Συντήρηση στο σύνολο των βυζαντινών τειχών

0
1962

Σε ανάθεση εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης και για το υπόλοιπο τμήμα των τειχών που δεν έχει συντηρηθεί προχωρά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας


Σε ανάθεση εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης για το βόρειο τμήμα των βυζαντινών τειχών της πόλης της Δράμας, προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, με σχετική απόφασή της τη Δευτέρα 1 Αυγούστου.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς όπως εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα Βασιλική Πουλιούδη, έχουν προηγηθεί οι εργασίες συντήρησης για το ένα τμήμα των τειχών μέχρι σήμερα έως και το σημείο που βρίσκεται το «παλιό ρολόι» και πλέον θα ακολουθήσει και το υπόλοιπο μέρος. Οπότε θα αναδειχθεί το σύνολο των βυζαντινών τειχών της πόλης.
«Απώτερος σκοπός, είναι η πραγματοποίηση των πολιτιστικών διαδρομών. Τα βυζαντινά τείχη θα είναι πλέον συντηρημένα και ο χώρος θα είναι επισκέψιμος στο σύνολό του» ξεκαθαρίζει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας και συμπληρώνει: «Μια πολιτιστική διαδρομή, που είναι υπό συζήτηση, θέλουμε να αρχίσει από τον βυζαντινό λουτρώνα πίσω από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, να συνεχίζει στον ιερό ναό των Ταξιαρχών στην οδό Βενιζέλου, στην παλιά Μητρόπολη, στον ναό της Αγίας Σοφίας και στα Βυζαντινά Τείχη της πόλης. Εάν έχουμε όλα αυτά συντηρημένα και φτιαγμένα, ο επισκέπτης θα μπορεί να τα δει και να θαυμάσει την ιστορία της πόλης από την αρχαία Δράμα, μέχρι και τα νεώτερα χρόνια. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα τελειώσουν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης σε όλα τα βυζαντινά τείχη. Εφόσον λάβουμε την μελέτη, θα πρέπει να περάσει από το ΚΑΣ και αν έχει παρατηρήσεις να διορθωθεί και στη συνέχεια να δούμε την χρηματοδότηση του έργου. Υπάρχει το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε ΕΣΠΑ, εφόσον προταθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και αυτό γίνει δεκτό από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια ΑΜΘ».
Σήμερα, οι εκδηλώσεις που γίνονται στα βυζαντινά τείχη, εξελίσσονται μόνο στον χώρο που έχει ήδη συντηρηθεί, εάν όμως έχουμε συντηρημένα όλα τα τείχη και έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες εργασίες, φωτισμού, τοποθέτησης πινακίδων κλπ, τότε ο χώρος των βυζαντινών τειχών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερη έκταση για διάφορες εκδηλώσεις πολιτισμού, ενημέρωσης των πολιτών κλπ. Δεν παύει βέβαια ο χώρος να είναι τα τείχη της Δράμας, δηλαδή ένα σημαντικό ιστορικό σημείο της πόλης και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε, όπως αναφέρει η κα Πουλιούδη.
Τα βυζαντινά τείχη της Δράμας χρονολογούνται στον 10ο αιώνα. Είχαν περίμετρο 850 περίπου μέτρων, δύο πύλες και πέντε τουλάχιστον πύργους. Σε πύργο της ανατολικής πλευράς υπήρχε το ρολόι της πόλης, που αφαιρέθηκε από αυτόν το 1945.
Μέχρι και σήμερα αποτελεί όχι μόνο ιστορικό αλλά και εμβληματικό σημείο στο ιστορικό κέντρο της Δράμας, το οποίο είναι συνδεδεμένο και με την νεώτερη ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ