Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Ανάγκη μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Δράμας και των άλλων τουριστικών προορισμών της χώρας που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας»

0
760

Ερώτηση στη Βουλή του Θ. Ξανθόπουλου με συνυπογραφή 35 βουλευτών

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητά από την κυβέρνηση την λήψη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Δράμας αλλά και όλων των τουριστικών προορισμών της χώρας που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας.
Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 35 βουλευτές, επισημαίνεται η πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, η οποία περιγράφει μια πολύ άσχημη πραγματικότητα.
Αναλυτικά η ερώτηση που κατατέθηκε:

Τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες κατά την χειμερινή περίοδο φέρνει στην επιφάνεια, ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας. «Δυστυχώς σήμερα, το “success story” του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ειδικότερα, στην περιοχή μας οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 85% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 35%», τονίζουν οι ξενοδόχοι της Δράμας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: Ένα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου η οποία διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα. Αλήθεια για αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε, όλες αυτές τις μέρες».
Παρεμφερή τύχη έχουν και τα περισσότερα αστικού τύπου ξενοδοχεία, τα οποία, όπως αναφέρει η ανακοίνωσης της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. «Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η πραγματικότητα αυτή καταγράφεται από τους ίδιους τους φορείς όχι μόνο στην περιοχή της Δράμας αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ημαθία, η Ευρυτανία και η περιοχή των Καλαβρύτων, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση για λήψη μέτρων στήριξης. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σε συνδυασμό με την στάση αδιαφορίας της κυβέρνησης, έχει φέρει τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον χειμερινό τουρισμό σε απόγνωση.

-Επειδή, τα ξενοδοχεία χειμερινού τουρισμού, που έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020, ουσιαστικά υπολειτουργούν τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που κατά καιρούς ανακοινώνονται
-Επειδή, στη περιοχή της Δράμας, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, τα προσφερόμενα τουριστικά καταλύματα είναι στην πλειοψηφία τους μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που λόγω των ελλιπέστατων εσόδων, δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
-Επειδή, και ο χειμερινός τουρισμός συμβάλλει στην εθνική οικονομία αλλά χρειάζεται ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για να διασφαλίσει η βιωσιμότητα τους αλλά και θέσεις εργασίας.
-Επειδή, μέχρι σήμερα, ο Υπουργός Τουρισμού επικαλείται πληρότητες πολυτελών καταλυμάτων σε δημοφιλείς προορισμούς δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις και αδιαφορώντας για τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1) Ποια νέα, ειδικά μέτρα σκοπεύουν να λάβουν κατά προτεραιότητα ώστε να στηριχθεί η λειτουργία και η βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων χειμερινού τουρισμού στη Δράμα αλλά και σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί σοβαρά τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας
2) Έχουν σκοπό να προχωρήσουν στην άμεση καταβολή όλων των εκκρεμών, οφειλόμενων προς τις παραπάνω επιχειρήσεις ποσών, από υφιστάμενα προγράμματα στήριξης, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ