Θ. Ξανθόπουλος στα «Χ»: «Πετσοκόβουν τις συντάξεις χηρείας»

0
2579

«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και ενδεικτικό της αντίληψης της κυβέρνησης»

Έως και 268 ευρώ χάνει από τις αρχές του νέου χρόνου ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας και ταυτόχρονα σύνταξη χηρείας, όπως προκύπτει από πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.
Την εξέλιξη αυτή στηλιτεύει, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τονίζοντας: «Με το καλημέρα, στον νέο χρόνο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο».
Όπως σημειώνει ο κ. Ξανθόπουλος: «Στα μουλωχτά και μάλιστα παραμονή Πρωτοχρονιάς, η κυβέρνηση και ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου, με εγκύκλιό του, πετσοκόβουν τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, έως και 268 ευρώ. Με εγκύκλιο τροποποιεί μια ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2016, και περιορίζει τη σύνταξη μιας οικονομικά πολύ αδύναμης κατηγορίας συμπολιτών μας, των χηρών και των αναπήρων. Αφού παρέδωσε την ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αφού απέκλεισε 200.000 μικροσυνταξιούχους από το Κοινωνικό Μέρισμα. Αφού αυξάνονται δραματικά οι εκκρεμείς συντάξεις, τώρα μειώνονται και οι προσδοκίες των πολιτών, για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή σύνταξη. Η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη και οι πολίτες, ήδη από την 1η ημέρα του χρόνου, πήραν το μήνυμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Είναι ένα μείζων θέμα, προσθέτει ο κ. Ξανθόπουλος, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα αναδειχθεί κοινοβουλευτικά τις επόμενες μέρες και διευκρινίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συντεταγμένα ως κοινοβουλευτική ομάδα, και θα ληφθούν πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους τομεάρχες, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Πρόκειται πάντως για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και ενδεικτικό της αντίληψης της κυβέρνησης» όπως επισημαίνει.
Πρόκειται για εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας με την οποία διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν το κομμάτι της «Εθνικής Σύνταξης» των συνταξιούχων που λαμβάνουν πάνω από μια κύριες συντάξεις. Η ερμηνεία των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, με τη νέα εγκύκλιο, κατατείνει στο ότι οι συνταξιούχοι δεν θα λαμβάνουν δυο κύριες συντάξεις και ότι η «Εθνική Σύνταξη» που θα λαμβάνουν θα είναι 384 ευρώ. Ενώ αυτό ίσχυε ως τώρα για όσους ελάμβαναν διπλή σύνταξη από δικά τους δικαιώματα, πλέον θα ισχύει και για τους διπλοσυνταξιούχους με μια σύνταξη από δικό τους δικαίωμα και μια από σύνταξη χηρείας.
Έτσι στο εξής, αν ο δικαιούχος έχει δική του «Εθνική Σύνταξη» 384 ευρώ δεν θα χορηγείται η «Εθνική Σύνταξη» της χηρείας.
Σε δήλωσή της για το ίδιο θέμα η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε σχετικά: «Κυβερνητικός πρωτοχρονιάτικος μποναμάς-δηλητήριο μειώνει έως και 268 ευρώ τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας». Προπαραμονή πρωτοχρονιάς και στα μουλωχτά ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Πάνος Τσακλόγλου με εγκύκλιο του πετσοκόβει έως και 268 ευρώ τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Η αιφνιαδιαστική αυτή κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τροποποιεί τη σχετική εγκύκλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2016, και επιφέρει ακόμη ένα βαρύτατο πλήγμα στους συνταξιούχους, και μάλιστα στις πλέον αδύναμες κατηγορίες, τις χήρες και τους ανάπηρους. Μετά την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα, τον αποκλεισμό 200.000 χαμηλοσυνταξιούχων από το κοινωνικό μέρισμα, και το συνεχιζόμενο δράμα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, ο κυβερνητικός εμπαιγμός και η απαξίωση των συνταξιούχων συνεχίζεται. Σε μία περίοδο που η κοινωνία δοκιμάζεται από την έξαρση της πανδημίας, την εκτόξευση της ακρίβειας και την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση της ΝΔ με τις αποφάσεις της οδηγεί σε συνεχή φτωχοποίηση των νοικοκυριών, των συνταξιούχων και των κοινωνικά αδύναμων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ