Συνέντευξη τύπου των τοπικών φορέων υγείας με στόχο την ενημέρωση των πολιτών

0
2305

-†Επιβεβαιώθηκε η μη ύπαρξη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ στη Δράμα. Υψηλή η προσοχή μας στην τήρηση των μέτρων γιατί είναι πιθανή η ύπαρξη μη επιβεβαιωμένων ασθενών ανάμεσά μας.
†-«Πολύ σημαντικό το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι»

Σε ενημέρωση των Δραμινών για τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας σε σχέση με τη διασπορά του Covid-19 προχώρησαν οι τοπικοί φορείς υγείας παραχωρώντας συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 13 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, και με στόχο οι πολίτες να έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ξεκαθαρίστηκε ότι μέχρι και την Παρασκευή (ημέρα κατά την οποία παραχωρήθηκε η συνέντευξη), δεν υπήρξε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στον Νομό Δράμας.
Στην ενημέρωση που έγινε μετείχαν: ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Γιώργος Γεωργιάδης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας Δράμας, Αικατερίνη Μπουραζάνη, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, Κατερίνα Μπουρουτζόγλου, ο προϊστάμενος του Αυτοτ. Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, Κυριάκος Χατζηκοσμίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Aντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ, κ. Γιώργος Ζιμπίδης, και ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΑΜΘ, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Στην ενημέρωση που έγινε επρόκειτο να παραβρίσκεται και η νέα διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, ωστόσο αυτό δεν έγινε εφικτό, εξαιτίας έκτακτης μετακίνησής της στην Θεσσαλονίκη εκείνη την ημέρα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην φημολογία που αναπτύχθηκε στη Δράμα το τελευταίο διάστημα, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, με αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος πανικού, όπως είπε. Διαβεβαίωσε ότι από πλευράς υπηρεσιών υπάρχει ετοιμότητα και συνεργασία μεταξύ των φορέων. Ξεκαθάρισε ότι μέχρι την Παρασκευή 13 Μαρτίου δεν υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον ΕΟΔΥ στην Δράμα «δεν υπήρξε το παραμικρό», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γιώργος Γεωργιάδης, είπε ότι στο μόνο που διαφέρει ο νέος κορωνοϊός σε σχέση με τη γρίπη είναι ότι στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν υπάρχει εμβόλιο, σε αντίθεση με την γρίπη. Εξήγησε ότι, όπως έχει αποδειχθεί από την εξέλιξη του νέου ιού, αυτός μολύνει και τα παιδιά κάτω των 10 ετών, ωστόσο αυτά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά. Συμφώνησε με το κλείσιμο των σχολείων, διότι τα παιδιά μπορεί να «κολλήσουν» και χωρίς να το ξέρουν να μεταδώσουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες. Ως ευπαθείς ομάδες ορίζουμε τους συμπολίτες μας με ηλικία άνω των 60 ετών και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, όπως, μεταξύ άλλων, οι καρδιοπαθείς, οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς, ο διαβητικοί (ανεξαρτήτως ηλικίας). Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι στη Δράμα δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο περιστατικό και διαπίστωσε ότι το Νοσοκομείο Δράμας, για τις δυνατότητες που έχει, βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ασθενείς και όσοι επισκέπτονται το Νοσοκομείο της Δράμας θα σταματούν στην είσοδο και θα κατευθύνονται από τον φύλακα, για την μετάβασή τους στον εσωτερικό χώρο του Νοσοκομείου.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας Δράμας, Αικατερίνη Μπουραζάνη, ανέφερε ότι η υπηρεσία (όχι μόνο για το συγκεκριμένο νόσημα που εντάσσεται στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα) ελέγχει οποιοδήποτε δηλούμενο κρούσμα μετά από ενημέρωση που λαμβάνει από τον ΕΟΔΥ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι επαφές των κρουσμάτων και γίνεται επιδημιολογική διερεύνηση. Κατά συνέπεια, η υπηρεσία ενημερώνεται για τυχόν κρούσματα άμεσα από τον ΕΟΔΥ και ακολουθεί η ιχνηλάτηση των επαφών, για τις οποίες υπάρχουν πρωτόκολλα δράσης των υπηρεσιών. Η κα Μπουραζάνη επεσήμανε επίσης τη σημασία της ατομικής ευθύνης των πολιτών για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Επεσήμανε ότι το σημαντικότερο από όλα σε ατομικό επίπεδο είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, Κατερίνα Μπουρουτζόγλου, εστίασε στο πρόβλημα του πανικού που δημιουργείται στους πολίτες και, όπως είπε, είναι κάτι το οποίο καθημερινά βιώνουν οι φαρμακοποιοί. Σημείωσε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται από τα μέτρα ασφαλείας στα φαρμακεία και δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός και για την επάρκεια των φαρμάκων, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι υπερκαλυμμένη για όλα όσα πιθανόν θα χρειασθούν. Είπε επίσης ότι η προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων από τους πολίτες δημιουργεί ανεπάρκεια.
Ο προϊστάμενος του Αυτοτ. Διεύθ. Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, Κυριάκος Χατζηκοσμίδης, είπε ότι η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει τέσσερις οδηγίες και ερωτήσεις για τον γενικό πληθυσμό και τον τρόπο που αυτός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό. Παράλληλα η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, έχει εκδώσει οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες. Υπενθύμισε την τηλεφωνική γραμμή 1135, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να λάβουν περαιτέρω οδηγίες για τον κορωνοϊό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!