Το σχέδιο δράσης ισότητας των φύλων συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο

0
1116

Τα μέτρα στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Δράμας

Το σχέδιο δράσης του Δήμου Δράμας σε θέματα ισότητας των δύο φύλων και η ψήφιση Δημόσιας Δέσμευσης για «Μηδενική Ανοχή» στη σεξουαλική παρενόχληση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, με εισήγηση του δημοτικού συμβούλου και εντεταλμένου συμβούλου Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρου Παναγιωτίδη.
Η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Δράμας, σε δύο συνεδριάσεις της εντός του 2021, συζήτησε τις προτάσεις για τη διαμόρφωση σχεδίου δράσης σε θέματα ισότητας των φύλων σε τοπικό επίπεδο και κατέληξε σε μία σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στην αποτροπή φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Τα μέτρα αυτά που θα τεθούν και στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι τα εξής:
-Διοργάνωση και διεξαγωγή δράσεων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και δράσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη βία κατά των ατόμων με αναπηρία, την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των ανδρών.
-Δημιουργία ενός οδηγού που να συγκεντρώνει όλες τις Γραμμές Βοήθειας για τα θύματα της βίας, τις Δομές και τους Ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά και πραγματοποίηση δράσεων την 25η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών.
-Πραγματοποίηση επισκέψεων σε σχολικές μονάδες του Δήμου με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών.
-Δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου το οποίο θα στελεχώνεται με ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου που θα παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες. Για τη σύσταση και στελέχωση του Συμβουλευτικού Κέντρου απαιτείται προώθηση πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο για απαραίτητη τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού του Δήμου.
-Λειτουργία απογευματινών τμημάτων σε Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου), με στόχο τη διευκόλυνση των γυναικών που εργάζονται κατά τις απογευματινές ώρες.
-Αποκατάσταση της φωταγώγησης σε δημόσιους χώρους ή σε απομονωμένες περιοχές.
-Διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης υπαλλήλων και αιρετών μέσω του ΕΚΔΔΑ και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με τον σύλλογο δημοτικών υπαλλήλων. Η επιμόρφωση όλων των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου περιλαμβάνει ενημέρωση σε θέματα όπως: α. οι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης, β. υπηρεσιακές ευθύνες σχετικά με τα προβλήματα που τυχόν δημιουργούνται και γ. τρόπος χειρισμού των περιστατικών με εχεμύθεια.
-Ορισμός ως χώρου θηλασμού, φροντίδας βρέφους και παιδιού, ο χώρος αριστερά της εισόδου του παλαιού Δημαρχείου Δράμας.
-Συνδιοργάνωση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας για άνδρες και γυναίκες, (Τμήμα Υγείας- ΚΕΠ Υγείας, Ιατρικός Σύλλογος, Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, TOMY, Ερυθρό Σταυρό κ.λ.π.).
-Διενέργεια μαθημάτων αυτοάμυνας από το πρόγραμμα «Αθλητισμός για όλους» του τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Δράμας.
-Τροποποίηση διοικητικών εγγράφων για αποφυγή σεξισμού σε διοικητικά έγγραφα και συμπεριφορές υπαλλήλων.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για τη δέσμευση για «Μηδενική ανοχή» σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και στους χώρους που διαθέτει ο Δήμος για την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και την έγκριση των αποφάσεων της Επιτροπής Ισότητας που θα αποτελέσουν το Σχέδιο Δράσης του Δήμου Δράμας στα θέματα αυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ