Θωρακίζεται για τις πλημμύρες ο Δήμος Νευροκοπίου

0
2449

Εγκρίθηκε σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για να μην επαναληφθούν τα περσινά προβλήματα.

Στην έγκριση του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από εκδήλωση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου Νευροκοπίου τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ιδιόμορφη κατάσταση του δυτικού μέρους του Δήμου Νευροκοπίου ωθεί στην δημιουργία σημαντικού αριθμού ρεμάτων με μικρές σχετικά λεκάνες απορροής, που οδηγούν στις καταβόθρες του Οχυρού.

Εκεί η ποσότητα της απορρόφησης είναι συγκεκριμένη, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλημμύρας, στις περιπτώσεις έντονων φαινομένων όπως έντονες βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις κλπ.
Τα φαινόμενα αυτά έχουν κατά το παρελθόν προκαλέσει αρκετές καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές, σε τεχνικά έργα, στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, και έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Με βάση τα παραπάνω, επιβάλλεται ο σχολαστικός έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων και η συντήρησή τους, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Επίσης επιβάλλεται η άμεση λήψη προληπτικών μέτρων και έργων, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σε σημεία που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό. Είναι προφανές ότι η απομάκρυνση της δασικής βλάστησης και η πλήρης απελευθέρωση των ρεμάτων, συμβάλλει στην αύξηση της απορροής των υδάτων και των φερτών υλών, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Τι έχει καταγραφεί από μελέτη για το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου
Στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από εκδήλωση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Δράμας αναφέρονται πλημμυρικά φαινόμενα στο κλειστό λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου (κλειστή λεκάνη Οχυρού) το οποίο αποστραγγίζεται μέσω καταβοθρών στην περιοχή Οχυρού προς τις πηγές Μαρά, από όπου ξεκινά ο Αγγίτης. Η κατάκλυση αγροτεμαχίων έκτασης περίπου 6.500στρ. είναι συχνό φαινόμενο, διαρκεί πολλές φορές πάνω από 10 ημέρες, ενώ σπανιότερα κινδυνεύει και ο οικισμός Οχυρού. Το φαινόμενο παλαιότερα επαναλαμβανόταν σχεδόν κάθε χρόνο, τώρα όμως με την κατασκευή των φραγμάτων Λευκογείων και Καταφύτου και με τη βελτίωση του στραγγιστικού δικτύου της λεκάνης, που έγινε με την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου Λευκογείων-Κ. Νευροκοπίου, η κατάσταση έχει βελτιωθεί χωρίς όμως να εξαλειφθεί σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων”. Επιπλέον, σύμφωνα με την εμπειρία των πλημμυρών στην περιοχή, συχνά παρατηρείται και ασυνήθιστα υψηλή στάθμη των νερών στον χείμαρρο που διασχίζει το Νευροκόπι με συνέπεια να κινδυνεύουν άμεσα τα κτίρια ένθεν και ένθεν του χειμάρρου”.

Σημαντικές οι καταστροφές από τις πλημμύρες τον Ιανουάριο του 2019
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή ένα χρόνο πριν, πλημμύρισαν περίπου 6000 στρέμματα στην περιοχή του Νευροκοπίου καθώς τα νερά των συνεχών βροχοπτώσεων όπως και τα λιωμένα χιόνια της περιοχής του λεκανοπεδίου είχαν μετατραπεί σε λίμνες. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και σημερινός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του ίδιου δήμου, κ. Θοδωρής Ιφόγλου, είχε πει ότι με τις πλημμύρες σημειώθηκαν αρκετές καταστροφές. Τα νερά των χειμάρρων ξεχείλισαν, τα φερτά υλικά χύθηκαν μέσα στα χωράφια που χρειάστηκε στην συνέχεια να καθαριστούν από την λάσπη, τα φύλλα, τους κορμούς και φερτές ύλες που παρασύρθηκαν με το νερό. Ακόμη τα καναλέτα του ΤΟΕΒ δίπλα στα χωράφια είχαν γεμίσει με τα ίδια φερτά υλικά. Περισσότερα από 6.000 στρέμματα αγρών μαζί με τις παράλληλες υποδομές (αγροτικοί δρόμοι, υποδομές δικτύου άρδευσης, στραγγιστικά κανάλια και μέρος της επαρχιακής οδού Περιθωρίου – Οχυρού) βρέθηκαν κάτω από εκατομμύρια κυβικά νερού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ