Συνεδρίασε η επιτροπή Leader στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλου

0
2048

Μιλάει στα “Χ” ο διευθυντής της ΑΝΕΔ κ. Μανώλης Χατζόπουλος

Μια σημαντική συνεδρίαση της επιτροπής του προγράμματος LEADER στον Νομό Δράμας, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιώργου Παπαδόπουλου την Τρίτη. Η συνεδρίαση ήταν σημαντική καθώς η υλοποίηση του προγράμματος στη Δράμα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, επεσήμανε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής Leader μετείχαν ο πρόεδρός της και Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου και ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στη συνεδρίαση της επιτροπής μετείχε και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος.
Η πρόσκληση των έργων δημόσιου χαρακτήρα για το πρόγραμμα Leader όπως είναι γνωστό έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό μετά τα στάδια της αξιολόγησης και της υπογραφής συμβάσεων που προηγήθηκαν. Όλα σχεδόν τα έργα της συγκεκριμένη πρόσκλησης υλοποιούνται ήδη, ενώ έχουν ήδη πληρωθεί και 2 ή 3 επενδυτές.
«Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση του προγράμματος για τα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα, υπάρχει ήδη απόφαση ένταξης για 53 επενδύσεις ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνητικά για τις περισσότερες εξ’ αυτών. Την τρέχουσα εβδομάδα υπογράφονται οι συμβάσεις με όλους τους επενδυτές της πρόσκλησης για τα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα και πλέον προχωρούμε στις επόμενες δράσεις που συνδέουν τα έργα ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα με το υπόλοιπο οικονομικό γίγνεσθαι του νομού μας ευρύτερα» ανέφερε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τα λεγόμενα διατοπικά και διακρατικά έργα και κάποιες δράσεις συνεργασίας, όπως λέγονται. Πρόκειται για έργα που εμπλέκουν φορείς, επιχειρήσεις, περιοχές και κράτη μέσω του προγράμματος Leader για κοινούς σκοπούς. Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν είναι ότι αποκομίζονται εμπειρίες από άλλες περιοχές και από άλλους φορείς. Είναι δηλαδή η λεγόμενη προστιθέμενη αξία του Leader. Ένα παράδειγμα είναι οι «Διαδρομές Πολιτισμού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», που συμμετέχουν όλες οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Περιφέρειας. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να εγκριθούν σε συγκεκριμένη μορφή μέχρι τις 30 Ιουνίου, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τις 23 επενδύσεις που κρίθηκαν επιλαχούσες από την πρόσκληση του προγράμματος Leader για έργα ιδιωτικού χαρακτήρα, οι προοπτικές που διαμορφώνονται για την ένταξή τους είναι θετικές. «Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η επιτροπή Leader θα τολμούσα να πω, είμαστε αισιόδοξοι, για την πρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτείται αλλά είμαστε σε αναμονή καθώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένη καμία απόφαση για το θέμα αυτό. Από ότι φαίνεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να βρει τα χρήματα, από τις διαβεβαιώσεις που έχουμε, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, οι ανάγκες για κονδύλια που διοχετεύονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιορίζουν τα οικονομικά περιθώρια παντού. Η επιχορήγηση που χρειαζόμαστε για την ένταξη και των υπολοίπων 23 επενδύσεων-έργων ιδιωτικού χαρακτήρα είναι της τάξης των 3 εκατ. ευρώ περίπου. Το έργο που θα υλοποιηθεί εάν ενταχθούν και οι 23 επιλαχούσες επενδύσεις εκτιμώ ότι θα ανέχεται μαζί με τη δική τους συμμετοχή γύρω στα 5.3 εκατ. ευρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ