Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Πότε ανακάλυψαν το ΣΔΙΤ για τον άξονα;

0
1746

Συνέντευξη τύπου του Δραμινού Βουλευτή εφ’ όλης της ύλης: «Θέλω να πω στους συμπολίτες μας να τηρούν τα μέτρα, να φορούν τη μάσκα και να εμβολιαστούν. Η πανδημία δεν πέρασε… Αν ένας δεν είναι ασφαλής, τότε κανείς δεν είναι ασφαλής»

Συνέντευξη τύπου για μια σειρά από θέματα παράθεσε χθες ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Αναφέρθηκε στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολης, τη νέα σιδηροδρομική χάραξη, τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε δασικές εκτάσεις του Νομού Δράμας.
Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας είπε, ότι το πρόβλημα της πανδημίας εξακολουθεί να ταλανίζει την χώρα μονολότι άνοιξε η εστίαση και δίνεται η αίσθηση ότι επιστρέφουμε σιγά-σιγά στην κανονικότητα. Ωστόσο, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι αυξημένα τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Όπως επίσης και οι διασωληνωμένοι. Είπε ακόμη ότι είναι ανησυχητικοί οι χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμού. Εξήγησε ότι ειδικά στη Δράμα «Παρατηρείται μια δομική ανισορροπία του συστήματος διότι έχουμε τρεις γραμμές εμβολιασμού στην πόλη της Δράμας (στο Νοσοκομείο Δράμας και τον ΕΟΠΥΥ) και άλλες τρεις γραμμές στον υπόλοιπο νομό. Αν σκεφτεί κανείς όμως, ότι το 70% των κατοίκων κατοικεί πέριξ του αστικού κέντρου καταλαβαίνει ότι οι ρυθμοί του εμβολιασμού καθυστερούν σε σχέση με τους εμβολιασμούς των όμορων και παρακείμενων νομών».
Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, αυτό έχει ως συνέπεια αρκετοί από τους συμπολίτες μας να πηγαίνουν σε διπλανούς νομούς, είτε να περιμένουν αρκετά μέχρι να έρθει η σειρά τους για το εμβόλιο. «Αντιλαμβάνονται όλοι ότι έτσι αργούμε να πετύχουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας και αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, για την οποία υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες. Αφενός μεν γιατί ο σχεδιασμός έχει αυτό το εγγενές στοιχείο της ανισορροπίας, αφετέρου δε γιατί για να δημιουργηθεί μια ακόμη γραμμή (εμβολιασμού) θα πρέπει να υπάρξουν καινούργιοι γιατροί και νοσηλευτές. Εδώ και ένα χρόνο δεν υπήρξε φροντίδα για τη στελέχωση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αλλά και γενικότερα στη χώρα οι ρυθμοί εμβολιασμού δεν προχωρούν κανονικά. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε προχθεσινό του διάγγελμα “συνελήφθη” να επικαλείται ψευδή στοιχεία. Η αγωνία του κόσμου δεν διασκεδάζεται από επικοινωνιακού τύπου επιχειρήματα. Η ανάγκη του εμβολιασμού τεκμηριώνεται όταν μιλούμε στους πολίτες με στοιχεία και κυρίως με σοβαρότητα χωρίς παλινωδούμε, υπακούοντας σε επιμέρους πιέσεις και σε λογικές που έχουν σχέση με τις ανάγκες που αντιμετωπίζει όντως η κοινωνία. Εννοώ την έλευση των τουριστών, το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τις προϋποθέσεις της αυστηρής επιτήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όλα αυτά δημιουργούν στους πολίτες εύλογες αμφιβολίες. Για αυτό και υπάρχει αυτή η επιφύλαξη σε κάποιες ηλικιακές κατηγορίες. Πάντως θέλω να πω για μια ακόμη φορά στους συμπολίτες μας να τηρούν τα μέτρα, να φορούν τη μάσκα και να εμβολιαστούν. Η πανδημία δεν πέρασε… Αν ένας δεν είναι ασφαλής, τότε κανείς δεν είναι ασφαλής. Από την πανδημία μάθαμε ότι η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί τον πλέον μόνιμο και ουσιαστικό μηχανισμό αντιμετώπισης των πανδημικών φαινομένων και επίσης ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα, αλλά είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση από πλευράς ΕΕ».

Οι νέες ρυθμίσεις στο εργασιακό επαναφέρουν τις ρυθμίσεις ζούγκλας στην αγορά
Σχετικά με την τρέχουσα πολιτική συγκυρία, ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση με την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας καταστρατηγεί το οκτάωρο, θεμελιώνει τις απλήρωτες υπερωρίες και καθιερώνει τις ατομικές συμβάσεις. «Αυτό που ξέραμε ότι έστω και σε εποχές κρίσης υπάρχει ένα σταθερό (κατά το δυνατόν) πλαίσιο οκταώρου, μια συλλογική σύμβαση που καλύπτει τον εργαζόμενο και η υπερωρία η οποία εφόσον θα δουλευτεί θα πληρωθεί, παύει να υπάρχει. Πίσω από αυτή την προσέγγιση, εκτός του ότι είναι μια απόλυτη εξυπηρέτηση των σχεδίων του ΣΕΒ, που προσπαθούν να βάλλουν στην κοινωνία ήδη από την δεκαετία του 90, υπάρχει και αυτή η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία ότι ο εργαζόμενος με τον εργοδότη είναι δυο ίσα μέρη και μπορεί ο εργαζόμενος να διαπραγματεύεται ατομικά, τους όρους απασχόλησής, την διάρκεια και τον τρόπο απασχόλησής του με τον εργοδότη. Ευθύνη όλων μας, των κομμάτων, της κοινωνίας, των συνδικάτων και πρωτίστως των εργαζομένων, είναι να σταματήσουν εν τη γενέσει του αυτό το τερατούργημα που πάει να γίνει. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ασφαλείς συνθήκες εργασίας και οι πολίτες έχουν ανάγκη από καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Πρέπει να πούμε στην κυβέρνηση ότι αυτού του τύπου οι ρυθμίσεις επαναφέρουν τις ρυθμίσεις ζούγκλας στην αγορά. Οι λίγοι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολλών. Καλούμε τους πολίτες την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στο άγαλμα της Ελευθερίας, να συμμετάσχουμε όλοι σε μια μαζική, ενωτική, πανδραμινή κινητοποίηση για να στείλουμε και από τη Δράμα, το μήνυμα ότι οι ζωές μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Συνεχώς και διαρκώς δουλεύουν μόνο τα ρολόγια. Οι άνθρωποι έχουμε δικαιώματα».

Ο κάθετος άξονας και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού
Αναφορικά με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία του κάθετου οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη, μέσω ΣΔΙΤ, ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι αποτελεί μια ακόμη εξαγγελία και η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε πόντο από εκεί που το είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019. Μίλησε για παλινωδίες και έλλειψη σχεδίου. Υπενθύμισε ότι αρχικά υπήρχε σκέψη το έργο να χρηματοδοτηθεί μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακολούθως ο κ. Καραμανλής, απήντησε ότι σκέψη της κυβέρνησης είναι το έργο να μπει στο ταμείο ανάκαμψης και τώρα υπάρχει το επιχείρημα ότι το έργο θα κατασκευαστεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Ξανθόπουλος έθεσε δυο ερωτήματα για το ίδιο θέμα επισημαίνοντας: «Πότε ανακάλυψαν το ΣΔΙΤ, την τελευταία εβδομάδα; Επίσης τι θα λάβει ως αντάλλαγμα ο ιδιώτης ο οποίος θα εμπλακεί και θα επενδύσει στον δρόμο, αφού έχει αποκρουστεί η ιδέα ότι θα υπάρξουν διόδια;».

Η νέα σιδηροδρομική χάραξη
Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό για τη νέα σιδηροδρομική χάραξη στην περιοχή μας, ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για ήττα της Δράμας, τονίζοντας: «Έγινε δεκτή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κομοτηνή. Προς τιμήν τους οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι (της Δράμας) μειοψήφησαν στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου». Ο Δραμινός Βουλευτής χαρακτήρισε την απόφαση για τη νέα χάραξη ως λάθος επιλογή, λέγοντας ότι αυτό έχει αναδειχθεί μέσω της περιφερειακής παράταξης με επικεφαλής τον Κώστα Κατσιμίγα. Υπογράμμισε ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια ώστε να αλλάξει η όδευση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, προσθέτοντας ότι: «Είναι αδύνατο να αφεθούν εκτός σύνδεσης οι Σέρρες και η Δράμα. Με την επιχειρούμενη σύνδεση αποκόπτεται το λιμάνι της Καβάλας από τη βαλκανική ενδοχώρα. Αυτό που λέγεται Σιδηροδρομική Εγνατία, θα αποτελέσει ουσιαστικά έναν διευρυμένο προαστιακό της Θεσσαλονίκης». Ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι η αλλαγή της όδευσης αποτελεί ένα πολύ ρεαλιστικό στόχο, τεχνικά και οικονομικά τεκμηριωμένο και πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πεδίο ενός πανδραμινού συλλαλητηρίου και μιας κινητοποίησης ώστε η πίεση της τοπικής κοινωνίας να φθάσει στους αρμόδιους.

Αναπάντητη η ερώτηση για το Νοσοκομείο Δράμας
«Την 1η Φεβρουαρίου είχα υποβάλλει ερώτημα στον Υπουργό Υγείας ζητώντας να μάθω τι έγινε κατά την περίοδο της πανδημίας στο Νοσοκομείο Δράμας. Για τους θανάτους που επισυνέβησαν και πού επισυνέβησαν αυτοί. Αν ήταν εντός ή εκτός ΜΕΘ. Τι απασχόλησε το Νοσοκομείο Δράμας, αλλά και τι ελλείψεις παρουσιάστηκαν και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα. Τρεις μήνες μετά την αίτηση κατάθεσης εγγράφων καθώς και αυτή καθ’ αυτή η ερώτηση παραμένει αναπάντητη». Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι θα επανέλθει με νέα ερώτηση στη Βουλή, καθώς η Δράμα έχει πληρώσει πολύ βαρύ φόρο απωλειών και δικαιούται να ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Επίσης επέρριψε ευθύνες και στην διοίκηση του Νοσοκομείου για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά τα στοιχεία των θανάτων, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπήρξαν αυτοί, αν συνέβησαν εντός ή εκτός ΜΕΘ και για τον σχεδιασμό που υπάρχει για το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, το Νοσοκομείο δεν έδωσε καμία απάντηση για τα θέματα αυτά.

Ο σχεδιασμός για φωτοβολταϊκά πάρκα σε δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπους
Στο τελευταίο σκέλος της συνέντευξης τύπου, ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για την επιχειρούμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις δασικές εκτάσεις και τους βοσκοτόπους του Νομού Δράμας, χαρακτηρίζοντας τον σχεδιασμό αυτό, ως απότοκο της φιλελεύθερης λογικής σύμφωνα με την οποία τα πάντα υποτάσσονται στο βωμό του κέρδους. «Με την επιχειρούμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, 7500 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως εν δυνάμει χώροι εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα τόσο οι κτηνοτρόφοι να χάνουν αυτές τις γαίες όσο και ο τουρισμός να χάνει στοιχεία που τον καθιστούν ελκτικό και πολύ ξεχωριστό για την περιφέρεια ΑΜΘ».
Ο κ. Ξανθόπουλος πρόσθεσε ότι αναμένει την απάντηση της κυβέρνησης στην επιστολή που έστειλαν για το θέμα οι παράγοντες της περιοχής μας προκειμένου στη συνέχεια να κλιμακωθεί η απάντηση της περιοχής μας, σε αυτή την επιχειρούμενη αλλοίωση του φυσικού τοπίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ