Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Θα ενισχύσετε τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν. 4608/2019;»

0
253

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη ενεργοποίησης του άρθρου 41 του Ν. 4608/19 που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε μετά και την κρίση της πανδημίας, η επιχειρηματικότητα της περιοχής ιδιαίτερα η μικρή και η μεσαία, που παλεύει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και τις πιέσεις που δέχεται από τις γειτονικές αγορές, αντιμετωπίζει σωρευμένα προβλήματα τα οποία διαρκώς οξύνονται και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε κατάρρευση λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Οι βουλευτές θεωρούν αναγκαία την ενεργοποίηση του μόνου υπαρκτού και ψηφισμένου από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Ν. 4608/2019 εργαλείου, δηλαδή του άρθρου 41, που προβλέπει την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραμεθόριο και σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές με χαμηλό ΑΕΠ και με υψηλή ανεργία.
Πρόκειται για ενίσχυση που θα επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έως του ποσού των 150 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος, θα συναρτάται με το μισθολογικό κόστος της κάθε επιχείρησης, θα δίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 6.000 ευρώ, προσθέτουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές.
Όμως όπως παρατηρούν η κυβέρνηση κρατά ως σήμερα ανενεργό τον συγκεκριμένο νόμο, καθώς δεν έχει εγγράψει τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό και δεν έχει εκδώσει τις Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται.
Για τους λόγους αυτούς ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο άρθρο και να δοθεί η ενίσχυση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας, που τόσο την έχουν ανάγκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here