Το μεγάλο «στοίχημα» των οινοπαραγωγών

0
2329

Απώλειες 70% στο τζίρο των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Δράμας το τελευταίο τρίμηνο.
Μιλάει στα «Χ» ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας κ. Γ. Καλαϊτζίδης.

Πρόκληση για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις του Νομού Δράμας, όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, είναι η αντοχή στις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και η άμβλυνση των προβλημάτων που ανέκυψαν στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.
Η τεράστια μείωση του τζίρου αυτών των επιχειρήσεων ήταν επόμενο να καταγραφεί, αφού πολλές από αυτές ήταν κλειστές στο κρίσιμο διάστημα εμφάνισης της πανδημίας, ενώ άλλες υπολειτουργούσαν, καθώς ο κλάδος της εστίασης, που είναι και ο κύριος αποδέκτης των προϊόντων τους, ήταν κλειστός. Ήταν, σχεδόν, αδύνατο να διαθέσουν τα προϊόντα τους όταν τα εστιατόρια, τα καφέ, ή τα wine bar ήταν κλειστά. Όπως είναι γνωστό, ανοικτά ήταν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα οποία όμως απορροφούν μόνο ένα μικρό μέρος των προϊόντων τους.
Το κύριο μέρος των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας που απορροφούν μεγάλο μέρος των προϊόντων οίνου δεν έχει ακόμη ανοίξει, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τότε θα έχει περάσει το μισό καλοκαίρι. Το αν θα αντέξουν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις αυτή τη δοκιμασία είναι ένα στοίχημα που ελπίζουν να κερδίσουν, αναφέρει στα «Χ» ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας κ. Γιάννης Καλαϊτζίδης.
Στις επιχειρήσεις αυτές που έχουν χάσει το 70% του τζίρου, κατά το τελευταίο τρίμηνο, εργάζονται εκατοντάδες κάτοικοι του Νομού Δράμας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις στήριξης αυτών των επιχειρήσεων με κάθε τρόπο.
Προχθές πραγματοποιήθηκε στη Δράμα και μια συνάντηση εργασίας της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας, του Επιμελητηρίου Δράμας και της Αναπτυξιακής Δράμας που αφορούσε στην προώθηση θεμάτων της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας. Όπως έκανε γνωστό ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος: «Η συζήτηση σε συνέχεια των ειδικών θεμάτων, παρουσία και της Ένωσης Ξενοδόχων, εξελίχθηκε σε προγραμματισμό για τη δρομολόγηση της έναρξης υλοποίησης των έργων συνεργασίας, “Η Γη του Διονύσου” και “Τουριστική Ανάπτυξη Νομού Δράμας 2023” που υποβλήθηκαν στην Αναπτυξιακή Δράμας στα πλαίσια του Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER Νομού Δράμας και σύντομα θα λάβουν απόφαση θετικής αξιολόγησης».
Για την ίδια συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας κ. Γιάννης Καλαϊτζίδης είπε στα «Χ»: «Στόχος της συζήτησης ήταν να διερευνήσουμε τη δυνατότητα της Ένωσης Οινοπαραγωγών να αξιοποιήσει χρηματοδοτούμενα προγράμματα, καθώς επίσης να εξεταστούν δράσεις που αφορούν τη Δραμοινογνωσία, τον οινοτουρισμό κλπ. Καταλήξαμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό, ώστε μόλις προκύψει ανοικτή πρόσκληση που απευθύνεται στον κλάδο μας, να είμαστε έτοιμοι προκειμένου να υποβάλουμε τον σχετικό φάκελο ένταξης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!