Συνήλθε για πρώτη φορά φέτος το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας

0
1899

Με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δάση και αγροτικές εκτάσεις


 

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δάση και αγροτικές εκτάσεις της χωρικής επικράτειας του Νομού Δράμας, ενόψει της επικείμενης θερινής περιόδου 2022, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 5 Απριλίου στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Στη συνάντηση που έγινε υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, έγινε ο προγραμματισμός έργων και προληπτικού καθαρισμού της χλωρίδας στους οδικούς άξονες όπως και σε χώρους που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δασικές περιοχές, ενώ συζητήθηκε ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματικότερη δράση τους.
Σε δηλώσεις του στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και σε άλλα τοπικά μέσα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, είπε ότι ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Νομού Δράμας εντός του 2022, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, τους δήμους, τις τεχνικές τους υπηρεσίες, τα δασαρχεία, τις υπηρεσίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και τα εθελοντικά σωματεία.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: «O προγραμματισμός έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης στο οδικό δίκτυο, καθώς και σε εγκαταστάσεις και υποδομές εντός ή κοντά σε δασικές εκτάσεις. Στόχος μας είναι η συνεργασία με τους δήμους και την Πυροσβεστική, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Επίσης, υπήρξε συζήτηση για τη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών γιατί θα πρέπει να υπάρχει απρόσκοπτη επικοινωνία καθ’ όλο το 24ωρο με τη βοήθεια ηλεκτρονικής εφαρμογής που είναι ενεργοποιημένη και έχει κάνει η υπηρεσία της πολιτικής προστασίας. Επίσης μιλήσαμε για το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», το οποίο αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, τα χωματουργικά έργα, το προσωπικό, ακόμη και τα πεζοπόρα τμήματα του στρατού σε περίπτωση που συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός. Το σχέδιο αυτό μιλάει και για την απομάκρυνση πολιτών (εκκένωση) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το πρόγραμμα περιφρούρησης που συζητήσαμε στην πρώτη αυτή συνεδρίαση του οργάνου πολιτικής προστασίας, έχει χωριστεί από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, σε τρία μέρη. Να γίνει ένα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, το δεύτερο να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα και ένα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, με στόχο τη συχνή επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών και τον σωστό συντονισμό ώστε σε περίπτωση που θα έχουμε κάποιο γεγονός που θα επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση όλων μας να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση, για να μην έχουμε επιπτώσεις που ενδεχομένως θα είναι δυσάρεστες και γεγονότα όπως αυτά που έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν στην πατρίδα μας».

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν:
-ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παρακολούθησης Εφαρμογής Δράσεων Αγροτικής Οικονομίας. κ. Γεώργιος Ζιμπίδης,
-ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Α.Μ.Θ. Αντιστράτηγος ε.α. Πρόδρομος Φωτακίδης,
-ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Π.Α.Μ.Θ. κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς,
-o Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας Πύραρχος Ιωάννης Αραμπατζής,
-ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας Αντιπύραρχος Δανιήλ Στούπας,
-ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δοξάτου κ. Ιπποκράτης Χατζηπροδρόμου,
-ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παρανεστίου κ. Παύλος Σοφιάδης,
και εκπρόσωποι των Δήμων Δράμας, Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Δράμας, ο Δασάρχης Δράμας κ. Νικόλαος Κόντος, ο Δασάρχης Κ. Νευροκοπίου κ. Μιχαήλ Μαναρίδης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας Ιωάννης Παπαθανασίου, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ