Σημαντικό το ενδιαφέρον ακόμα και τώρα για το «εξοικονομώ» στη Δράμα

1
887

– Παράταση στις αιτήσεις που βρίσκονται σε στάδιο καταχώρησης, ως και την Παρασκευή 15 Απριλίου
– Κ. Παράσχου στα «Χ»: «Φέτος το σύστημα της υποβολής των αιτήσεων λειτούργησε καλύτερα, ωστόσο παρέμεινε το πρόβλημα του συστήματος ενεργειακών πιστοποιητικών»


 

Σημαντικό ήταν μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων στη Δράμα για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους με επιδότηση του προγράμματος, όπως δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Κώστας Παράσχου.
Την εκτίμηση αυτή εκφράζει ο κ. Παράσχου παρότι τυπικά ο αριθμός των αιτήσεων, ανά νομό ή ανά περιφέρεια, δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, με τη νέα τροποποίηση της προκήρυξης του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», δίνεται πλέον η δυνατότητα στις αιτήσεις μονοκατοικιών ή μεμονωμένων διαμερισμάτων που βρίσκονται σε στάδιο καταχώρησης, να ολοκληρώσουν την υποβολή τους ως και την Παρασκευή 15 Απριλίου. Η υποβολή αιτήσεων πολυκατοικίας θα ακολουθήσει κατά το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 18 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 30 Μαΐου.
Η παράταση αφορά τις αιτήσεις για τις οποίες δεν είχαν ολοκληρωθεί τα ενεργειακά πιστοποιητικά τους, όπως εξηγεί ο κ. Παράσχου, διευκρινίζοντας ότι υπήρξε πρόβλημα με το σύστημα του υπουργείου για την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών κατά τη φάση υποβολής των αιτήσεων. Φέτος το σύστημα της υποβολής των αιτήσεων λειτούργησε καλύτερα αφού υπήρξε κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων και δημιουργήθηκε λίστας επιλαχόντων. Ωστόσο, παρέμεινε το πρόβλημα του συστήματος ενεργειακών πιστοποιητικών, το οποίο, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, έπεφτε διαρκώς όταν η διαδικασία έφθανε στο τέλος των αιτήσεων.

Η κατανομή των πόρων, στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου προγράμματος, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προέβλεπε:
-για την ΠΕ Δράμας ποσό 10.509.000 ευρώ
-για την ΠΕ Έβρου 10.338.000 ευρώ,
-για την ΠΕ Καβάλας 10.258.000 ευρώ,
-για την ΠΕ Ξάνθης 10.169.000 ευρώ,
-για την ΠΕ Ροδόπης 9.005.000 ευρώ και
-για την ΠΕ Θάσου 5.823.000 ευρώ.

Στην ΠΕ Δράμας, οι πόροι μέσω του προγράμματος είναι κατανεμημένοι ως εξής:
-για την αντιμετώπιση της ενεργειακή φτώχειας (1η κατηγορία), 1.663.000 ευρώ
-για τις υπόλοιπες κατηγορίες (2η έως 5η), 7.183.000 ευρώ και
-οι πόροι για τις αιτήσεις πολυκατοικιών είναι 1.663.000 ευρώ.
Για την κατανομή ανά Π.Ε. έχουν ληφθεί υπόψη πληθυσμιακά και ενεργειακά δεδομένα καθώς και δεδομένα παρελθοντικής ζήτησης προγραμμάτων «εξοικονομώ» και εφαρμογή συντελεστών ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές με προϋπολογισμούς περασμένων προγραμμάτων «εξοικονομώ».

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εστιάζει στα πιο ενεργοβόρα κτίρια και στις περιφέρειες με πιο ψυχρό χειμώνα. Στη λογική αυτή η κατανομή των πόρων γίνεται ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.
Το «Εξοικονομώ 2021» στοχεύει να συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), και συγκεκριμένα για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!