Τα Κούλουμα επιστρέφουν στον λόφο του Κορυλόβου

0
290

– Με σαρακοστιανή διάθεση και στο πνεύμα της παράδοσης των ημερών ο Δήμος Δράμας καλεί τους πολίτες να ανέβουν στον λόφο σύμβολο της πόλης το πρωί της Καθαράς Δευτέρας
– Μ. Τάσσου στα «Χ»: «Ο Δήμος Δράμας σε συνεργασία με τους προσκόπους και τους πολιτιστικούς συλλόγους καλεί τους πολίτες να τιμήσουν την παράδοση»


 

Ο Δήμος Δράμας ζωντανεύει και πάλι τα Κούλουμα στον Κορύλοβο, καλώντας τους πολίτες να ανέβουν στο λόφο από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, και με τη συνοδεία πολιτιστικών συλλόγων και χορευτικών τμημάτων, να απολαύσουν σαρακοστιανά εδέσματα, να ζήσουν στους ρυθμούς της παράδοσης και να πετάξουν τον χαρταετό τους.
Το παραδοσιακό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας αναβιώνεται από τον Δήμο Δράμας, μετά την περίοδο του κορωνοϊού τόνισε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου. «Είναι ένα έθιμο που κρατά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο Δήμος Δράμας σε συνεργασία με τους προσκόπους και τους πολιτιστικούς συλλόγους καλεί τους πολίτες να τιμήσουν την παράδοση. Θα μοιραστεί παραδοσιακή φασολάδα, χαλβάς και λαγάνα, ενώ έγινε και κάλεσμα στους πολιτιστικούς συλλόγους της Δράμας να συμμετάσχουν με κάποια από τα χορευτικά τους τμήματα για να τονώσουν το εορταστικό κλίμα της συγκεκριμένης ημέρας όπως παραδοσιακά γινόταν μέχρι και το 2019. Το έθιμο είναι συνδεδεμένο με τον Κορύλοβο για δεκαετίες και γι αυτό αποφασίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση του τμήματος Πολιτισμού, εφόσον το επιτρέπουν και οι υγειονομικές συνθήκες να πραγματοποιηθεί» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος καλώντας όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές να συμμετάσχουν.
Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες, μετά την επίσκεψη στον Κορύλοβο να επισκεφθούν και τη Χωριστή όπου το μεσημέρι της Δευτέρας διοργανώνεται η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση από τον Μουσικοδραματικό Σύλλογο Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» και την Κοινότητα της Χωριστής, με την επιχορήγηση και τη βοήθεια του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας. «Πρόκειται για ένα έθιμο πλέον, αφού διοργανώνεται στη Χωριστή επί δεκαετίες και είναι μαζί με το Καρναβάλι του Περιθωρίου το πιο γνωστό καρναβάλι του νομού μας. Καλούμε τους συνδημότες μας και τους επισκέπτες της Δράμας, να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν και την καρναβαλική παρέλαση, να καλέσουν τους φίλους τους, να αυξήσουν και την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Έτσι κι αλλιώς αμέσως μετά ξεκινά η περίοδος της Σαρακοστής, της νηστείας και οδηγούμαστε στα Θεία Πάθη και στην Ανάσταση του Κυρίου. Ας τηρήσουμε λοιπόν τα έθιμα και τις παραδόσεις μας» τόνισε ο κ. Τάσσου.
Ειδικά για τα Κούλουμα στον Κορύλοβο αξίζει να θυμίζουμε ότι το έθιμο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Φυσιολατρικού Ομίλου της Δράμας και γιγαντώθηκε χάρη στις προσπάθειες των μελών και κυρίως του αείμνηστου και πάνω απ’ όλα ακούραστου γιατρού και προέδρου του, Αθανάσιου Γκατζούλη, ο οποίος και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του λόφου, με πολύχρονη και επίμονη προσπάθεια. Για τον λόγο αυτό άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια τοποθετήθηκε από τον Δήμο και η περίφημη πινακίδα που φέρει το όνομά του, στους πρόποδες του λόφου. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει την διάθεση και την ανυστερόβουλη προσπάθεια του γιατρού, όπως πολλοί και χάριν συντομίας συνήθιζαν να τον αποκαλούν λόγω του επαγγέλματος του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ