Συνετρίβη αεροσκάφος με τόνους πυρομαχικών

1
6241

– Κατέπεσε στην περιοχή Παλαιοχωρίου -Αντιφιλίππων
– Νεκροί δυστυχώς και οι 8 επιβαίνοντες του πληρώματος
– Η έρευνα των ειδικών δεν επαλήθευσε τις αρχικές ανησυχίες για πιθανή τοξική ρύπανση στο περιβάλλον


 

Μοιραία για το πλήρωμά του, αποδείχθηκε η πτήση ενός φλεγόμενου αεροσκάφους τύπου Antonov που μάλιστα πέρασε, από μικρή απόσταση από χωριά του Δήμου Δοξάτου, πριν καταπέσει τελικώς, λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου, σε μη κατοικημένη περιοχή, μεταξύ του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων Καβάλας.
Το αεροσκάφος που σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπισε βλάβη στον κινητήρα, απογειώθηκε από τη Σερβία μεταφέροντας 11,5 τόνους πυρομαχικά με προορισμό το Μπαγκλαντές, με ενδιάμεσους σταθμούς το Ριάντ και το Αμάν, σύμφωνα με δήλωση του Σέρβου Υπουργού Άμυνας κ. Στεφάνοβιτς. Ο ίδιος είπε ότι τα πυρομαχικά, ήταν εκπαιδευτικά βλήματα όλμων, από σερβική ιδιωτική εταιρία και παραλήπτη το υπουργείο Άμυνας του Μπανγκλαντές. Το αεροσκάφος ήταν ιδιοκτησία ουκρανικής εταιρίας αερομεταφορών. Δυστυχώς και τα 8 μέλη του πληρώματος που προερχόταν από την Ουκρανία και επέβαιναν στο αεροσκάφος που συνετρίβη, έχασαν την ζωή τους. Κατά την έρευνα που ακολούθησε μέχρι και τις 8 περίπου το απόγευμα της Κυριακής, είχαν βρεθεί οι 7 από τους 8 σωρούς των μελών του πληρώματος.
Όπως ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir – εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov ήταν εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.
Στο σημείο της συντριβής μετέβησαν και μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από τη Δράμα και το Λιτόχωρο, ενώ έφτασε και αντίστοιχη ομάδα από την Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή μετέβη επίσης, μετά τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, η ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από την Αθήνα.
Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ Χρήστος Μέτιος που έφτασε επίσης στην περιοχή, εξέφρασε το μεσημέρι της Κυριακής την ανησυχία του για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov, λέγοντας ότι αναμένονται οι εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια ήταν το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος.
Τελικώς όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ των “Χ” γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, η ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας, αφού έκανε τις σχετικές έρευνες, δεν εντόπισε χημικό, βιολογικό ή ραδιενεργό υλικό στον χώρο της πτώσης του αεροσκάφους, απλά εντόπισε πλήθος διάσπαρτων πυρομαχικών, που δυσκόλευαν την όλη διαδικασία αντιμετώπισης του περιστατικού, καθώς εξ’ αιτίας τους υπήρχε ο κίνδυνος έκρηξης, ανά πάσα στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που έγιναν από τον Δήμο Παγγαίου, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης, στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου και μετά από επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε, (όπως και έγινε) να αποσταλεί μήνυμα από το 112, που απευθυνόταν στους κατοίκους των οικισμών Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρίου προκειμένου να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρά των σπιτιών τους όλο το βράδυ, πιθανόν υπό τον φόβο τοξικής ρύπανσης από το φορτίο του αεροσκάφους. Ο ίδιος είπε ότι το επικίνδυνο υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος ήταν κυρίως πυρομαχικά και για τον λόγο αυτό υπήρχαν συνεχείς εκρήξεις, μετά την πτώση του αεροσκάφους. Σημείωσε δε ότι μετά από την απόφαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Παγγαίου αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας με οποιοδήποτε τρόπο (πεζών και οχημάτων) από την επαρχιακή οδό Ελευθερούπολης – Νικήσιανης και από το ύψος των Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρίου προς τα αγροκτήματα Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή που παρουσίασε διακοπές, μετά την πτώση του αεροσκάφους, αποκαταστάθηκε την Κυριακή, κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης, παρέμεναν εκτός τάσης επτά υποσταθμοί που επηρεάζουν δέκα επιχειρήσεις και είκοσι κατοικίες σε περιοχή πλησίον του τόπου του ατυχήματος. Επίσης, κατόπιν ενεργειών του δήμου, σε συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε και μικρό πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής.

Η πτήση του φλεγόμενου αεροσκάφους σε κοντινή απόσταση από χωριά της Δράμας
Μιλώντας στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ξεκαθάρισε χθες, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι σε επιφυλακή για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι: «Αρχικά ενημερώθηκα από κατοίκους του Καλαμπακίου, που είδαν να πετά το φλεγόμενο αεροσκάφος σε απόσταση 100 μέτρων. Το αεροσκάφος πέρασε πάνω από Καλπαμπάκι, Καλαμώνα, Νεροφράκτη στην ΠΕ Δράμας και από την ΠΕ Καβάλας, από τις περιοχές, της Γεωργιανής, των Αντιφιλίππων, του Παλαιοχωρίου, της Νικήσιανης κλπ. Ευτυχώς ο πιλότος στάθηκε γενναίος και έδειξε ψυχραιμία και το αεροσκάφος προσγειώθηκε φλεγόμενο σε μια περιοχή όπου υπήρχαν χωράφια με καλαμπόκια. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα περισσότερα των μελών του πληρώματος, διότι φανταστείτε τι θα γινόταν αν το αεροσκάφος έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή. Σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων είναι οι οικισμοί των δυο περιφερειακών ενοτήτων Δράμας και Καβάλας, που προανέφερα. Λυπούμαστε για το θάνατο των 8 μελών του πληρώματος. Είμαστε σε επικοινωνία με τον Υποστράτηγο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Μάριο Αποστολίδη, ώστε να ενημερωθούμε σε περίπτωση που υπάρχει κάτι επικίνδυνο σε σχέση με το φορτίο του αεροσκάφους. Περιμένουμε να ενημερωθούμε από τους ειδικούς και για τις ουσίες που υπάρχουν στο αεροσκάφος και να ενημερώσουμε, εφόσον παραστεί ανάγκη, εγκαίρως τους πολίτες».
Εν τω μεταξύ, μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την ώρα που έγινε γνωστό το περιστατικό. Ο συντονιστής της επιχείρησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Υποστράτηγος κ. Μάριος Αποστολίδης, διευκρίνισε ότι στο περιστατικό, επενέβησαν πυροσβέστες από τη Δράμα, την Καβάλα, την Ελευθερούπολη και άνδρες από την 2η και 4η ΕΜΑΚ για να προσθέσει: «Στον χώρο του συμβάντος, μετέβησαν άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικά όργανα κάνοντας μετρήσεις στο περιβάλλον. Οι μετρήσεις αρχικά δεν έδειξαν κάτι, ωστόσο παρατήρησαν αστάθεια στο πεδίο. Δηλαδή καπνό, θερμότητα και κάποια άγνωστη λευκή ουσία. Η φωτιά έσβησε από τις βραδινές ώρες και το πρωί της Κυριακής υπήρχαν μόνο κάποιες μικροεστίες. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο και την έξοδο στο χώρο που ενεργούμε και έχει δοθεί ισχυρή σύσταση, οι κάτοικοι να μην πλησιάζουν και να έχουν κλειστά τα παράθυρα. Και εμείς φοράμε μάσκες πηγαίνοντας εκεί. Νοιώσαμε μάλιστα ένα κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα…».
Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή, έσπευσε στο σημείο του συμβάντος και ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Σαμπλούκ που ενημέρωσε τις αρχές για το πλήρωμα και επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για Ουκρανούς πολίτες καθώς και ότι αυτό είχε τελικό προορισμό το Μπανγκλαντές.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!