Τη χρηματοδότηση 9 ηλεκτροκίνητων οχημάτων επιδιώκει ο Δήμος Δράμας

0
1336

Υποβάλλει πρόταση στο πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που θα φορτίζουν τα αυτοκίνητα

Πρόταση ύψους 2.100.000 ευρώ, για δράσεις ηλεκτροκίνησης, προκειμένου αυτές να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” θα καταθέσει ο Δήμος Δράμας, όπως αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού.
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, σημείωσε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η πρόταση αφορά ηλεκτροκίνητα επιβατικά οχήματα, όπως και ηλεκτροκίνητα οχήματα για την Καθαριότητα, το Πράσινο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Η πρόταση στοχεύει στην απόκτηση συνολικά 9 ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
«Το καινοτόμο στοιχείο της πρότασης είναι ότι ζητούμε να χρηματοδοτηθεί και η δημιουργία μονάδας φωτοβολταικών που θα χρησιμοποιηθεί για την φόρτιση των οχημάτων του Δήμου Δράμας, ώστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου να αρχίσει να γίνεται μηδενικό. Η πρόταση αυτή σε συνδυασμό και με την κατάρτιση του σχεδίου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων δείχνει το όραμα του τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας, για μια πραγματικά πράσινη πόλη» εξηγεί ο κ. Τάσσου.
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την ενεργειακή μετάβαση και στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 11ης Δεκεμβρίου 2019 με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (European Green Deal). Με αυτήν τίθεται στόχος να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση κλιματικά ουδέτερη το 2050 με την ανάληψη δράσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, μεταξύ άλλων και με την ανάπτυξη καθαρότερων, οικονομικότερων και πιο υγιεινών μορφών ιδιωτικής και δημόσιας μεταφοράς.
Στόχοι του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στους δήμους είναι η μείωση του κόστους της κινητικότητας με τη μείωση του κόστους λειτουργίας, συντήρησης και επισκευής των δημοτικών οχημάτων. Επίσης στοχεύει στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μείωση της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων που συνδέονται με την επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τη μείωση της ηχορύπανσης σε τοπική κλίμακα και μέσω όλων αυτών και στην προστασία της δημόσιας υγείας.Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση προβλέπεται η χρηματοδότηση ηλεκτρικών οχημάτων αμιγώς ηλεκτρικών, υβριδικών εξωτερικής φόρτισης ή κυψέλης καυσίμου, και πιο συγκεκριμένα τύπου:-Επιβατηγών οχημάτων (συμβατικών, διθέσιων, SUV κτλ.).-Δίκυκλων οχημάτων (μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα, ποδήλατα με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση).-Μικρών φορτηγών (pick-up, van κλειστού τύπου, για δυσπρόσιτα μέρη κτλ.). Μικρών λεωφορείων (με προδιαγραφές για ΑμΕΑ) καθώς και -μεγαλύτερων οχημάτων, δηλαδή μέσων δημοτικής συγκοινωνίας (λεωφορεία, τρενάκια κτλ. με προδιαγραφές για ΑμΕΑ) και
-οχημάτων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων (απορριμματοφόρα, πλυντήρια κάδων κτλ.) όπως και οχημάτων έργου ή μεταφορών (φορτηγά κτλ.).
Επίσης χρηματοδοτείται και η κατασκευή ή προμήθεια των απαραίτητων Σταθμών Φόρτισης (σημεία επαναφόρτισης, κανονικής ή υψηλής ισχύος) και του συνοδευτικού αναγκαίου εξοπλισμού (π.χ. ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης, μέτρα πυροπροστασίας) των οχημάτων.
Στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” δίνεται δυνατότητα και για την κάλυψη του εναλλακτικού καυσίμου των οχημάτων με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ