Εγκρίθηκε το δίκτυο εθελοντών από το Δημοτικό Συμβούλιο

0
5222

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας η «Χάρτα για τον Εθελοντισμό και το Δίκτυο Εθελοντών» του Δήμου Δράμας. Στόχος του νέου αυτού δικτύου είναι, σύμφωνα με το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής, η υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού, κοινωνικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με το σκεπτικό του Δήμου, θα ξεκινήσει με διάθεση στήριξης και συνεργασίας στις ήδη υπάρχουσες εθελοντικές οργανώσεις, ομάδες εθελοντών, σωματεία και συλλόγους που υλοποιούν εθελοντικές δράσεις. Μέλη της ομάδας εθελοντών θα μπορούν να είναι οι κάτοικοι και οι δημότες του Δήμου Δράμας ηλικίας άνω των 16 ετών, καταθέτοντας αίτηση συμμετοχής μετά τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πόλη+Ζωή» Μιχάλης Μλεκάνης, Στέλιος Μελισσινός, Χρύσα Σιδερά, Γιάννης Μυστακίδης, Φώτης Νικολαΐδης και Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης υποστήριξαν ότι με τη Χάρτα αυτή δημιουργείται γραφείο εθελοντών. Δήλωσαν, επίσης, ότι ο ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) δεν δημιουργείται με τέτοιου τύπου αποφάσεις, αλλά χρειάζεται να γίνει ξεχωριστή διαδικασία. Η δημοτική αρχή απαντώντας υποσχέθηκε νέο ΟΕΥ, αν και ακόμα δεν τον έχει εισηγηθεί.
Οι εκπρόσωποι της «Πόλη και Ζωή» τόνισαν ότι είναι δεδομένο πως η οργάνωση των εθελοντών είναι ένα θέμα που άπτεται προσωπικών δεδομένων και θα πρέπει να γίνουν σεβαστά. Στη συνέχεια, πρότειναν τη δημιουργία ειδικού Κωδικού στον προϋπολογισμό που θα καλύπτει έξοδα για την ασφάλεια και τα έξοδα κίνησης μελών αναγνωρισμένων φορέων.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» Στέργιος Ηλιόπουλος και Χαρούλα Χατζηιωάννου μειοψήφησαν όταν τοποθετήθηκαν επί του θέματος και είπαν ότι η συνεργασία με τους εθελοντές είναι κάτι πολύ καλό, αλλά αναρωτήθηκαν ποιον ρόλο θα έχει η δημιουργία γραφείου υπό την εποπτεία του Δημάρχου όταν πολλές από τις δράσεις άπτονται κάποιων αρμοδιοτήτων τμημάτων του Δήμου. «Η δημοτική αρχή θέλει να δημιουργήσει το γραφείο, ελέγχοντας το έργο των εθελοντών και αντικαθιστώντας πολλές φορές την εργασία, γιατί δεν προχώρησαν οι προσλήψεις που έπρεπε. Θέλει να κάνει το παιχνίδι της πολιτικής της, όπως κάνει και η Κεντρική Κυβέρνηση και να μάθει στη νεολαία να μην υπερασπίζεται τα δικαιώματά της. Εάν αντιληφθούμε ότι οι οργανωμένες εθελοντικές δράσεις καλύπτουν αντικείμενο εργασίας, θα κάνουμε καταγγελία στον ΣΕΠΕ, γιατί μαγαζί που στήνεται μέσα στον Δήμο δεν το δεχτούμε».
Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» Κοσμάς Καλαϊδόπουλος μειοψήφησε επίσης, λέγοντας ότι δεν συμφωνεί στη δημιουργία ενός κομματικού στρατού στον Δήμο, γιατί εθελοντισμός γίνεται όταν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, με θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και όχι με 80% ανεργία στη Δράμα.
Για το ίδιο θέμα η δημοτική παράταξη «Project» που δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς, όπως είναι γνωστό, ζήτησε οι συνεδριάσεις να γίνονται στο εξής δια ζώσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της τα εξής: «Τελικά ο δήμαρχος Δράμας έχει πολύ πλάκα… Βγάζει βίντεο για να διαφημίσει το μητρώο εθελοντών του Δήμου και, φυσικά, ανυποψίαστοι συνδημότες του λένε και συγχαρητήρια.
Πάμε να δούμε την αλήθεια με το μητρώο εθελοντών:
1) Τρία χρόνια πριν, ο τότε δημοτικός σύμβουλος του Project και νυν επικεφαλής της παράταξης Αλέξανδρος Τσιαμπούσης κάνει πρόταση προ ημερήσιας διάταξης για να δημιουργηθεί μητρώο εθελοντών του Δήμου Δράμας και καταθέτει στο προεδρείο τη Χάρτα Εθελοντών του Δήμου Χερσονήσου ως πρότυπο. Η συγκεκριμένη Χάρτα έχει αναδειχθεί ως καλή πρακτική για τη χώρα μας.
2) Στα τέλη του 2019, λίγους μήνες πριν δηλαδή, έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για τη δημιουργία μητρώου εθελοντών της ΔΕΚΠΟΤΑ. Η παράταξή μας καταψηφίζει προτείνοντας να γίνει ένα μητρώο εθελοντών του Δήμου Δράμας και εκεί να εγγράφονται όλοι οι εθελοντές για όλες τις διοργανώσεις που έχουν να κάνουν με τον δήμο ή τα νομικά του πρόσωπα. Η δημοτική αρχή ψηφίζει τη δημιουργία μητρώου εθελοντών της ΔΕΚΠΟΤΑ χωρίς να πάρει θέση στην πρόταση του Project που έρχεται για δεύτερη φορά.
3) Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ψηφίζεται η δημιουργία μητρώου εθελοντών του Δήμου Δράμας, η οποία είχε παρουσιαστεί σε συνάντηση και των επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων. Εκεί ο κύριος Μαμσάκος λέει ότι αυτό θα είναι το μοναδικό μητρώο εθελοντών για τον δήμο Δράμας, αναιρώντας φυσικά την ίδια του την απόφαση του 2019.
Σήμερα, προσπαθεί να περάσει στους Δραμινούς ότι είχε αυτήν την υπέροχη ιδέα για δημιουργία μητρώου εθελοντών. Καταλαβαίνουμε την ένδεια ιδεών της δημοτικής αρχής. Καλά κάνουν, λοιπόν, και παίρνουν αυτούσιες προτάσεις του Project (που έχουν κατατεθεί 3 χρόνια πριν) και τις κάνουν πράξη. Γιατί αν δεν έκαναν έστω αυτό, τότε πραγματικά δεν θα έκαναν τίποτε απολύτως.
Ελπίζουμε οι Δραμινοί να εγγραφούν στο μητρώο εθελοντών και η δημοτική αρχή να μην το δει ως ευκαιρία δημιουργίας ακόμη ενός παραταξιακού στρατού. Άλλωστε, οι εικόνες του δημάρχου και των αντιδημάρχων να το παίζουν εθελοντές είναι πολύ νωπές στη μνήμη μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ