Σθεναρά τέθηκε το πρόβλημα υποστελέχωσης του Δήμου Δράμας κατά την επίσκεψη Πέτσα

0
1480

Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών συμφώνησε στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος

Για ακόμη μια φορά και μάλιστα έντονα τέθηκε το πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, στην πρόσφατη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα στο γραφείο του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συμφώνησε στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος και κατέληξε στη διαπίστωση ότι θα πρέπει να εξεταστούν καινούργιες λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στον κ. Πέτσα διατυπώθηκε η έκταση του προβλήματος και η άμεση αναγκαιότητα να βρεθούν λύσεις, καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να υπάρχουν εντάξεις έργων και να μην υπάρχει το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό να προχωρήσει τις διαδικασίες των δημοπρατήσεων και των διαγωνισμών.
Οι ανάγκες του Δήμου Δράμας σε προσωπικό, περιγράφονται αναλυτικά στους ετήσιους προγραμματισμούς προσλήψεων του 2020, 2021 και 2022. Όσο για την προκήρυξη 13K/2021 του ΑΣΕΠ, για την οποία οι αιτήσεις ξεκινούν στις 20 Ιανουαρίου, δεν προβλέπει παρά μόνο τέσσερις θέσεις μόνιμου προσωπικού για τον Δήμο Δράμας και συγκεκριμένα 1 θέση ΤΕ Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών,1 θέση ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, 1 θέση ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και 1 θέση ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά κενά στις οικονομικές υπηρεσίες που είναι και το κέντρο ενός δημόσιου οργανισμού, όπως ο Δήμος Δράμας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης Πόλη+Ζωή, κ. Στέλιος Μελισσινός, στο πλαίσιο τοποθέτησής του είπε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, το προσωπικό του Δήμου Δράμας μειώθηκε κατά 50 στελέχη! Πρόκειται όπως είπε για προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και διαφορετικών περιπτώσεων. Δώδεκα από αυτούς αποχώρησαν λόγω κινητικότητας, τριάντα πέντε αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης, δυο απώλειες λόγω θανάτου και μια περίπτωση απόσπασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, είπε ότι “υπάρχει γενικά μια φυγή υπαλλήλων”. Είπε επίσης ότι επισημάνθηκε τόσο στον Υπουργό όσο και στον Υφυπουργό Εσωτερικών, πως αν δεν προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα τότε κινδυνεύουν πάρα πολλές δομές των δήμων να υπολειτουργήσουν και σε πολλούς δήμους να μην λειτουργήσουν…
«Η δέσμευση του Υφυπουργού Εσωτερικών είναι ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, θα δημιουργήσει μόνιμες θέσεις προσωπικού και οι προσλήψεις θα γίνουν με γρήγορες διαδικασίες, για να μπορέσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022 οι δήμοι που έχουν μεγάλο πρόβλημα, είτε από συνταξιοδοτήσεις είτε από την κινητικότητα να πλαισιώσουν τις υπηρεσίες τους με μόνιμο προσωπικό που θα προκύψει με διαδικασίες ΑΣΕΠ». Ο κ. Μαμσάκος είχε τονίσει ότι, η απώλεια προσωπικού δεν είναι κάτι που οφείλεται στη Δημοτική Αρχή ή στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να καταλήξει: «Περιμένουμε τη δέσμευση του Υπουργού να γίνει πράξη, με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους δήμους».
Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τις τέσσερις μόνιμες θέσεις που προκηρύσσονται με την προκήρυξη 13Κ/2021 του ΑΣΕΠ δεν καλύπτονται τα προβλήματα υποστελέχωσης του Δήμου Δράμας, ενώ οι εντάξεις έργων που ανακοινώθηκαν και αυτές που θα ακολουθήσουν σύντομα, απαιτούν επιπλέον και εξειδικευμένο προσωπικό για τις διαδικασίες που απαιτούνται. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα αν δεν υπάρξει προσθήκη του κατάλληλου προσωπικού στον οργανισμό του Δήμου Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ