Συνέντευξη του Δημάρχου Προσοτσάνης Θ. Αθανασιάδη: «Μπορούμε να αναχαιτίσουμε την μετανάστευση»

Στόχος η δημιουργία τουλάχιστον 1000 νέων θέσεων εργασίας στον επόμενο ενάμιση χρόνο στην Προσοτσάνη»

0
2283

Την πρόθεσή του να αναπτύξει το βιοτεχνικό πάρκο της Προσοτσάνης όπου υπάρχουν αξιόλογες βιοτεχνίες και βιομηχανίες, προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές για εγκατάσταση καινούργιων επιχειρήσεων που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας, εξέφρασε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο νέος Δήμαρχος Προσοτσάνης Θεόδωρος Αθανασιάδης. Ήδη όπως αναφέρει από επαφές που έχουν γίνει με επενδυτές στην περιοχή, εκτιμάται ότι στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον χίλιες νέες θέσεις εργασίας. Όπως αναφέρει ο νέος Δήμαρχος Προσοτσάνης στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος Δήμος που θα υπηρετεί τους πολίτες του και όχι οι πολίτες αυτόν…

Κύριε Αθανασιάδη είστε νέος δήμαρχος στον Δήμο Προσοτσάνης αλλά αρκετά έμπειρος στην αυτοδιοίκηση .Έχετε διατελέσει και πάλι δήμαρχος στο Δήμο Σιταγρών. Σας διευκολύνει η προηγούμενη εμπειρία σας;

Στην αυτοδιοίκηση βρίσκομαι από το 1990, γνωρίζοντας όλες τις μεταρρυθμίσεις. Πρώτα τις κοινότητες, έπειτα τον Καποδίστρια, στη συνέχεια τον Καλλικράτη και σήμερα τον Κλεισθένη. Έχω υπηρετήσει όλους αυτούς τους θεσμούς. Παράλληλα υπηρέτησα την ΤΕΔΚ Δράμας (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) ως πρόεδρος, καθώς επίσης και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων στην εκτελεστική επιτροπή ως γραμματέας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήμουν πάντοτε ενεργός στην πολιτική, συνεπώς δεν με ξαφνιάζει τίποτα και όλα αυτά τα βιώματά μου είναι όπλα προκειμένου να ανταποκριθώ στις υψηλές απαιτήσεις της εποχής, όπου μετά από μία δεκαετία κρίσης ο κόσμος περιμένει και η τοπική αυτοδιοίκηση να βάλει ‘πλάτη’ ούτως ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη, δεν είναι άυλο πράγμα και αποτελεί μονόδρομο που θα δώσει προοπτική στον τόπο μας ,στο Νομό μας ,στη Χώρα μας. Άρα είναι υψηλή η ευθύνη μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δώσουμε προοπτική στον τόπο μας.

Ποια είναι η αίσθησή σας για την κατάσταση του Δήμου Προσοτσάνης αυτό το μικρό διάστημα της νέας Δημοτικής Αρχής;

Πρόκειται για έναν μεγάλο Δήμο με ένα πλούσιο ανάγλυφο που έχει εύφορες πεδιάδες, σπουδαίο ορεινό όγκο, σημαντικό γεωλογικό πλούτο, έχει το μάρμαρο που είναι πυλώνας ανάπτυξης για τη Δράμα, έχει χώρους τουριστικούς όπως το σπήλαιο Μααρά, το οποίο είναι πραγματικά ένα θαύμα της φύσης και με κάποιες επιπλέον ενέργειες μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή και το Νομό. Συνεπώς, όλος αυτός ο πλούτος θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί σωστά.
Ο Δήμος από πλευράς υποδομών σίγουρα είναι σε ένα καλό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι με μια άλλη φιλοσοφία την οποία εμείς πρεσβεύουμε και βασίζεται στη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών, το μέλλον του Δήμου Προσοτσάνης θα είναι σίγουρα καλύτερο.
Δυστυχώς, μετά από εννέα χρόνια δεν έχει επέλθει συνοχή στον Δήμο, για αυτό θα πρέπει να κάνουμε έργα τα οποία θα τα ‘νιώσει’ ο πολίτης και κυρίως υποδομές οι οποίες θα δημιουργήσουν αυτή τη συνοχή. Δηλαδή, υπάρχουν δύο Δήμοι οι οποίοι συνενώθηκαν πριν από κάποια χρόνια και στην πράξη λειτουργούν παράλληλα γιατί δεν έχουν συγκοινωνία που να συνδέει το κέντρο του Δήμου με τα υπόλοιπα χωριά. Άρα, στόχος είναι να γίνουν οι κατάλληλες συγκοινωνιακές υποδομές.

Είναι ένας Δήμος που όπως και οι άλλοι πλήττεται από την ανεργία και την μετανάστευση. Σκοπεύετε να παρέμβετε στο θέμα αυτό ως δημοτική αρχή και πως;

Πράγματι και η δική μας περιοχή μαστίζεται από την ανεργία. Παρόλα αυτά, έχουμε το Βιοτεχνικό Πάρκο στην Προσοτσάνη, όπου υπάρχουν αξιόλογες βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το αναπτύξουμε περισσότερο δημιουργώντας υποδομές για εγκατάσταση καινούριων επιχειρήσεων που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας. Ήδη από επαφές που έχουμε κάνει με επενδυτές στην περιοχή, πιστεύουμε ότι στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα έχουμε τουλάχιστον χίλιες νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, με δεδομένο ότι υπάρχει το μάρμαρο στην περιοχή, το οποίο πηγαίνει πολύ καλά, πιστεύουμε ότι αυτή η περιοχή σε συνδυασμό με έργα υποδομής που θα πραγματοποιηθούν στον Νομό σχετικά με την προσβασιμότητα και τη σύνδεση του με τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα δώσουν πνοή και ανάπτυξη στις περιοχές μας.
Έχοντας ως στόχο να στηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, θα είναι καλοδεχούμενος κάθε επενδυτής και θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την εγκατάστασή του με οποιαδήποτε έργα υποδομής.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον πρωτογενή τομέα ο οποίος είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας στην περιοχή μας. Στόχος είναι η δημιουργία έργων που θα αφορούν την προσβασιμότητα, δηλαδή ασφαλτοστρώσεις για κεντρικούς αγροτικούς δρόμους και δρόμους που οδηγούν σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έτσι ώστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να μειώσουν τα κόστη τους.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περιοχή μας έχουμε τον Αγγίτη που είναι ένα ποτάμι που δε σταματάει όλο το έτος να αρδεύει τον κάμπο μας. Άρα με δημιουργία μικροφραγμάτων μπορούμε να στηρίξουμε την γεωργία και παράλληλα μπορούμε μέσα από αυτά να μειώσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν προϋποθέσεις ανάπτυξης για την περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αναχαιτίσουμε την μετανάστευση, αλλά να δοθεί και κίνητρο σε νέα ζευγάρια να εγκατασταθούν στην περιοχή μας.

Ποια είναι η σχέση σας με τους ανθρώπους της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής; Θα βρίσκατε θεωρείτε κοινά σημεία συνεργασίας στην νέα αυτοδιοικητική περίοδο;

Θεωρώ ότι στη διοίκηση υπάρχει συνέχεια και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μία καλή συγκυρία, καθώς υπάρχει ένα αρκετά έμπειρο πολιτικό προσωπικό με τους οποίους συνυπήρχαμε και συνεχίζουμε να συνυπάρχουμε χωρίς να έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Θεωρούμε ότι είναι όλοι συνεργάτες.
Αυτή τη στιγμή επέλεξε ο κόσμος εμάς στο τιμόνι του Δήμου, την προηγούμενη φορά επέλεξαν αυτούς. Εκείνο που έχει σημασία είναι να σεβαστούμε την επιλογή του κόσμου και να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις συνοχής στο Δήμο και να βλέπουμε τα προβλήματα μόνο ως αντιπάλους.
Τι πρέπει να περιμένουν οι Δημότες της Προσοτσάνης τους επόμενους μήνες από τη νέα Δημοτική Αρχή;
Αυτό που θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι θα εστιάσουμε στα προβλήματα της καθημερινότητας και αυτό γιατί ασχολούμαστε πολλές φορές με τα σύνθετα ενώ δεν έχουμε λύσει τα απλά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο Δήμο που θα υπηρετεί τους πολίτες του και όχι οι πολίτες αυτόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ