παρουσία όλων των φορέων και των υπηρεσιών ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ώστε από την αρχή να καταγραφούν στον σχεδιασμό οι απόψεις τους, αλλά και για να συμμετάσχουν εκπρόσωποί τους στις ομάδες εργασίας που θα οριστούν, ώστε να ξεκινήσει συντεταγμένα ο στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Δράμας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!