Συνεργασία Δήμου Δοξάτου και Περιφέρειας για πέντε μεγάλες εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι

0
1805

Προγραμματική σύμβαση θα συνάψουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η ΔΗΚΕΔΗΔ του Δήμου Δοξάτου για την διοργάνωση πέντε μεγάλων εκδηλώσεων μέσα στο καλοκαίρι με την επωνυμία «Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Δοξάτου» στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: Οι ορεινοί αγώνες Ζυγάκτη στις 11 Ιουνίου, η γιορτή Καλαμποκιού 29-30 Ιουλίου, οι Γιορτές Δάσους στις 18 και 19 Αυγούστου, η εκδήλωση με τίτλο: «Στα μονοπάτια της μνήμης και της παράδοσης στις 14 και 15 Ιουλίου και η εκδήλωση «Μνήμες ψυχής» που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν από 25 έως 30 Ιουνίου.
Οι ορεινοί αγώνες του Ζυγάκτη ποταμού επιδιώκουν να αναδείξουν τον ορεινό χαρακτήρα της περιοχής όπως και των σημείων που παρουσιάζουν μοναδική φυσική ομορφιά. Πρόκειται για πρωτοβουλία που επιδιώκει να προσελκύσει τους φίλους των αγώνων βουνού και να τους αφήσουν αξέχαστες αποδράσεις στη φύση. Η εκκίνηση των αγώνων γίνεται από το Κεφαλάρι στο οποίο πρωταγωνιστεί το στοιχείο του νερού. Η διαδρομή ακολουθεί το δρόμο του νερού περνώντας από τις «Πηγές» και τους «Πέντε δρόμους». Οι δρομείς του αγώνα θα περάσουν από όμορφα σημεία της περιοχής συναντώντας ορθόδοξα ξωκλήσια και χωριά ξεχασμένα στο χρόνο, ενώ προς τον τερματισμό της όλης διαδρομής, θα απολαύσουν τη δροσιά των νερών του Κεφαλαρίου.
Η Γιορτή Καλαμποκιού διεξάγεται επί δεκαεννέα χρόνια. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου και πολυάριθμους επισκέπτες, που παρακολουθούν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπακίου. Η διοργάνωση στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση του τοπικού πολιτιστικού και του αγροτικού προϊόντος και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η διοργάνωση διεξάγεται ανάμεσα στη σκιά του όρους Παγγαίου και στη πεδιάδα του Καλαμπακίου, με μουσικά ακούσματα, ήχους, πολιτιστικές δράσεις, παρουσιάσεις λόγου και εικόνας, εκθέσεις του παραγωγικού και εμπορικού χώρου, παραδοσιακές γεύσεις. Τα στοιχεία αυτά προσδίδουν μια άλλη διάσταση στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αναδεικνύοντας διαφορετικές πτυχές της ελληνικής τοπικής οικονομίας και δημιουργίας. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων κάθε χρόνο προσφέρεται δωρεάν καλαμπόκι και παραδοσιακή μπομπότα.
Οι Γιορτές Δάσους αξιοποιούν το πευκοδάσος αναψυχής των Κυργίων και διοργανώνονται από το 2012 με μεγάλη επιτυχία, με στόχο την επαφή με το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό. Στα Κύργια Δράμας και ειδικότερα στο πευκοδάσος του Βαθυχωρίου, πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, εκθέσεις φωτογραφίας και τοπικών παραγόμενων προϊόντων, κατασκευές για παιδιά με ανακυκλώσιμα υλικά, παραμύθια του δάσους κ.α. Τις εκδηλώσεις έρχονται να εμπλουτίσουν ψυχαγωγικοί αγώνες ορεινού τρεξίματος και ποδηλάτου, πέντε διαδρομών και ειδικότερα 1,5 χιλ., αγώνας δρόμου παιδιών 5,5 και 12 χιλ. αγώνες ορεινού τρεξίματος 2,5 χιλ. αγώνας ποδηλάτου και 21 χιλ. αγώνας ορεινού ποδηλάτου.
Τα «Μονοπάτια της μνήμης και της παράδοσης» είναι σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανταλλαγή των πληθυσμών. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα οργανωθούν και διαθεματικές ημερίδες ιστορικού, λαογραφικού και πολιτισμικού περιεχομένου, εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικά δρώμενα και μουσικές συναντήσεις.
Τέλος, οι «Μνήμες ψυχής» είναι πολιτιστικές-κοινωνικές δράσεις που γίνονται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης της περιοχής του ηρωικού Δοξάτου και της ενεργοποίησης των πολιτών σε θέματα του πολιτιστικού και ιστορικού γίγνεσθαι. Το Δοξάτο είναι συνδεδεμένο με τους μαρτυρικούς τόπους της πατρίδας μας, καθώς γνώρισε τριπλή χρονικά βουλγαρική κατοχή, με πάνω από 1300 θύματα. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να λειτουργήσει το Δοξάτο ως τόπος αναφοράς ειρηνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δημιουργίας, μέσω υπερτοπικών εκδηλώσεων με παιδευτικό χαρακτήρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ