Καταστροφικές οι πλημμύρες για τους αγρότες στη Βροντού και το υπόλοιπο λεκανοπέδιο

0
19576

– Οι αλλαγές στη νομοθεσία καθυστερούν τις παρεμβάσεις για τη διευθέτηση των χειμάρρων από την Περιφέρεια ΑΜΘ
– Μιλούν για το πρόβλημα στα «Χ»: ο Δήμαρχος Νευροκοπίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικών θεμάτων της ΠΑΜΘ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Νευροκοπίου

Συνεχίζει να ταλανίζει τους αγρότες της περιοχής του λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου το πρόβλημα των πλημμυρών που δημιουργούνται στα χωράφια τους, από την υπερχείλιση των χειμάρρων της περιοχής στην περίοδο των βροχοπτώσεων.
Οι χείμαρροι απαιτούν παρεμβάσεις και καθαρισμό που έχει, όπως λένε οι αγρότες της περιοχής, να γίνει πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι σε αρκετές περιπτώσεις καταστροφικό.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου κ. Απόστολος Βέσμελης, πολλοί αγρότες, από διάφορες περιοχές του Νευροκοπίου και κυρίως από την περιοχή της Βροντούς, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Οι πλημμύρες των χωραφιών,
από τα νερά των χειμάρρων, τα καθιστούν ακατάλληλα για καλλιέργεια και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι οι πολυδάπανες χωματουργικές εργασίες, οι οποίες όμως κοστίζουν όσο και η αγορά των αγροτεμαχίων καθώς απαιτούν μεταφορά εδάφους από άλλες περιοχές προκειμένου το χωράφι να καταστεί και πάλι καλλιεργήσιμο. Έτσι πολλοί αγρότες αναγκάζονται να αφήσουν ακαλλιέργητα τα σημεία που έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες και να καλλιεργήσουν λιγότερα στρέμματα με ότι αυτό σημαίνει για τα κέρδη τους.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στα «Χ», ο Δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, είπε ότι πριν από 1-2 μήνες η περιοχή στην Κάτω Βροντού υπέστη πλήγμα καθώς πλημμύρισαν τα κανάλια. «Κάθε φορά που γίνεται αυτό πρέπει να ακολουθήσουν αποκαταστάσεις, προκειμένου οι αγρότες να αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση στα χωράφια τους. Αυτή τη στιγμή όμως, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Για να λυθεί οριστικά αυτό το ζήτημα θα πρέπει να γίνουν πολύ συντονισμένες ενέργειες και από την Περιφέρεια, καθώς τα τεχνικά έργα στους χειμάρρους ανήκουν σε αυτήν και δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει ο δήμος. Θα πρέπει πάντως, αυτά τα εδάφη να στεγνώσουν για να είναι δυνατή η αντιμετώπιση της κατάστασης. Το έργο που θα γίνει από την Περιφέρεια στο Καρβουνόρεμα είναι η οριστική και μόνιμη λύση. Ωστόσο, από εκεί και πέρα, εμείς ως δήμος αυτό που θα κάνουμε είναι να στείλουμε μηχανήματα έργου, όταν το επιτρέψει ο καιρός, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την πρόσβαση προς τα χωράφια. Τα έργα που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια είναι αυτά που θα λύσουν το πρόβλημα. Το θέμα είναι να αρχίσουν».

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα διευθέτησης και καθαρισμού αυτών των χειμάρρων, έχει ήδη δρομολογήσει λύσεις με τρία μεγάλα έργα. Ωστόσο, λόγω της γραφειοκρατίας και των αλλαγών που επήλθαν στην νομοθεσία αυτά εκκρεμούν από το 2019, όπως αναφέρει στα «Χ» ο εντεταλμένος σύμβουλος Παρακολούθησης Εφαρμογής Δράσεων Αγροτικής Οικονομίας, της ΠΑΜΘ, κ. Γιώργος Ζιμπίδης. «Πρόκειται για έργα που έχουν δρομολογηθεί εδώ και τρία χρόνια. Ειδικά για το σημείο του Καρβουνορέματος, εκκρεμεί έργο της τάξης των 800.000 ευρώ περίπου. Για το έργο επρόκειτο να προχωρήσουμε στα τεύχη δημοπράτησης τον Μάιο αλλά δυστυχώς άλλαξε η σχετική νομοθεσία και αρχίσαμε και πάλι τη διαδικασία από την αρχή. Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου είναι σχεδόν έτοιμα αλλά θα πρέπει να εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ. Υπάρχουν συνολικά τρία έργα που θα γίνουν για την αποκατάσταση αυτών των προβλημάτων με συνολικό κόστος 1,6 εκατ. ευρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!