Τα Μπαμπούγερα εν μέσω πανδημίας

0
2078

Της Ελισάβετ Χαριζάνη, Γραμματέως του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης

Τα Μπαμπούγερα στην Καλή Βρύση Δράμας, όπως είναι ευρέως γνωστό, λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στις 6, 7 & 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο, είναι λογικό επακόλουθο να γεννάται η  απορία πώς διεξάγεται ένα δρώμενο χρόνων εν μέσω πανδημίας, όταν φορείς όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης μένει αμέτοχος. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Το δρώμενο του Μπαμπούγερου αναβίωσε διότι οι ρίζες των κατοίκων του χωριού σε σχέση με το δρώμενο είναι τόσο βαθιές που τίποτα δεν θα τους σταματούσε από τη διατήρηση των παραδόσεων τους.
Η ανάγκη αυτή που νιώθει ο κάθε κάτοικος λοιπόν είναι αρωγός στη διάσωση των εθιμοτυπικών παραδόσεων σε χαλεπούς καιρούς. Οι επισκέπτες τις ημέρες αυτές είδαν Μπαμπούγερα να περιφέρονται ακούραστα στους γραφικούς δρόμους του χωριού με μοναδικό στόχο την αναβίωση του δρώμενου. Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς τη διαφορά μεταξύ του φαίνεσθαι και την ουσία που έχει τελικά το δρώμενο.
Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν σε όσους συμμετείχαν, στους γονείς που καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου μεταμφίεσαν τα παιδιά τους σε Μπαμπούγερα και τους μύησαν στις παραδόσεις του τόπου τους. Μπράβο στις παρέες που παρά τις καιρικές συνθήκες δεν λύγισαν. Κάνοντας λοιπόν έναν απολογισμό διαπιστώνει κανείς ότι το δρώμενο του Μπαμπούγερου συνεχίζει να μένει αυθεντικό και αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων, ακόμα και εν μέσω μιας πανδημίας, μη έχοντας ανάγκη κανέναν. Όλα αυτά σεβόμενοι πάντοτε τη δημόσια υγεία.
Τέλος, είναι αναγκαίο να δοθούν ευχαριστίες στους επαγγελματίες της περιοχής που στήριξαν με τις προσφορές τους τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του
τριημέρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ