Το 1ο εργαστήρι διατοπικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες στο πλαίσιο του σχεδίου «Ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού – Η μάχη των οχυρών»

0
1240

– Έγινε το πρώτο βήμα μιας σημαντικής συνεργασίας μεταξύ Σερρών και Δράμας για την ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού
– Μιλούν στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας


Το πρώτο βήμα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού και την αξιοποίηση τής μάχης των οχυρών μεταξύ Δράμας και Σερρών έγινε την Τετάρτη 11 Μαΐου στο διοικητήριο των Σερρών, όπου πραγματοποιήθηκε το 1ο εργαστήρι διατοπικής συνεργασίας στο πλαίσιο του διατοπικού σχεδίου «Ανάπτυξη τού ιστορικού τουρισμού – Η μάχη των οχυρών», όπου συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών (ως επικεφαλής εταίρος) και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας και το οποίο αποτελεί επιμέρους δράση συνεργασίας του προγράμματος LEADER CLLD.
Συντονιστής της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος LEADER των Σερρών. Συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών κ. Δημήτρης Καριπίδης, ο Δ. Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Φώτης Δομουχτσίδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο Αντισυνταγματάρχης 10ου Συντάγματος Πεζικού κ. Χρήστος Σγουρομάλλης, ο κ. Ιωάννης Χατζόπουλος, εκπρόσωπος του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Νίκος Μανώλογλου, ειδικός σύμβουλος του Αντιπεριφερειάχη Σερρών, ο κ. Στέφανος Τσαβέας, συνεργάτης του Δημάρχου Σιντικής, καθώς και στελέχη των δύο ομάδων τοπικής δράσης.
Η συνάντηση ήταν το πρώτο βήμα μιας κοινής προσπάθειας με προοπτικές, για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού τουρισμού στην περιοχή μας με τις πρώτες εκτιμήσεις να είναι πολύ ενθαρυντικές.

Μιλώντας για τη συνάντηση στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, είπε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, πιστεύει στις συνεργασίες, για να προσθέσει: “Είναι για εμάς πολύ σημαντικό να αναδείξουμε αυτά τα ιστορικά τοπόσημα. Η Δράμα να αναδείξει το οχυρό Λίσσε, οι Σέρρες το οχυρό Ρούπελ. Επενδύουμε στον ιστορικό τουρισμό. Σε συνεργασία με το Δήμο Νευροκοπίου κάνουμε προσπάθειες, να προσελκύσουμε επισκέπτες, τουρίστες, που θα ενισχύσουν την τοπική μας οικονομία, αλλά και την ιστορική μας μνήμη. Μέσα από αυτές τις επισκέψεις, ειδικά των σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των φοιτητών, είναι πολύ σημαντικό να κρατιέται ζωντανή και η ιστορική μνήμη. Οι μάχες στα οχυρά της γραμμής Μεταξά, απετέλεσαν ουσιαστικά αναχώματα, κατά του ναζισμού και του φασισμού. Με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών και συνάδερφο, τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο, κάναμε ουσιαστικά βήματα, στην ανάδειξη των ιστορικών μνημείων, των οχυρών Λίσσε κα Ρούπελ”.

Μιλώντας στα “Χ”, για τη συνάντηση στις Σέρρες αλλά και το έργο «Ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού – Η μάχη των οχυρών», ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος είπε ότι πρόκειται για ένα έργο διατοπικής συνεργασίας, ενταγμένο και χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Leader, που είναι ενταγμένο στα προγράμματα των αναπτυξιακών εταιρειών Δράμας και Σερρών. Ο ίδιος εξήγησε ότι: “Την Τετάρτη έγινε η πρώτη συνάντηση στις Σέρρες, για να θέσουμε τις βάσεις και με τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν και στον σχεδιασμό. Πλέον πάμε με εγκεκριμένο σχέδιο και προϋπολογισμό για την υλοποίηση του έργου. Στις Σέρρες έγινε μια παρουσίαση του προγράμματος και ακούστηκαν οι απόψεις της αυτοδιοίκησης. Το θετικό είναι ότι υπήρξε απόλυτη συμφωνία για την σκοπιμότητα της προσπάθειας για την ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού…”.

Στο χρηματοδοτικό σχήμα του προγράμματος «Ανάπτυξη του Ιστορικού τουρισμού – “Η μάχη των οχυρών”», συμμετέχουν ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Σερρών με 98.000 ευρώ και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας με 55.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 153.000 ευρώ και μέσω του έργου διατοπικής συνεργασίας αναδεικνύονται τα Οχυρά Λίσσε στη Δράμα και Ρούπελ στις Σέρρες.
Το έργο αφορά τη διασύνδεση και προβολή των δυο Οχυρών με σκοπό να οδηγήσει στην αύξηση του εναλλακτικού και του ιστορικού τουρισμού της περιοχής. H συγκεκριμένη συνεργασία των δυο φορέων εξυπηρετεί ουσιαστικά και τον στόχο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, για την ανάδειξη του οχυρού Λίσσε αλλά και την προσπάθεια για αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή του λεκανοπεδίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με απόφαση που έχει ήδη λάβει το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το Οχυρό Λίσσε εκμισθώνεται στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου για 12 χρόνια με μίσθωμα με 10.000 ευρώ ετησίως. Το έργο της αξιοποίησης του οχυρού Λίσσε, έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με προϋπολογισμό 183.520 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ