Αναδεικνύεται και πάλι στη Δράμα το μεράκι της ερασιτεχνικής οινοποιίας

0
336

– Αθ. Κύρτσης: «Στην περιοχή του Νομού Δράμας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 400-500 ερασιτεχνικά αμπελοτόπια»
– Στις 11 Μαρτίου ο 16ος διαγωνισμό Γευσιγνωσίας Ερασιτεχνικών Οίνων και Αποσταγμάτων


Το μεράκι αλλά και το ταλέντο δεκάδων ερασιτεχνών οινοποιών της Δράμας, θα αναδειχθεί και πάλι μέσα από τον 16ο διαγωνισμό Γευσιγνωσίας Ερασιτεχνικών Οίνων και Αποσταγμάτων που θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα το Σάββατο 11/03/2023 στο Ξενοδοχείο «Κούρος» από τον σύλλογο «ΑΜΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ ΤΗΣ ΗΔΩΝΙΔΑΣ ΓΗΣ» Η διαγωνιστική δοκιμασία θα αρχίσει στις 12.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 18.30 το απόγευμα με την απονομή τών βραβείων και την προγραμματισμένη δεξίωση με μπουφέ και οίνους τόσο των φημισμένων οινοποιείων τής περιοχής όσο και των διαγωνιζομένων δειγμάτων.
Ο πρόεδρος του συλλόγου «ΑΜΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ ΤΗΣ ΗΔΩΝΙΔΑΣ ΓΗΣ» κ. Αθανάσιος Κύρτσης, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας εξηγεί ότι ο διαγωνισμός αφορά καθαρά ερασιτεχνικούς οίνους και αποστάγματα. Θα διαγωνιστούν επτά κατηγορίες αποσταγμάτων και κρασιών. Πιο συγκεκριμένα τέσσερις κατηγορίες κρασιών και τρεις αποσταγμάτων, με κριτές οινολόγους και οινοποιούς από την περιοχή. «Είναι πανελλήνιος διαγωνισμός αλλά θα έχουμε συμμετοχές και από τη Βουλγαρία. Ο διαγωνισμός δεν έγινε δυο ή τρεις φορές λόγω της πανδημίας, αλλά η ιστορία του ξεκινά από το 2004. Ο διαγωνισμός μετά από τόσα χρόνια έχει πια παραδοσιακό χαρακτήρα και είναι μια ευκαιρία συνάντησης με οινοποιούς από άλλα μέρη της χώρας και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, αν και υπάρχουν συμμετοχές από την Αθήνα, τη Λαμία, τα νησιά, την Ήπειρο κλπ. Στον τελευταίο διαγωνισμό πριν από την πανδημία, δηλαδή το 2019 είχαμε συμμετοχές περί- που 200 δειγμάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν τόσοι και οι διαγωνιζόμενοι γιατί κάθε ένας από αυτούς μπορεί να συμμετάσχει σε 2 ή 3 κατηγορίες του διαγωνισμού» προσθέτει ο κ. Κύρτσης.
Σήμερα ο Σύλλογος «ΑΜΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ ΤΗΣ ΗΔΩΝΙΔΑΣ ΓΗΣ» έχει περίπου 150 μέλη αν και δεν είναι όλοι ενεργοί. Στην περιοχή του Νομού Δράμας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 400-500 ερασιτεχνικά αμπελοτόπια διάσπαρτα στο νομό, όπως αναφέρει ο κ. Κύρτσης για να συμπληρώσει: «Oι ερασιτέχνες οινοποιοί δεν μπορούν να πουλήσουν γιατί θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία δήλωσης του προϊόντος στην εφορία και για μικρές παραγωγές αυτό είναι κάτι που δεν αξίζει τον κόπο. Το κίνητρο των ερασιτεχνών παραγωγών είναι η αγάπη και το μεράκι για την παραγωγή οίνου. H ενασχόληση προϋποθέτει και διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο της ερασιτεχνικής οινοποιίας. Στο σύλλογο έχουμε κάνει σεμινάρια γευσιγνωσίας, σεμινάρια βελτίωσης της αμπελουργικής μας τακτικής αλλά και της οινοποίησης και της απόσταξης». Ο ίδιος προσθέτει ότι σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ερασιτεχνικής οινοποιίας στην περιοχή μας έχει διαδραματίσει και η ύπαρξη μεγάλων και γνωστών πανελλαδικά οινοποιείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 8η Μαρτίου 2023 (ημερομηνία παραλαβής) να έχουν αποστείλει τα δείγματα.

Κατηγορίες Οίνων:
1. ΛΕΥΚΟΙ – ΡΟΖΕ (ανεξαρτήτως χρονιάς. Σημείωση: Εάν έχουμε ικανές συμμετοχές θα κάνουμε δύο κατηγορίες ξεχωριστές: Μία Λευκά και μία Ροζέ).
2. ΕΡΥΘΡΟΙ ΦΡΕΣΚΟΙ ΟΙΝΟΙ του 2022.
3. ΕΡΥΘΡΟΙ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ (2021 και προγενέστεροι).

Κατηγορίες Αποσταγμάτων (Διήμερων Αποστακτήρων):
1. ΣΚΕΤΑ
2. ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ
3. ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΑ

Για κάθε δείγμα οίνου θα σταλούν 2 (δύο) φιάλες 0.75 λίτρου και για τα αποστάγματα δύο φιάλες των 500ml. Κάθε δείγμα θα φέρει πινακίδα – ετικέτα, όπου θα αναγράφεται:
Για τους Οίνους το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζομένου η ποικιλία, η χρονιά και η περιοχή.
Για τα Αποστάγματα θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζομένου το είδος του αποστάγματος και περιοχή.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με περισσότερα του ενός δείγματα για κάθε κατηγορία.
Η τιμή συμμετοχής για κάθε δείγμα είναι 5 ευρώ. Χρειάζεται προσοχή στις αποστολές δειγμάτων μέσω ταχυμεταφορών και ΚΤΕΛ προκειμένου οι συσκευασίες σας να είναι απολύτως ασφαλείς.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με το σύλλογο ερασιτεχνών οινοποιών Δράμας είναι τα: 6985018250 & 6972996684.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ