Θάνατοι ζώων από «φόλες» ασυνείδητων

Εικόνες θλίψης και ντροπής στο κέντρο της Δράμας

0
4690

Θλίψη και ντροπή εδώ και μερικές ημέρες για τον θάνατο αδέσποτων ζώων από φόλες που έριξαν ασυνείδητοι στο κέντρο της Δράμας την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με την κ. Φαίη Αϊβαλιώτη από τον σύλλογο “Φίλοι των ζώων”, η οποία μίλησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ για το θέμα.

Δυστυχώς θανατώθηκαν τέσσερα ζώα ανάμεσα σε αυτά και ένας μεγαλόσωμος αλλά απόλυτα φιλήσυχος σκύλος, ο Μπρούνο (γνωστός στους περαστικούς και τους κατοίκους της περιοχής). Το άτυχο ζώο βρέθηκε νεκρό μπροστά από την Εθνική Τράπεζα Δράμας στην Λαμπριανίδου, ταυτόχρονα εντοπίστηκαν και δυο κουταβάκια επί της οδού Φιλίππου όπως και μια γάτα.
Όπως είπε η κ. Αϊβαλιώτου στα ΧΡΟΝΙΚΑ, “…δεν αποκλείεται να θανατώθηκαν και άλλα ζώα χωρίς να γνωρίζουμε. Ο σύλλογος ενημερώθηκε από μήνυμα που στάλθηκε από μία κυρία αλλά και από κοινοποιήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ανθρώπων που εντόπισαν τα σώματα των άτυχων ζώων στο σημείο όπου βρέθηκαν. Δυστυχώς τα περιστατικά κατά τα οποία θανατώνονται ζώα με φόλες μέσα στην πόλη της Δράμας και σε κοινότητες είναι επαναλαμβανόμενα. Τα δηλητήρια είναι καθημερινό φαινόμενο. Από την εμπειρία μου έχω αντιληφθεί ότι παρά την ενημέρωση που κάνουμε συνεχώς, παρά τον ποινικό χαρακτήρα των αδικημάτων αυτών, αυτοί που δρουν με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουν την δράση τους. Δυστυχώς δεν μιλούν και αυτοί που γνωρίζουν διότι φοβούνται τους διαπληκτισμούς και την εμπλοκή τους με τους δράστες. Έχουν συμβεί και άλλα περιστατικά στα οποία οι δράστες οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη. Δυστυχώς το φαινόμενο της θανάτωσης αδέσποτων ζώων συνεχίζεται…”
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος “Φίλοι των ζώων” όπως και άλλες οργανώσεις και φορείς έχει κάνει κατ’ επανάληψη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα αδέσποτα ακόμη και σε μαθητές σχολείων αλλά και στην Ονειρούπολη την οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι. Ωστόσο τα προβλήματα αυτής της μορφής συνεχίζονται.

Αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα η κακοποίηση των ζώων
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ο νόμος 4039/2012 προβλέπει τόσο ποινικές όσο και διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες κακοποίησης ζώων. Οι παραβάσεις για την κακοποίηση των ζώων επισύρουν ποινές φυλάκισης, αλλά και υψηλά χρηματικά πρόστιμα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 η κακοποίηση των ζώων αποτελεί πια αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου και άρα δεν απαιτείται η καταβολή των 100 ευρώ για την υποβολή καταγγελιών στην αστυνομία ή τον εισαγγελέα.
Παραδείγματα κακοποίησης: τοποθέτηση δηλητηριασμένου φαγητού για τα αδέσποτα (ΦΟΛΕΣ), μόνιμη αλυσόδεση σκύλου σε αυλή, μόνιμη εγκατάλειψη σε μπαλκόνια ή ταράτσες, υποσιτισμός, χτυπήματα, θανάτωση, βασανισμός, κυνομαχίες κ.λπ.
Το διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση κάθε ζώου μπορεί να αγγίξει και τις 30.000€ ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως και 3 έτη.
Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι πέρα από τις ποινικές συνέπειες αυτών των ενεργειών (της κακοποίησης και της θανάτωσης ζώων) τίθεται και ζήτημα ανθρώπινης ευαισθησίας απέναντι στα ανυπεράσπιστα τετράποδα τα οποία έχουν δικαίωμα στον σεβασμό την φροντίδα και την αποδοχή όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι άνθρωποι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ