Τεχνητή Χιόνωση στο Φαλακρό

0
5310

Γράφει ο Θέμης Καναράς

Πριν από δύο μήνες περίπου διάβασα ρεπορτάζ των κ.κ. Θανάση Πολυμένη και Βαγγέλη Ψωμά στον τοπικό ημερήσιο τύπο σχετικά με το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού.
Η ευχάριστη είδηση ήταν ότι εξασφαλίστηκαν κονδύλια για τη λειτουργία του κέντρου και μάλιστα για δύο χιονοδρομικές περιόδους. Εδώ υπάρχει ένα οξύμωρο σχήμα «όχι να μας δώσετε για να το λειτουργήσετε, αλλά να σας δώσουμε για να το λειτουργήσετε», αυτό όμως είναι άλλο θέμα.
Παράλληλα εξασφαλίσθηκαν και κονδύλια για τεχνικά έργα, όπως το μεγάλωμα του ομβροσυλλέκτη, προκειμένου να γεμίζει με περισσότερο νερό η δεξαμενή για το πότισμα των ζώων τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και επισκευή του κτηρίου στέγασης των μηχανημάτων.
Δυστυχώς δεν διάβασα για κονδύλια επισκευών των δύο αναβατήρων του παππού και της διθέσιας καρέκλας, οι οποίοι επί δέκα χρόνια δεν λειτουργού, υποβαθμίζοντας έτσι το χιονοδρομικό μας κέντρο.
Να σημειώσω ότι από τους οκτώ παππούδες που τοποθετήθηκαν το 1978-1980 λειτουργούν όλοι εκτός από τον δικό μας, στα διάφορα χιονοδρομικά κέντρα όπου είναι εγκατεστημένοι.
Μέσα στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμα ότι η αύξηση της ποσότητας των βρόχινων νερών θα επιτρέψει τον σχεδιασμό για εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης.
Είναι βέβαιο ότι οι μόνοι που θα επωφεληθούν θα είναι οι ζωοτρόφοι, οι οποίοι ανεβάζουν τα ζώα τους στο Φαλακρό για όλο το καλοκαίρι και πολλές χρονιές, όταν δεν έχει βροχοπτώσεις, τα κατεβάζουν στο χωριό λόγω έλλειψης νερού.
Η τεχνητή χιόνωση σε ένα χιονοδρομικό προϋποθέτει την ύπαρξη ποταμών ή λιμνών για να υπάρχει συνεχής τροφοδοσία των κανονιών.
Αυτό με τους συλλέκτες είναι ελληνική εφεύρεση και γίνεται μόνο για διαφημιστικούς λόγους των κέντρων.
Ας υποθέσουμε όμως ότι εξασφαλίζουμε κονδύλια κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ίσως και εκατομμυρίων, και τοποθετούμε στο βουνό κανόνια τεχνητής χιόνωσης.
Τοποθετούμε σε όλες τις πίστες; Στη χιονότρυπα και στο συνδετικό; Τοποθετούμε στα lift οροπεδίου; Ή μόνο στα παιδικά; Και εάν είναι μόνο για τα παιδικά, τότε γιατί δεν βάζουμε έναν φορτωτή και ένα φορτηγό να μεταφέρουν χιόνι από τα ρείθρα του δρόμου σε όσες ποσότητες θέλουμε με μικρό κόστος;
Έχουμε πολλές βροχές την άνοιξη και μαζεύουμε αρκετό νερό.
Ανεβαίνουν τα ζώα του Βώλακα και τον Σεπτέμβριο. Τον Οκτώβριο το νερό έχει λιγοστέψει από το πότισμα των ζώων.
Εννοείται ότι η κτηνοτροφία είναι μέρος της εθνικής οικονομίας και χρησιμοποιεί το νερό κατά προτεραιότητα.
Αν το φθινόπωρο δεν βρέχει, τι κάνουμε χωρίς βρόχινο νερό; Ή βρέχει και έχουμε νερό για μία ή δύο χρήσεις παραγωγής χιονιού· και ύστερα;
Τελειώνοντας να αναφέρω ότι τα ελληνικά βουνά δεν είναι για τέτοια. Η χιονοδρομία στη χώρα μας είναι για ερασιτεχνική χρήση τοπικού τουρισμού και όχι για επαγγελματική χρήση όπως των κέντρων των Άλπεων· επομένως τέτοιες δαπάνες και πρακτικές κάποιων παραγόντων είναι μόνο φιλόδοξες για αυτοπροβολή.
Το τεχνητό χιόνι λειτουργεί παράλληλα με το φυσικό, δεν το αντικαθιστά. Δεν μπορείς να καλύψεις ένα χιονοδρομικό κέντρο με τεχνητό χιόνι.
Τέλος, να αναφέρω ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι τεράστια και δεν δικαιολογούνται από τις εισπράξεις του κέντρου, όπως έγινε με την τετραθέσια καρέκλα, η οποία για να βγάλει τα έξοδά της πρέπει να μεταφέρει 3.000 άτομα την ώρα, ενώ στην πραγματικότητα μεταφέρει 3.000 άτομα τον χρόνο, άρα λάθος έργο με τεράστια λειτουργικά έξοδα.
Κρίνω λοιπόν ότι κανείς έμπειρος περί των χιονοδρομικών, αλλά και κανείς αρμόδιος δεν θα εγκρίνει κονδύλια για τέτοιους σκοπούς χωρίς μελέτες βιωσιμότητας.
Ας αυξήσουμε πρώτα την επισκεψιμότητα του κέντρου με διάφορους τρόπους (κάμπινγκ τροχόσπιτων, πάρκο snowboard, παιδική χαρά, πίστα skiroad) και ας αφήσουμε τα μεγαλεπήβολα σχέδια που δεν έχουν κανένα πρακτικό όφελος.
Το μόνο λογικό και ωφέλιμο έργο που διάβασα στο ρεπορτάζ είναι ο καθαρισμός από πέτρες που βρίσκονται στις πίστες, για να σώσουμε τα σκι μας από τις φθορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!