Πανεθνική εκστρατεία τώρα: STOP στη βία των γυναικών!

0
1980

Του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου, Δικηγόρου Δράμας

Η χρονιά που πέρασε, σημαδεύτηκε από σωρεία στυγερών γυναικοκτονιών.
Η νέα χρονιά μας καλημέρισε με την είδηση του αποτρόπαιου βιασμού 24χρονης κοπέλας.
Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε πως άνδρας ξυλοφόρτωσε άγρια τη σύντροφό του και αυτή νοσηλεύεται στην εντατική.
Θα έλεγε κανείς πως πάντοτε συνέβαιναν και θα συμβαίνουν αδικήματα. Πως το έγκλημα είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση. Πως δεν θα εξαλειφτεί ποτέ.
Εδώ όμως δεν γίνεται λόγος για συνήθη εγκλήματα, που διαπράττουν άνθρωποι με ροπή στην παραβατικότητα.
Μιλάμε για τα πλέον αποτρόπαια, ειδεχθή και στυγερά εγκλήματα, που διαπράττουν άνδρες σε βάρος γυναικών. Μερικές φορές άνδρες υπεράνω υποψίας. Ευυπόληπτοι ίσως πολίτες, καθωσπρέπει επιστήμονες, επιχειρηματίες, γόνοι καλών οικογενειών.
Εγκλήματα που απορρέουν από την επί χιλιετίες εδραιωμένη πατριαρχική κοινωνία. Από το έντονα εγωιστικό φαλλοκρατικό DNA, που θεωρεί τις γυναίκες σκεύη ηδονής. Υποδεέστερα όντα. Που δεν δικαιούνται να έχουν γνώμη και άποψη, να αντιδράσουν.
Μιλάμε για γυναίκες και κοπέλες, για ανήλικα παιδιά συχνά, που θα βιώσουν την πιο τραυματική εμπειρία της ζωής τους. Που δεν θα μπορέσουν ίσως να την ξεπεράσουν ποτέ. Που θα τις οδηγήσει ίσως στην αυτοκτονία.
Μιλάμε για «αρσενικά παλιάς κοπής», που αδυνατούν να προσαρμοστούν στον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό της εποχής μας.
Κι ας γεννήθηκαν κι αυτοί από γυναίκες. Κι ας είναι γονείς και ίσως πατεράδες κοριτσιών.
Δεν είναι βέβαια κανείς τόσο αθεράπευτα ρομαντικός και αφελής, για να πιστεύει ότι θα γίνουμε κάποτε «κοινωνία αγγέλων». Πως θα ξεριζωθεί παντελώς το καρκίνωμα αυτό, της βίας κατά των γυναικών, του βιασμού, της γυναικοκτονίας.
Μπορεί όμως και πρέπει να περιοριστεί δραστικά.
Μπορεί όμως και πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, να εξεγερθεί η Κοινωνία στο σύνολό της. Να πάψει να αντιδρά μόνο προς στιγμή μπροστά στους δέκτες της TV και κατόπιν να συνεχίζει σφυρίζοντας αδιάφορα την καθημερινότητά της.
Μπορούμε και πρέπει να ξεριζώσουμε το απόστημα της κοινωνικής αδιαφορίας απέναντι σε τέτοια επονείδιστα εγκλήματα, που αποτελούν ντροπή για όλους μας.
Μπορούμε να απομονώσουμε, να καταγγείλουμε, να εξαλείψουμε απόψεις απλών πολιτών, αλλά και «επώνυμων» δημοσιογράφων, συγγραφέων, ηθοποιών, πως τα θύματα είχαν ίσως χαμηλό IQ ή πως με το ντύσιμό τους, τη ζωή τους και τη συμπεριφορά τους προκάλεσαν τους θύτες.
Η βία, ο βιασμός, η γυναικοκτονία είναι εγκλήματα στυγερά, ειδεχθή και αποτρόπαια, δίχως ναι μεν αλλά, δίχως παρόμοια ελαφρυντικά για τους θύτες.
Ως πολίτης μιας ευνομούμενης πολιτείας αναμένω και αξιώνω την πλήρη διαλεύκανση κάθε παρόμοιου αποτρόπαιου εγκλήματος και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων κατά το ισχύον νομικό μας πλαίσιο.
Ως πατέρας δικαιολογώ γονείς και θύματα, που επιζητούν παραπέρα αυστηροποίηση του ποινικού νόμου ή ακόμη και την υιοθέτηση νομοθεσιών άλλων πολιτισμών.
Σε μια πρωτόγονη κατά τα άλλα φυλή της Αφρικής οι δράστες αποτρόπαιων εγκλημάτων δεν τιμωρούνται με ποινικό κολασμό, αλλά με πλήρη περιθωριοποίησή τους. Δεν τους μιλά κανείς, δεν τους δίνει κανείς δουλειά, τροφή, νερό. Αργοσβήνουν και πεθαίνουν μόνοι, αν δεν αυτοκτονήσουν.
Τώρα είναι επιτέλους η ώρα για να αντιδράσουμε, να εξεγερθούμε.
Τώρα είναι ίσως η ώρα να ξεκινήσει μια πανεθνική εκστρατεία με στόχο το δραστικό περιορισμό παρόμοιων εγκλημάτων. Την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της Κοινωνίας, Την πλήρη ισότητα ανδρών και γυναικών. Το σεβασμό της προσωπικότητας, της ζωής και της υγείας του άλλου. Για να ανοίξουν στόματα. Για να μπει το νυστέρι βαθιά. Για παραδειγματική καταδίκη δίχως ναι μεν αλλά, δίχως ελαφρυντικά για τους δράστες.
Θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει μια τέτοια πανεθνική εκστρατεία υπό την αιγίδα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για να πρωταγωνιστήσει στο ζήτημα αυτό.
Ως ανώτατος πολιτειακός άρχων. Ως δικαστής. Ως γυναίκα. Ως διαθέτουσα παιδεία, πολιτισμό, ευαισθησία.
Πολιτεία και Εκκλησία, Κόμματα και Φορείς, Συλλογικότητες και Πολίτες μπορούν και πρέπει να συμπαραταχθούν.
Το 2022 θα μπορούσε να ανακηρυχθεί ως έτος καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, των μανάδων μας, των κοριτσιών μας.

Υ.Γ. Ο γράφων σε καμία περίπτωση δεν προτρέπει σε λαϊκά δικαστήρια και λιντσαρίσματα. Απλά τονίζει πως μετά το πέρας της ποινικής διερεύνησης, αξιολόγησης και καταδίκης, η Κοινωνία μπορεί να απαξιώνει και απομονώνει τους αποδεδειγμένα δράστες τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων και να καταδικάζει και απομονώνει όσους τους παρέχουν άλλοθι και ελαφρυντικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ