Θ. Ξανθόπουλος για το ΕΣΥ και την πανδημία: «Με την πλάτη στον τοίχο το σύστημα υγείας»

0
907

– Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλο Ξανθόπουλο
– «Το Νοσοκομείο Δράμας δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις»

«Η Δράμα παρουσιάζει αρνητικό ρεκόρ στον δείκτη θετικότητας, άρα ήταν επιβαλλόμενη η απόφαση του κ. Αντιπεριφερειάρχη για την παρέλαση, με την οποία φαντάζομαι συμφωνεί το σύνολο των πολιτών που αντιλαμβάνεται την Πανδημία ως τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο και για την υγεία μας και για τις ζωές μας» σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος την Παρασκευή, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα για το ζήτημα της πανδημίας είπε ότι είναι παρούσα και ότι το σύστημα υγείας παραμένει ανοχύρωτο. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος: «Το Νοσοκομείο Δράμας δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις και μόλις προχθές πληροφορηθήκαμε ότι σε επίπεδο ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποσύρονται οι γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας για να στελεχώσουν τα κατά τόπους νοσοκομεία. Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ξάνθης κ. Χουσεΐν καταθέσαμε κοινή ερώτηση οι βουλευτές της περιφέρειας, γιατί ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, με εσωτερικές αλλαγές, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού και στερεί από τους πολίτες της περιφέρειας, του κάθε νομού ξεχωριστά, την περίθαλψη, τη φροντίδα και τη συνταγογράφηση και ουσιαστικά μετατρέπεται το ΕΣΥ, σε σύστημα μιας νόσου».
«Αν μεν πέρσι υπήρχε το επιχείρημα του αιφνιδιασμού, φέτος κανένας δεν μπορεί να επικαλείται ότι ο ιός ξαναχτυπά και μας βρίσκει απροετοίμαστους. Επομένως αυτό που φωνάζουμε με πάρα πολύ δύναμη εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι ότι πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού εξειδικευμένων κοινωνικών ομάδων. Πρέπει να γίνει μία καμπάνια ενημέρωσης εξειδικευμένα των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Πρέπει να γίνει δωρεάν μαζική συνταγογράφηση των τεστ έτσι ώστε οι πολίτες απρόσκοπτα να κάνουν τεστ, τα οποία θα ενημερώνουν την κεντρική πύλη. Πρέπει να γίνει μία εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών, που είναι απομονωμένοι, που είναι υπέργηροι, που έχουν προβλήματα μετακινήσης. Κάτι που άρχισε μόλις πριν από δυο εβδομάδες και έχει ήδη ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όμως σίγουρα περνάμε τον δεύτερο χειμώνα πανδημίας και αυτό έπρεπε να έχει γίνει πριν από πάρα πολύ καιρό. Όλα αυτά δείχνουν ότι το αυτονόητο πολλές φορές δεν γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λόγω των άλλων αντιλήψεων που έχει για τη δημόσια υγεία. Το αυτονόητο είναι ότι ο εμβολιασμός είναι το βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας και πρέπει να ακολουθήσει κανείς μία ευέλικτη πολιτική για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Επίσης, ένα επαρκώς στελεχωμένο και καλά μελετημένο δημόσιο σύστημα υγείας είναι το αποκούμπι, είναι η άμυνα και η ασπίδα της κοινωνίας στην Πανδημία. Στα δύο αυτά ζητήματα η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Καθημερινά έχουμε δεκάδες θανάτους ανά την επικράτεια. Τα νοσοκομεία στενάζουν και το παράδειγμα της 4ης ΥΠΕ, ότι ουσιαστικά αποσπώνται οι γιατροί των κέντρων υγείας για να καλύψουν τις ανάγκες των κεντρικών νοσοκομείων είναι ενδεικτικό ότι το σύστημα υγείας είναι με την πλάτη στον τοίχο» δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Ξανθόπουλος.

Οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξανόμενο κύμα της ακρίβειας
Αναφορικά με το κύμα ακρίβειας ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε: «Εκτός από την Πανδημία οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξανόμενο κύμα της ακρίβειας. Αυτό διαπερνά οριζόντια όλη την κοινωνία απλώς εκείνοι που «έχουν» μπορούν να ανταποκριθούν και όσοι «δεν έχουν» θα το υποστούν ως το τέλος. Τα καύσιμα καλπάζουν στο 1,15ευρώ/λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης. Η ακρίβεια στα βασικά είδη είναι πια χειροπιαστή πραγματικότητα και οι πολίτες δυσανασχετούν και ουσιαστικά αγωνιούν για το πως θα είναι η επόμενη μέρα. Οι προσπάθειες που κάνουμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να αναδείξουμε το θέμα προσκρούουν στην άρνηση της Κυβέρνησης να αντιληφθεί την έκταση και το βάθος του προβλήματος. Θεωρεί ότι είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο και ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα που θα ταράξουν την ομαλή ροή της αγοράς. Είναι μία βαθιά ιδεοληψία η οποία εξακολουθεί και διακατέχει την κυβέρνηση και ενώ είναι τελικά στο χέρι της να μειώσει, τουλάχιστον, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, η κυβέρνηση πίστη στο δόγμα της αυτορρύθμισης της αγοράς αφήνει την ακρίβεια να καλπάζει αντί να εκτονώσει λιγάκι το κύμα ακρίβειας που τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και τις ευρύτερες κοινωνικές κατηγορίες οι οποίες έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ. Τα καύσιμα όπως ξέρουμε, συμπεριλαμβάνουν με την άνοδό των τιμών τους, πολύ μεγάλο αριθμό αγαθών καθημερινής χρήσης».

Για την προκήρυξη για τις φυλακές Νικηφόρου: «μία έτοιμη δουλειά χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο»
Αναφορικά με την προκήρυξη των θέσεων εργασίας για τις Φυλακές Νικηφόρου, ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε: «Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η προκήρυξη των νέων θέσεων εργασίας για τις φυλακές Νικηφόρου. Θέλω να θυμίσω ότι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ουσιαστικά αποσυνδέσει την προκήρυξη των φυλακών του Νικηφόρου από όλες τις φυλακές της χώρας για να μπορέσει να γίνει εξειδικευμένη προκήρυξη και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της πρόσληψης του απαραίτητου αριθμού εργαζομένων. Επί 2,5 χρόνια είμαστε στο «ήξεις αφήξεις» και επιτέλους φαίνεται να παίρνει τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο. Είμαστε εδώ και το παρακολουθούμε. Είναι μία θετική εξέλιξη, δεν το παραγνωρίζουμε, αλλά είναι ενδεικτικό ότι για “μία έτοιμη δουλειά” χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο. Υπενθυμίζω ότι θα προκηρυχθούν οι θέσεις, θα υποβληθούν οι φάκελοι, θα γίνουν οι ενστάσεις, θα καθαριστεί ο κατάλογος των επιτυχόντων και μετά θα αρχίσει η λειτουργία των φυλακών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά. Αν το ΑΣΕΠ δεν στελεχωθεί επαρκώς για να εξυπηρετεί, οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες νομίζω ότι θα μας οδηγήσουν στο να έχουμε άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της καθυστέρησης των προσλήψεων των εργαζομένων στις φυλακές του Νικηφόρου».

Ο δρόμος Δράμα – Αμφίπολη: «επινοούν κάθε φορά ένα επιχείρημα για να δικαιολογήσουν το γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του φακέλου»
Αναφορικά με τις εξελίξεις για τον δρόμο Δράμα-Αμφίπολη, ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε: «Αυτό όμως που εξακολουθεί και είναι στα όρια της σάτιρας είναι ο δρόμος Δράμα – Αμφίπολη που πήρε πάλι παράταση για να συμπληρωθεί το τεχνικό δελτίο. Διότι επινοούν κάθε φορά ένα επιχείρημα για να δικαιολογήσουν το γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του φακέλου. Θυμίζω ότι αφήσαμε το κομμάτι Δράμα-Αμφίπολη ουσιαστικά με ένα υπόλοιπο στις 150.000 ευρώ το οποίο αφορούσε τη σηματοδότηση και τις πινακίδες αυτού του τμήματος. Όλο το υπόλοιπο ήταν έτοιμο. Για τόσο καιρό λοιπόν, ενώ υπάρχουν πρωθυπουργικές δεσμεύσεις και δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, ενώ το θέμα επανέρχεται κάθε φορά στην επικαιρότητα και πάλι υπάρχει μία παράταση. Ελπίζω να είναι ολιγόμηνη και επιτέλους να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα ώστε να μπούμε στην προκήρυξη μέσω ΣΔΙΤ, όπως επέλεξε η κυβέρνηση αλλά τουλάχιστον να συνταχθούν τα τεχνικά δελτία και να αρχίσει η υλοποίηση του έργου».

Η Σχολή Κινηματογράφου: «Ουσιαστικά ξεκινάμε από το μηδέν σε ότι αφορά τη σχολή κινηματογράφου. στο κομμάτι της κτιριακής υποδομής»
Αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας της Σχολής Κινηματογράφου, ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε: «Με λύπη διαπιστώνουμε ότι όλος ο σχεδιασμός που είχε γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Σχολή Κινηματογράφου σε ότι αφορά την καπναποθήκη Πορτοκάλογλου ουσιαστικά μεταφέρεται στις καλένδες. Αφενός μεν διότι από ότι έχει πει ο κ. Δεμερτζής δημόσια, το πρόγραμμα σπουδών που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποδεκτό και αρεστό από την κυβέρνηση η οποία επέλεξε με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο να συντάξει ένα άλλο πρόγραμμα σπουδών που σημαίνει ότι είχαμε καθυστερήσεις για αρκετό καιρό. Αφετέρου δε, πληροφορήθηκα ότι όταν ήρθε ο Υφυπουργός Πολιτισμού με αφορμή το φεστιβάλ, αντί να τεθεί το θέμα της αξιοποίησης της καπναποθήκης Πορτοκάλογλου που είναι ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης που βρίσκεται στο κέντρο της και δίπλα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, άλλαξαν εντελώς πορεία οι επιλογές του δήμου και πήγαν με τον Υπουργό στο στρατόπεδο Ανδρικάκη και τώρα θα αρχίσει μία καινούργια διελκυστίνδα μεταξύ του δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού για το αν πρέπει να εγκατασταθεί εκεί η Σχολή Κινηματογράφου, και πως και πότε θα μεταφερθεί το στρατόπεδο Ανδρικάκη από την ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι και η ιστορία της καπναποθήκης Πορτοκάλογλου πηγαίνει πάρα πολύ πίσω. Και με τα δύο αυτά θέματα είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι γιατί ξέρουμε ότι κάθε φορά που αλλάζει ο σχεδιασμός ουσιαστικά ξεκινάμε από το σημείο μηδέν. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η Δημοτική Αρχή γνωρίζει πάρα πολύ καλά την προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα, επί ΣΥΡΙΖΑ, και έρχεται τώρα μονοκονδυλιά να τη διαγράψει επικαλούμενη τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες που έχει καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, ενώ αντιλαμβάνεται τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάδειξη αυτού του κτιριακού αποθέματος με αυτές τις κινήσεις της οδηγείται σε μία επιλογή που είναι άγνωστο αν θα οδηγήσει σε λύση. Ουσιαστικά ξεκινάμε από το μηδέν σε ό,τι αφορά τη σχολή κινηματογράφου. στο κομμάτι της κτιριακής υποδομής».

«Υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στους διακηρυγμένους στόχους και την πρακτική που καλείται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση»
«Συζητιέται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνονται παραγγελίες φυσικού αερίου για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει ο κ. Ξανθόπουλος και αναφέρει ότι: «Πάλι υπάρχει το μπλοκ των χωρών του Νότου που θέλουμε μία ενιαία ρύθμιση και από την άλλη υπάρχει το μπλοκ των πλουσίων χωρών του Βορρά οι οποίες αρνούνται αυτή την επιλογή, ακριβώς γιατί νοθεύει τον ανταγωνισμό και παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά.
Αυτό δηλαδή που είδαμε πριν από έναν χρόνο περίπου για το φάρμακο, για την αριστερά και για τις προοδευτικές δυνάμεις γενικότερα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει να αποζημιωθεί η πατέντα των εταιρειών ώστε περισσότερες εταιρείες να παράγουν το εμβόλιο και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη ανάγκη, αυτή η πρόταση είχε αντιμετωπίσει τη λοιδορία θα έλεγα, από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα μία άλλη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την από κοινού αντιμετώπιση της ακρίβειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πάλι προσκρούει στις φιλελεύθερες εμμονές της πλειοψηφίας των πλουσίων χωρών του Βορρά. Όσο και να θέλουν να μιλήσουν με τεχνικούς και οικονομικούς όρους η πολιτική επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο. Είναι καθοριστικής σημασίας ποια πολιτική ακολουθεί η κάθε χώρα αλλά και το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ