«Θα ήθελα τη συνεργασία όλων»

1
1160

– Τέλη Οκτωβρίου έως αρχές Νοεμβρίου, θα γίνει η ενθρόνιση στη Δράμα, σε ημερομηνία που θα οριστεί
– Ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος μιλάει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»


 

Χαρά και ευγνωμοσύνη προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει στις πρώτες του δηλώσεις στον τοπικό τύπο και συγκεκριμένα στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.
Ο ίδιος διαβεβαιώνει τους πιστούς της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν με τη χάρη του Θεού και επισημαίνει ότι το έργο του θα επικεντρωθεί κυρίως στο ποιμαντικό έργο και στην επαφή με τους ανθρώπους.
Ο κ. Δωρόθεος, σχετικά με την πρόσφατη εκλογή του στη θέση του νέου Μητροπολίτη Δράμας από την Ιερά Σύνοδο, τονίζει στα «Χ»: «Υπάρχει οπωσδήποτε χαρά για το γεγονός της εκλογής μου. Είμαι ευγνώμων απέναντι στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου. Με προέκρινε για μία ιστορική και μαρτυρική Μητρόπολη όπως είναι η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, με πολλές προοπτικές. Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού».
Ο ίδιος, μιλώντας, για τη σχέση του με την περιοχή μας, εξηγεί ότι κατάγεται από την γειτονική Καβάλα και διευκρινίζει: «Κατάγομαι από την Καβάλα και για πρώτη φορά πήγα κατασκήνωση στον Γρανίτη, εκεί γνώρισα και κάποιους φίλους, Δραμινούς στην καταγωγή, με τους οποίους έχουμε μέχρι και σήμερα φιλία. Βέβαια, από τα 18 χρόνια μου έφυγα από την Καβάλα, σπούδασα στη Θεσσαλονίκη, μετά εργάστηκα ως εκπαιδευτικός στην Αθήνα και στη συνέχεια έγινα κληρικός, οπότε δεν είχα καθημερινή επαφή ούτε με την Καβάλα, με εξαίρεση τις επισκέψεις στους γονείς μου κλπ. Τη Δράμα τη γνώρισα από μερικές φορές που την επισκέφτηκα. Δεν είχα άλλες επαφές. Επαφή όμως είχα με το Μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας. Είχα μία πνευματική εμπειρία εκεί. Έχω σε μεγάλη ευλάβεια την Μονή Εικοσιφοίνισσας και τη χάρη της Παναγίας, όπως και όλος ο λαός, πιστεύω. Έπειτα, μου προξένησε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η μορφή του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη στη Σίψα. Τα θεωρώ και τα δύο αυτά μεγάλα μοναστήρια ως μεγάλη ευλογία για όλο τον λαό μας και ιδιαίτερα για τη Μητρόπολη της Δράμας. Θα ήθελα να διατυπώσω και μία ευχή – παράκληση. Το ποιμαντικό έργο είναι δύσκολο. Τα πνευματικά και η διαχείριση του εαυτού μας στον κόσμο όπου ζούμε είναι πάντα δύσκολη. Η προσπάθειά μου θα επικεντρωθεί κυρίως στην επαφή με τους ανθρώπους. Θα ήθελα τη συνεργασία όλων. Η Εκκλησία δίνει νόημα στη ζωή των ανθρώπων και θα ήθελα να βρούμε το νόημα της ζωής και να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι».
Όπως αναφέρει επίσης στα «Χ» ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, η χειροτονία του θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η εγκατάσταση, η ενθρόνισή του στη Δράμα θα γίνει μετά την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπονται, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, σε ημερομηνία που θα οριστεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη με μυστική ψηφοφορία και με 69 ψήφους στην Ιερά Σύνοδο την Παρασκευή 07/10. Τα τρία υποψήφια πρόσωπα για τη θέση του νέου Μητροπολίτη Δράμας ήταν: ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης, που έλαβε από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου 69 ψήφους, ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας, που έλαβε από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου 38 ψήφους, ο Δραμινός Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Βλατίτσης, που έλαβε από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου 13 ψήφους.

Το βιογραφικό του
Ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος (κατά κόσμον Βασίλειος) Πάπαρης γεννήθηκε το 1957 στην Καβάλα. Σπούδασε Φιλολογία και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για επτά έτη υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Γενική και την Εκκλησιαστική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και ως υποδιευθυντής στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδας. Το 1990 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1991 Πρεσβύτερος, παίρνοντας το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Έκτοτε και μέχρι την εκλογή του ως Μητροπολίτη Δράμας, υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου ως Πρωτοσύγκελλος, υπεύθυνος Νεότητος και Κατηχήσεως και Εφημερεύων Ιεροκήρυκας.
Παράλληλα, οργάνωσε Κοινωνικά Φροντιστήρια και Κατασκηνώσεις Νέων. Είναι κτήτορας των Ιερών Ναών Παναγίας «Άξιόν Εστιν» Αξιουπόλεως και Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου.
Από τον Μάρτιο του 2019 υπηρέτησε ως Β’ και έπειτα ως Α’ Γραμματέας – Πρακτικογράφος στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη την 7η Οκτωβρίου 2022.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!