«Ο λογαριασμός δεν βγαίνει» φωνάζουν οι εργαζόμενοι

1
1577

– Τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα στη Δράμα για την ακρίβεια, τις ανισότητες και την οικονομική δυσπραγία
– Μιλούν στα «Χ» ο πρόεδρος του Ε.Υ.Κ. Δράμας, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και η γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων


 

Η ακρίβεια, οι ανισότητες και η αδυναμία των εργαζομένων να μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη που έχουν δημιουργηθεί είναι οι κυριότεροι λόγοι της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που διοργανώνεται σήμερα από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλα σωματεία σε όλη τη χώρα.
Στη Δράμα θα πραγματοποιηθούν τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις: στις 10.30′ στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, στις 11.00′ το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλεί στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας και την ίδια ώρα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Δράμας καλεί στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» κάλεσε εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους του Νομού Δράμας να συμμετέχουν δυναμικά στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Δράμας σήμερα στις 10.30 το πρωί, τονίζοντας ότι «δεν πάει άλλο», καθώς η ακρίβεια σαρώνει όλη τη χώρα και οι μισθοί έχουν μείνει καθηλωμένοι. «Ο μισθός δεν φθάνει και ο λογαριασμός δεν βγαίνει» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Οι λογαριασμοί ρεύματος, τα είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Βλέπουμε συναδέλφους να μην μπορούν να ανταποκριθούν πια, ειδικά αυτοί που αμείβονται με χαμηλούς μισθούς. Την ίδια ώρα υπάρχουν ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως τα τετράωρα και η εκ περιτροπής εργασία, που οδηγούν σε δύσκολη θέση τις οικογένειες. Η μόνη λύση είναι να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε να ανέβουν οι μισθοί, γιατί οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν χάσει 15% του εισοδήματός τους και αυτό το μέγεθος αυξάνεται όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός. Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 751 ευρώ και να φθάσει στα 800. Αυτό είναι και το όριο που βάζει η Ε.Ε. για να μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας. Πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και να μπορούν να αποφασίζουν εργοδότες και συνδικάτα για τις αυξήσεις που πρέπει να δοθούν. Μετά από 10 χρόνια μνημόνια, 2 χρόνια υγειονομικής κρίσης και 1 χρόνο περίπου οικονομική κρίση, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Αφού λοιπόν η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ισορροπήσει την ακρίβεια με την αύξηση των μισθών η μόνη λύση είναι η αντίδραση των εργαζομένων».

Στις 11 το πρωί σήμερα, εμπρός από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, διοργανώνει άλλη απεργιακή συγκέντρωση το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ κυρίως για την ακρίβεια αλλά και ενάντια του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Δράμα, κ. Γιώργος Σαλπιστής, μιλώντας στα «Χ» κάλεσε τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να δώσουν δυναμικό παρών και αναφερόμενος ειδικά στη ρήτρα αναπροσαρμογής είπε ότι πρόκειται για ένα κόλπο της κυβέρνησης, για να ενισχύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προσθέτοντας: «Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι ο εργαζόμενος είτε του ιδιωτικού τομέα είτε του δημόσιου τομέα νοιώθει ότι δεν υπάρχει αύριο. Νιώθει οτι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Αισθάνεται την ακρίβεια και τον πόλεμο που σκιάζει την Ευρώπη και όλα όσα γίνονται από μια κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα είτε την πανδημία, είτε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να περάσει αντιλαϊκά μέτρα».

Στην πλατεία Ελευθερίας, την ίδια ώρα σήμερα (στις 11 πμ) πραγματοποιεί απεργιακή συγκέντρωση το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Δράμας. Η γραμματέας του Σωματείου κα Τασούλα Σακαλίδου, επεσήμανε στα «Χ» ότι η συγκέντρωση γίνεται ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η κα Σακαλίδου τόνισε ότι: «Τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων θα πρέπει να είναι μόνιμα και όχι επιταγές και επιδοτήσεις φτώχειας σαν αυτές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ζητάμε την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, με κατώτατο μισθό τα 825 ευρώ. Ζητούμε την επαναφορά των τριετιών και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, στους εργαζομένους του Δημοσίου και στους συνταξιούχους. Επίσης ζητάμε τη μείωση του χρόνου εργασίας με επτάωρο, πενθήμερο, τριανταπεντάωρο, όπως και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Λέμε να καταργηθεί, το ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ο ΕΝΦΙΑ. Να μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και στην ενέργεια, συνολικά. Να μην γίνονται διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και να γίνει άμεση επανασύνδεση σε όσους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!