Τέλος τα εμπόδια για το μουσείο τρένων

0
835

– Εγκρίθηκε από το συμβούλιο νεωτέρων μνημείων η συνέχιση των κατασκευαστικών εργασιών στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δράμας
– «Μέσα στο 2022 σκοπεύουμε να κάνουμε τα εγκαίνια» λέει στα «Χ» ο πρόεδρος του «Ηφαίστου» κ. Π. Μακρόπουλος


Δόθηκε επιτέλους λύση, στο γραφειοκρατικό αδιέξοδο που είχε παρουσιαστεί για τη συνέχιση των εργασιών του Μουσείου Τρένων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας που θα στεγαστεί στην παλιά αποθήκη εμπορευμάτων. Τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε η έγκριση του συμβουλίου νεωτέρων μνημείων για τη συνέχιση των εργασιών που είχαν διακοπεί.
Η προσπάθεια προετοιμασίας του χώρου για τη λειτουργία του σιδηροδρομικού μουσείου είχε «παγώσει» τουλάχιστον σε ότι αφορά το κατασκευαστικό μέρος, καθώς το συμβούλιο νεωτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού θεώρησε ότι εκτός από το κυρίως κέλυφος του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας, μνημείο αποτελεί και η αποθήκη εμπορευμάτων όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί το μουσείο, κάτι που κοινοποίησε με σχετικό έγγραφό της προς τον σύλλογο Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου “ Ήφαιστος”, όπως είχε κάνει γνωστό στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Μακρόπουλος στις αρχές του 2022.
Οι κατασκευαστικές εργασίες είχαν σταματήσει από τον Νοέμβριο του 2021, και στο διάστημα αυτό οι προσπάθειες των μελών του συλλόγου που εργαζόταν σε εθελοντική βάση επικεντρώθηκε στη συγκέντρωση και την προετοιμασία των αντικειμένων που προορίζονται για το μουσείο.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο σύλλογος επιχείρησε με τη σύνταξη μελέτης που ανατέθηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο και αφορούσε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για το μουσείο, να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, αλλά εκκρεμούσε η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, που έπρεπε να δώσει την έγκρισή του για τη συνέχιση των εργασιών. Αυτό τελικώς έγινε μετά από αρκετούς μήνες και κοινοποιήθηκε στον σύλλογο του Ηφαίστου τον Αύγουστο, ανακουφίζοντας τους εθελοντές του συλλόγου αλλά και τους φίλους του σιδηροδρόμου στη Δράμα.
Τα μέλη του Ηφαίστου, συνεχίζουν πλέον χωρίς άλλα εμπόδια την προετοιμασία για τη λειτουργία του Μουσείου και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του “Ηφαίστου” κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, στόχος είναι τα εγκαίνια του μουσείου τρένων να γίνουν μέσα στο 2022 και πιθανόν εάν προχωρήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες μετά το Νοέμβριο.
Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του μουσείου, πλέον μένει η συνέχεια του κατασκευαστικού μέρους και η τοποθέτηση κλιματισμού, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κλπ. Μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί το πάτωμα του μουσείου και η βαφή μέρους της εσωτερικής τοιχοποιίας. Έχουν ετοιμαστεί αρκετά αντικείμενα του σιδηροδρόμου και συνεχίζουν να ετοιμάζονται προκειμένου να τοποθετηθούν στο χώρο, ενώ το κόστος για την προετοιμασία του μουσείου, καλύπτεται και με τη βοήθεια χορηγίας της Δραμινής ΑΜΚΕ Κύκλωψ και του προέδρου της κ. Άρη Θεοδωρίδη, τους οποίους και ευχαριστούν ιδιαίτερα για τη βοήθεια, τα μέλη της διοίκησης του Ηφαίστου, καθώς όπως τονίζουν η Κύκλωψ είναι και η μοναδική που βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ