Τεχνικές Υπηρεσίες Περιφερειακής Ενότητας Δράμας: «Εκτιμούμε ότι το έργο καθαρισμού του χειμάρρου Ν. Αμισού θα υλοποιηθεί το 2024»

0
1117

Η έγγραφη απάντηση στο συλλογικό αίτημα κατοίκων της περιοχής


 

Εγγράφως ανταποκρίθηκε το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, απαντώντας σε αίτημα κατοίκων της Νέας Αμισού για την υλοποίηση του έργου καθαρισμού του χειμάρρου της Δράμας στο τμήμα που ξεκινάει από τα γραφεία της επιχείρησης Λαζαρίδη μέχρι την τοποθεσία Μικρός Θάμνος (αμέσως μετά τον οικισμό των Κουδουνίων), με συνολικό μήκος 7.400 μ. περίπου.
Κάτοικοι της Νέας Αμισού είχαν συγκεντρώσει υπογραφές πρόσφατα για την ανάγκη υλοποίησης του έργου, καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι από τυχόν υπερχείλιση των νερών του χειμάρρου, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων. Η κατάσταση μέσα στο χείμαρρο που περνά μέσα από την κατοικημένη περιοχή της Νέας Αμισού δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός λόγω της υψηλής βλάστησης και των φερτών υλικών του χειμάρρου. Στο παρελθόν μάλιστα λόγω της αύξησης του ύψους του νερού από βροχοπτώσεις κινδύνεψαν και άνθρωποι σε κάποιες περιπτώσεις.
Το θέμα έχει αναδειχθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας πολλές φορές από τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης Πόλη + Ζωή Φώτη Νικολαΐδη. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε αντιδιαστολή απόψεων μεταξύ δήμου και Περιφέρειας για το ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τον καθαρισμό του χειμάρρου. Τελικώς από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το έργο θα αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και όχι ο δήμος.
Πράγματι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες των υπηρεσιών σχετικά με την αρμοδιότητα του έργου ανέλαβε να το δρομολογήσει. Ωστόσο λόγω των διαδικασιών που ακολουθούνται στα δημόσια έργα αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα. Όχι τουλάχιστον φέτος όπως προκύπτει από το απαντητικό έγγραφο προς το αίτημα των κατοίκων.

Στην απαντητική επιστολή της προς τους κατοίκους της Νέας Αμισού που μετέφεραν το αίτημα τους για τον καθαρισμό του Χειμάρρου η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας απάντησε εγγράφως με την εξής επιστολή:
«Μετά από αίτημα κατοίκων του Δήμου Δράμας σας ενημερώνουμε ότι στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. 2023-2024 έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Ε.Π.Α. (πρώην Π.Δ.Ε.) του έργου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟY ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ (από τα γραφεία Λαζαρίδη μέχρι την τοποθεσία Μικρός Θάμνος)», προϋπολογισμού 500.00 ευρώ με Φ.Π.Α.. Το έργο αφορά την συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων και τον καθαρισμό από απορρίμματα μπάζα και βλάστηση της κοίτης του χειμάρρου Δράμας στο τμήμα που ξεκινάει από τα γραφεία της επιχείρησης Λαζαρίδη μέχρι την τοποθεσία Μικρός Θάμνος (αμέσως μετά τον οικισμό των Κουδουνίων), συνολικού μήκους 7.400 μ. περίπου.
Η σκοπιμότητα του έργου είναι η αντιπλημμυρική προστασία των αγροκτημάτων και των οικισμών Νέας Κρώμνης, Νέας Αμισού και Κουδουνίων. Η κοίτη του χειμάρρου Δράμας στο τμήμα που προαναφέραμε πρέπει να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί διότι σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων έχουν σημειωθεί πλημμύρες στην περιοχή. Η υπηρεσία μας είναι σε αναμονή της πρόσκλησης που πρόκειται να εκδοθεί από την Διεύθυνση Προγραμματισμού της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για αντιπλημμυρικά έργα και θα ακολουθήσει διαγωνισμός του έργου. Λαμβάνοντας υπόψη τους χρόνους υλοποίησης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και του διαγωνισμού εκτιμούμε ότι το έργο θα υλοποιηθεί το 2024».

Η υπηρεσία για την πληρέστερη ενημέρωσή των κατοίκων επισύναψε και την τεχνική έκθεση του έργου.
Αυτό που οφείλουμε πάντως να παρατηρήσουμε, είναι ότι πέρα από την επικινδυνότητα των υπερχειλίσεων του χειμάρρου σε έντονες βροχοπτώσεις, υπάρχει και ένας εξίσου σημαντικός κίνδυνος που έχει να κάνει με το ενδεχόμενο πυρκαγιάς μέσα στο χείμαρρο. Η βλάστηση που υπάρχει μπορεί να μεταδώσει εύκολα μια φωτιά κάτι που σε ένα χείμαρρο που περνά και μέσα από κατοικημένη περιοχή, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. Με δεδομένα τα φαινόμενα πυρκαγιών αυτή την περίοδο σε άλλες περιοχές της χώρας και τις τραγικές καταστάσεις που παρακολουθούμε όλοι να συμβαίνουν αυτές τις ημέρες, θα πρέπει, εδώ στην Δράμα και ειδικότερα στην περιοχή της Νέας Αμισού, τουλάχιστον τις προσευχές. Διότι για φέτος δεν αναμένεται να γίνει κανένα έργο καθαρισμού του χειμάρρου και την ίδια ώρα η θερινή περίοδος που απομένει είναι ακόμη μακρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!