– Αλ. Τσιαμπούσης: «Τεκμηριωμένη πρόταση δεν υπάρχει σήμερα και ούτε υπήρξε ποτέ για το στρατόπεδο Ανδρικάκη από τη Δημοτική Αρχή»
– Μ. Μλεκάνης: «Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό σχέδιο για το τι θα γίνει με το Ανδρικάκη. Όλα γίνονται αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους».
Θέμα για το τι «μέλλει γενέσθαι» με την εγκαταλελειμμένη έκταση του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη και ποιες τελικά είναι οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης “Project Δράμα 2020” κ. Δημήτρη Ιωαννίδη.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, είπε ότι στο θέμα απάντησε η Δημοτική Αρχή λέγοντας πως ο δήμος δεν είναι υπεύθυνος για την κοπή των δέντρων που έγινε, άρα δεν γνωρίζει και τον λόγο για τον οποίο κόπηκαν τόσα δέντρα στο πρώην στρατόπεδο ούτε και με ποιον τρόπο έγινε η κοπή. Παράλληλα, σε σχέση με την αξιοποίηση του παλιού στρατοπέδου, ειπώθηκε ότι έγινε μια συνάντηση με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη κατά την επίσκεψή του στη Δράμα, προκειμένου να εξεταστεί πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος.
Σχολιάζοντας την προοπτική αξιοποίησης του στρατοπέδου Ανδρικάκη, ο κ. Τσιαμπούσης δήλωσε στα «Χ» ότι: «Το “Ανδρικάκη” το έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα εδώ και 4 χρόνια. Έχουμε βάλει χρήματα στους σχετικούς κωδικούς για δυο συνεχόμενες χρονιές, αλλά σε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό, προκειμένου να ξέρουμε αν μπορούμε να το ζητήσουμε και ποιο θα είναι το τίμημα. Εμείς κάναμε την πρόταση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου όταν κανένας δεν μιλούσε για αυτό αλλά δεν είμαστε υπεύθυνοι για τους χειρισμούς του θέματος. Θα έπρεπε ήδη η διοίκηση του Δήμου Δράμας να έχει στα χέρια της ένα πλάνο για το πώς θέλει να αξιοποιήσει το παλιό στρατόπεδο. Εδώ, κάθε χρόνο έχουμε άλλα δεδομένα. Πλέον δεν υπάρχει στον ορίζοντα η αξιοποίηση της καπναποθήκης στην Περδίκα που μας έλεγαν ότι έχει χρηματοδοτηθεί κιόλας με 15 εκατ. ευρώ. Τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατόπεδο Ανδρικάκη για το φεστιβάλ. Πήραν λοιπόν τον υφυπουργό που ήρθε για το φεστιβάλ και πήγαν να του δείξουν τον χώρο. Αυτά που γίνονται είναι αποσπασματικά χωρίς πλάνο.
Καταρχάς περιμένουμε να μας πουν αν μπορούμε να το πάρουμε ως Δήμος Δράμας. Για να μπορέσουμε να αγοράσουμε τον χώρο του πρώην στρατοπέδου, δεν αρκεί να τον πληρώσουμε, αλλά πρέπει να καταθέσουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση για το τι θα το κάνουμε. Τεκμηριωμένη πρόταση δεν υπάρχει σήμερα και ούτε υπήρξε ποτέ για το στρατόπεδο Ανδρικάκη από την Δημοτική Αρχή, που αντιμετωπίζει το θέμα αποσπασματικά και χωρίς κανένα πλάνο. Φέτος μας λένε ότι θέλουν τον χώρο για το Φεστιβάλ. Τον επόμενο χρόνο μπορεί να μας πουν ότι το θέλουν για τα ΤΕΙ κ.ο.κ.»
Για το ίδιο θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης δήλωσε στα «Χ» ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες αναφορές και τέτοιες συζητήσεις χωρίς να έχουν απασχολήσει κανέναν σοβαρά. Πρόσθεσε επίσης ότι: «To 2019 έγιναν οι δημοτικές εκλογές που ανέδειξαν τον κ. Μαμσάκο στη θέση του Δημάρχου ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη που έγινε με δαπάνες της Raycap, για τη δημιουργία της Σχολής Κινηματογράφου στην Καπναποθήκη της Περδίκα και τη στέγαση του Φεστιβάλ εκεί. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ερχόμαστε να ταξιδεύουμε την Σχολή Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ από την Καπναποθήκη της Περδίκα στο Ανδρικάκη. Αυτό το ζήσαμε και με το νέο κολυμβητήριο που «ταξίδεψε» σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους στη Δράμα και φυσικά ποτέ δεν έφθασε στο τέρμα για να ξεκινήσει. Το ίδιο μάλλον σχεδιάζεται να γίνει και με τη Σχολή Κινηματογράφου, να μένει δηλαδή στη δημόσια συζήτηση για να φαίνεται ότι υπάρχει, δήθεν, ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό σχέδιο για το τι θα γίνει με το Ανδρικάκη από την Δημοτική Αρχή. Όλα γίνονται αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους. Φανταστείτε να ξεκινήσουμε τώρα μια καινούργια μελέτη για να μεταμορφωθεί το στρατόπεδο Ανδρικάκη σε Σχολή Κινηματογράφου και για να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ. Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν άλλα τόσα χρόνια για μια νέα μελέτη. Τα θέματα αυτά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σοβαρά και να επιλέγονται προτάσεις που αποτελούν λύσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν».