Κυκλοφόρησε εδώ και αρκετές ημέρες το ετήσιο ημερολόγιο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας για το 2024, που φέτος έχει ένα ξεχωριστό περιεχόμενο από πλευράς εικονογράφησης καθώς έχει ως θέμα «το τρένο στην περιοχή της Δράμας» που εξακολουθεί να είναι «παρόν … εν τη απουσία του». Το ημερολόγιο συνοδεύεται από φωτογραφίες που διέθεσαν για τις ανάγκες του ημερολογίου, φίλοι της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, όπως άλλωστε κάνουν με καλή διάθεση κάθε χρόνο αφιλοκερδώς.
Ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ. Δημήτρης Καζάκης, μιλώντας για το περιεχόμενο του νέου ημερολογίου της Οικολογικής Κίνησης επεσήμανε ότι αυτό ήδη αγαπήθηκε από τον κόσμο που ζητά συνεχώς να το προμηθευτεί. Το ημερολόγιο που έχει μια συμβολική τιμή της τάξης των 5 ευρώ δημιουργήθηκε με την στήριξη της εταιρείας Raycap χωρίς την βοήθεια της οποίας θα ήταν πολύ δύσκολη η έκδοση του.
Οι εικόνες που το συνοδεύουν παρουσιάζουν παλιούς εγκαταλελειμμένους σταθμούς του ΟΣΕ στο Νομό Δράμας και εικόνες από όμορφες διαδρομές του τρένου μέσα από το Νομό Δράμας. Εικόνες από τον σιδηροδρομικό σταθμό Δράμας, από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Νικηφόρου, από τον εγκαταλελειμμένο και πλέον καμένο σταθμό της Πλατανιάς, εικόνες από το χιονισμένο τοπίο στα στενά του Νέστου και τα τούνελ της περιοχής, αλλά μεταξύ άλλων και εικόνες από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Νικηφόρου αλλά και από τα ιστορικά βαγόνια του όριεντ εξπρές που φυλάσσονται στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στην Δράμα.
Το ημερολόγιο με ένα μοναδικό τρόπο, υπενθυμίζει την απουσία των δρομολογίων του τρένου από το Νομό Δράμας αλλά και την ανάγκη να επανέλθουν. «Ένας από τους στόχους του ημερολογίου είναι και αυτός. Να πούμε ότι το τρένο είναι ένα μέσο πολύ αγαπητό στον κόσμο. Ένα μέσο με το οποίο ταξίδευε το επιβατικό κοινό για πάρα πολλά χρόνια. Ένα μέσο το οποίο έδωσε ζωή στην περιοχή μας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα σήμερα, ουσιαστικά να μην υπάρχει. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί και πάλι αυτή η σιδηροδρομική κίνηση στην περιοχή μας γιατί εξυπηρετεί τον πολίτη αλλά και την ανάπτυξή της» τόνισε σχετικά με το ημερολόγιο ο κ. Καζάκης.
Σε κείμενο το οποίο συνοδεύει το ημερολόγιο και συγκεκριμένα στη δεύτερη σελίδα του η Οικολογική Κίνηση Δράμας αναφέρει: «Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα διαφορετικά πράγματα εννοούμε λέγοντας… «το τρένο»; Από το μεταφορικό μέσο – γενικά («προτιμά να ταξιδεύει με το τρένο») και τη σιδηροδρομική σύνδεση («το τρένο δεν περνάει πια από εδώ»), μέχρι το δρομολόγιο (το τρένο των 9 έχει πάντα καθυστέρηση) και την αμαξοστοιχία («κατέβηκαν οι μπάρες για να περάσει το τρένο»)…
Αυτά, χωρίς να αναφερθούμε στις τόσες μεταφορικές εκφράσεις που μιλούν για ανθρώπους που πήραν το τρένο της μεγάλης φυγής, ή το τρένο χωρίς επιστροφή, που έχασαν το τρένο, ή που κατέβηκαν από αυτό, εκείνους για τους οποίους το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές, τους άλλους που τους πάτησε το τρένο, που μπορεί να είναι του συρμού, που χαρακτηρίζονται μυστήρια τρένα, ή που σε κοιτούν με το βλέμμα της αγελάδας που βλέπει τρένο για πρώτη φορά…
Σε ποιο τρένο, λοιπόν, θα αφιερώναμε το ημερολόγιο του 2024; Αποφασίσαμε, πάντα με τη βοήθεια των εκλεκτών φίλων φωτογράφων που, κάθε φορά γενναιόδωρα, μας προσφέρουν εξαίρετα δείγματα της τέχνης τους, να εστιάσουμε σε ένα ιδιαίτερο γνώρισμά του:
Θα έχετε προσέξει ίσως ότι μια σιδηροδρομική γραμμή εξακολουθεί να είναι τέτοια, να βρίσκεται εκεί περιμένοντας κάποιο τρένο να περάσει, ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιείται πλέον, ακόμη και αν, τώρα πια, απλώς την κατατρώει ο χρόνος και η σκουριά. Ότι ένας σιδηροδρομικός σταθμός εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρότατο τοπόσημο μιας ευρύτερης περιοχής ακόμη κι αν έχει πια ερημώσει, αν το τρένο δεν σταματά, ή έχει πάψει από καιρό να περνά από εκεί. Ότι το τρένο, όσο κι αν προσπαθήσουμε να το βγάλουμε από τη ζωή μας, θα είναι πάντοτε παρόν».
Σημειώνεται ότι ένας αριθμός ημερολογίων της Οικολογικής Κίνησης Δράμας είναι ακόμη διαθέσιμος και οι άνθρωποι της είναι διατεθειμένοι να το μεταφέρουν ακόμη και στο σπίτι του κάθε ενδιαφερόμενου μετά από σχετική επικοινωνία. Επίσης όσοι θέλουν μπορούν να το προμηθευτούν και από το βιβλιοπωλείο «Μανιφέστο» στη Δράμα.