Την άνοιξη τα εγκαίνια του μουσείου τρένων

Σύλλογος Σιδηροδρομικών Δράμας «Ο Ήφαιστος»

0
1044

Ετοιμάζονται πυρετωδώς οι άνθρωποι του συλλόγου, παρά τα προβλήματα που προκύπτουν συνεχώς

Την ερχόμενη άνοιξη θα πραγματοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας, τα εγκαίνια τού Σιδηροδρομικού Μουσείου, που προετοιμάζει ο Σύλλογος Σιδηροδρομικών Δράμας «Ο Ήφαιστος» στις εγκαταστάσεις τού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας. Αυτό έκανε γνωστό στα «ΧΡΟΝΙΚΑ τής Δράμας» ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος.
Ο ίδιος τόνισε ότι, στην κατεύθυνση υλοποίησης του μουσείου, θα πρέπει να επιλυθούν και ορισμένα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία και έχουν να κάνουν με την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και τη μελέτη που πρέπει να καταρτίσει ο σύλλογος, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει τον χώρο που του παραχωρήθηκε από τον ΟΣΕ για το μουσείο.
Οι άνθρωποι του «Ηφαίστου» προετοιμάζουν εδώ και αρκετό καιρό τον χώρο του μουσείου, έχοντας προχωρήσει σε κατασκευαστικές εργασίες και προσπαθώντας να απομονώσουν τον χώρο που τους διατέθηκε, στην παλιά αποθήκη εμπορευμάτων. Ταυτόχρονα, έχουν προχωρήσει και σε εργασίες που αφορούν το δάπεδο του νέου μουσείου, τη συντήρηση και την ανάδειξη των κουφωμάτων κ.ο.κ. «Ουσιαστικά, από εδώ και πέρα θα γίνει η αποκατάσταση του χώρου. Θα γίνουν εργασίες χρωματισμού, διευθέτησης της ηλεκτρικής εγκατάστασης κλπ. Μετά το βάψιμο της οροφής του μουσείου, θα αρχίσουμε την τοποθέτηση μίας σιδηροδρομικής γραμμής εντός του μουσείου, στην οποία θα τοποθετήσουμε ένα μηχανοκίνητο βαγονέτο, το οποίο αναπαλαιώνεται αυτή τη στιγμή στον χώρο του μηχανοστασίου του ΟΣΕ. Αυτό θα είναι μάλλον και το πρώτο από τα εκθέματα που θα τοποθετηθεί στον χώρο του μουσείου» εξηγεί ο πρόεδρος του «Ηφαίστου».
Το μουσείο θα λειτουργήσει στην παλιά αποθήκη εμπορευμάτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Στον χώρο μεταξύ του σταθμού και της ταβέρνας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, υπάρχουν δύο σιδηροδρομικές γραμμές. Σε αυτές θα τοποθετείται κάθε βαγόνι που ανακατασκευάζεται σταδιακά. Μέσα στο μηχανοστάσιο θα μείνουν οι δύο ατμομηχανές που πρέπει να είναι προστατευμένες από τον καιρό, όπως και τα βαγόνια του Orient Express.
Αμέσως μετά την κατασκευή του Σιδηροδρομικού Μουσείου και τα εγκαίνιά του, οι άνθρωποι του «Ηφαίστου» έχουν προγραμματίσει την κατασκευή του Σιδηροδρομικού Πάρκου, γνωστού και ως Σιδηροδρομικού Περιπάτου, ώστε μετά τη μετάβαση των επισκεπτών στο Σιδηροδρομικό Μουσείο να υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στον Σιδηροδρομικό Περίπατο, μέχρι την περιοχή του Μηχανοστασίου, όπου θα αναδειχθεί και ο υπέροχος κήπος που υπάρχει εκεί.
Τα εγκαίνια του Μουσείου Τρένων επρόκειτο να γίνουν αρχικά στα τέλη Οκτωβρίου του 2021, ωστόσο αυτό αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ