Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Πλήρης ασυνεννοησία και έλλειψη προγραμματισμού στην κυβέρνηση»

1
2851

Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Σειρά τοπικών ζητημάτων, όπως το θέμα των φυλακών στον Νικηφόρο, το κλείσιμο των συνόρων που αποφασίστηκε από την πολιτεία, το θέμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας αλλά και ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας συζητήθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, παρουσία του Γραμματέα της ΝΕ του κόμματος κ. Δημήτρη Καρβούνη.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο κ. Ξανθόπουλος προχώρησε σε έναν μίνι απολογισμό λέγοντας ότι «Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η ανεργία καλπάζει. Το έλλειμμα είναι διψήφιο και πραγματικά η κοινωνία χειμάζεται. Οι συνταγές που μας έφεραν στην πτώχευση εξακολουθούν να εφαρμόζονται και δεν είναι μόνον αυτό. Στο τελευταίο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις επιχειρείται η επαναφορά ενός αυταρχικού κράτους που θέλει να ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Η πολιτική ζωή της χώρας, με υποκλοπές ξαναγυρίζει σε ένα παρελθόν που είναι καταδικασμένο στην συνείδηση του ελληνικού λαού. Άνθρωποι από το περιθώριο προσπαθούν να εισβάλλουν στην πολιτική ζωή και θέλουν να ρυθμίσουν τις εξελίξεις. Σε όλα αυτά η απάντηση είναι μία. Πολιτική αντιπαράθεση, ενίσχυση των θεσμών και καταγγελία σε κάθε απόπειρα εκτροπής και απόπειρα αυταρχισμού».
Ο κ. Ξανθόπουλος ως μέλος της επιτροπής που ερευνά την ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην Υπουργού, Δ. Παπαγγελόπουλου στα αδικήματα για τα οποία τον κατηγορεί η πλειοψηφία, είπε ότι η επιτροπή που συστήθηκε τον Οκτώβριο και περάτωσε τις εργασίες της την περασμένη εβδομάδα, αυτές τις ημέρες αποδελτιώνει τα πρακτικά που είναι ογκωδέστατα και γράφεται το πόρισμα με το οποίο θα γίνει η τελική συνεδρίαση. “Μέσα από τη διαδικασία των καταθέσεων για τις ευθύνες του Παπαγγελόπουλου αναδείχθηκε ξανά το σκάνδαλο Novartis και σαν να μην έφθανε μόνο αυτό, στο ερώτημα «σκευωρία ή σκάνδαλο» ήρθε το πρακτικό συμβιβασμού ανάμεσα στο αμερικανικό Δημόσιο και την εταιρεία Novartis με τον οποίο η εταιρεία αναγνώρισε τις παράνομες πρακτικές της και ανέλαβε να πληρώσει, ποσό άνω των 300 εκ ευρώ για πράξεις οι οποίες έγιναν στην Ελλάδα… Είναι οδυνηρό ότι ακόμη και τώρα δεν βγάζουν τα συμπεράσματα που πρέπει και δεν αντιλαμβάνονται ότι η κάθαρση θα πρέπει να επέλθει γιατί είναι μια παράμετρος που δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα. Στην προσπάθεια να αλλάξουν την ατζέντα χρησιμοποιούν υποκλαπείσες συνομιλίες που ανεξάρτητα από τον τρόπο τον οποίο λήφθηκαν, στόχο έχουν να εισάγουν στο δημόσιο βίο ανθρώπους που έχουν αμιγώς ιδιοτελή και ατομικά κίνητρα…”
Παράλληλα, ο Δραμινός Βουλευτής αναφέρθηκε στην τελετή παράδοσης των φυλακών Νικηφόρου από το Υπουργείο Υποδομών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Δεν πρόκειται για λειτουργία των φυλακών, αλλά για μια τυπική διαδικασία που γίνεται μεταξύ φορέων του Δημοσίου και επειδή η κυβέρνηση είχε πολύ μεγάλη ανάγκη για επικοινωνιακές δράσεις διοργάνωσε μια τελετή παραλαβής και παράδοσης. Επειδή ακούστηκαν διάφορα στην τοπική κοινωνία, θα πρέπει να πως ότι προσκλήθηκα να συμμετάσχω αλλά λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να είμαι στην Δράμα. Αλλά και αν θα είχα την δυνατότητα να είμαι στην Δράμα, δεν θα νομιμοποιούσα με την παρουσία μου ένα τέτοιο σόου άνευ νοήματος».
Ο κ. Ξανθόπουλος θύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε, τέτοια εποχή, πριν από ένα χρόνο, την προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για την πλήρωση των θέσεων του σωφρονιστικού καταστήματος, λέγοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση αφού καθυστέρησε έναν ολόκληρο χρόνο δεν προχώρησε καθόλου την διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ και επικαλείται το κατεπείγον και την ανάγκη επίσπευσης των προσλήψεων για να δικαιολογήσει έτσι, την παράκαμψη του ΑΣΕΠ και τη διενέργεια διαγωνισμού μέσω Υπουργείου με κριτήρια ΑΣΕΠ. Κάτι που μας κάνει όλους να εικάζουμε βασίμως ότι πρόκειται πάλι να γίνει ένα όργιο αυθαιρεσίας…» τόνισε ο Βουλευτής, καλώντας την κοινωνία να βγάλει τα συμπεράσματά της.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κλείσιμο των συνοριακών διελεύσεων στην περιοχή το οποίο χαρακτήρισε αυθαίρετο και απρογραμμάτιστο. «Οι άνθρωποι που έρχονται για τουρισμό μπορούν να μπουν μόνο από την περιοχή της Ειδομένης και κάποιος που εισέρχεται από εκεί δεν κατευθύνεται στην ανατολική πλευρά της χώρας. Έτσι η περιοχή μας έχει πολύ σοβαρές απώλειες. Καταθέσαμε μια ερώτηση όλοι οι Βουλευτές της περιφέρειας για να μάθουμε για ποιο λόγο επελέγη αυτή η αντίδραση. Το Σαββατοκύριακο μαθαίνω ότι τα σύνορα άνοιξαν. Υπάρχει πλήρης ασυνεννοησία στην κυβέρνηση και έλλειψη προγραμματισμού. Κυρίως υπάρχει έλλειψη μιας οργανωμένης απόφασης για το πως θα διαχειριστούν το θέμα των συνοριακών διελεύσεων. Αλλά αυτού του είδους τις παλινωδίες τις πληρώνουν οι πολίτες και μάλιστα σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία περίμενε να πάρει μια ανάσα από τους τουρίστες και το εισόδημα που θα εισρεύσει στην περιοχή…οι πολιτικές ευθύνες ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στην κυβέρνηση.»
Παράλληλα ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε και στην μελέτη της νέας Σιδηροδρομικής Εγνατίας, λέγοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για τον προαστιακό της Θεσσαλονίκης. Η νέα χάραξη έχει περίπου δώδεκα σταθμούς μέχρι και την Ασπροβάλτα. Αναφέρθηκε στην πρόταση του Κώστα Κατσιμίγα για χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας μέσω Σερρών και Δράμας με συνέχεια στον λιμένα της Καβάλας, η οποία, όπως είπε, είναι λειτουργικά, οικονομικά και πολιτικά, η πλέον συμφέρουσα. «Δεν μπορείς να κάνεις χάραξη με την οποία αφήνεις δυο μεγάλα αστικά κέντρα, τις Σέρρες και τη Δράμα απ’ έξω. Δεν μπορείς να κάνεις τέτοια χάραξη ώστε ουσιαστικά αποκόπτεις το λιμάνι της Καβάλας από την βαλκανική ενδοχώρα. Δεν μπορεί να ακυρώνεις το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας που έχει ικανότητα να δέχεται πολύ μεγάλα σκάφη λόγω του βάθους που διαθέτει, δυνατότητα που δεν έχουν άλλα λιμάνια της περιοχής. Επομένως θεωρούμε ότι η πρόταση Κατσιμίγα είναι μια πρόταση που επεξεργαζόμαστε και πρέπει να μπει στο δημόσιο διάλογο με επιχειρήματα, διότι αυτή η χάραξη είναι εκείνη που μπορεί να είναι βιώσιμη και να παίξει τον ρόλο της ως Σιδηροδρομική Εγνατία».
Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Λ. Αβραμάκη προκειμένου να υπάρξει επίσκεψη στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα ο κ. Ξαθόπουλος εκτίμησε ότι πολύ σύντομα ότι θα υπάρξουν και νεότερα τα οποία θα ανακοινωθούν. «Θα ζητήσω από όλες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις να πάρουν θέση με βάση την πρόταση Κατσιμίγα».
Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια άτυπη προσυνεδριακή περίοδο. «Ο κορωνοϊός και το καλοκαίρι δεν ευνόησαν τη συνεδριακή διαδικασία. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε ΚΕ ανασυγκρότησης. Λήφθηκαν οι αποφάσεις που έχουν σχέση με τη διοργάνωση του συνεδρίου. Η Οργανωτική Επιτροπή θα βγει εντός του καλοκαιριού. Εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν το συνέδριο θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Επιδιώκουμε ένα κόμμα μεγάλο, ανοιχτό που θα εκφράσει τη σύγχρονη κεντροαριστερά με σαφές αριστερό πρόσημο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δημιουργία και η ενίσχυση αυτού του πολιτικού σχηματισμού μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες και να δημιουργήσει ανάχωμα στην ακραία επιθετική, συντηρητική, αυταρχική και νεοφιλελεύθερη επίθεση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη…».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!