Το βιβλίο «Μια τηγανιά πατάτες» …στην Δημόσια Βιβλιοθήκη

Για την παρουσίαση του βιβλίου μιλάει στα “Χ” η πρόεδρος ΜΠΣ Καλαμπακίου Αθανασία Θεοδωρίδου

0
2770

H Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Δράμας, η Εταιρεία Επιστημών Αγωγής Δράμας, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Φιλοζωικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι Φίλοι των Ζώων Δράμας”, και το βιβλιοπωλέιο “Μια φορά και έναν καιρό” διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Ματίνας Παναγιωτελίδου “Μια τηγανιά πατάτες” σήμερα 10 Απριλίου 2019 στις 7 μ.μ. στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ευφροσύνη Εμμανουήλ, ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια, η Αθανασία Θεοδωρίδου, πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, η Μαρία Καπία, διευθύντρια της βιβλιοθήκης ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι μαθήτριες: Αγγελική Καραϊσαρλή, Βασιλεία Ελευθερία Κουκουμέρια, Άννα Παλλικάρη και Νικολέτα Στάμου.
Μιλώντας για το βιβλίο στα “Χ” η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου κ. Αθανασία Θεοδωρίδου είπε ότι πρόκειται για “Ένα εξαίρετο ανάγνωσμα που «μιλάει» τη γλώσσα των εφήβων αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να αγγίξει την καρδιά όλων όσων είναι ή διαθέτουν τη μνήμη της εφηβείας τους. Ένα βιβλίο εφηβικής λογοτεχνίας, δηλαδή ένα βιβλίο που απευθύνεται πρώτα και κύρια σε εφήβους, θα πρέπει σύμφωνα με την καθηγήτρια Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου να διαχέει μέσα στις σελίδες του τα βασικά γνωρίσματα της εφηβείας: τον αυτοπροσδιορισμό του εφήβου με την αναζήτηση της ταυτότητάς του, την αμφισβήτηση και την τάση ανατροπής του κοινωνικά αποδεκτού, τη γνωριμία με το σώμα του, τον έρωτα και γενικότερα τη σχέση του με το άλλο ή το ίδιο φύλο, την τάση για απομόνωση, την ανεξαρτητοποίηση από το γονικό περιβάλλον, τις ιδεολογικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, την αυτοκαταστροφική διάθεση, την αίσθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και υπευθυνότητας.
Το μυθιστόρημα της Ματίνας Παναγιωτελίδου καταφέρνει κάτι παραπάνω: από τη μια να αγγίξει με τρόπο άμεσο ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας όπως τη μοναξιά και την αποξένωση στις πόλεις, αλλά και την αντανάκλασή τους στην οικογένεια, την κατάθλιψη, το διαζύγιο, το ρατσισμό, τα κοινωνικά στερεότυπα, την εξάρτηση από το αλκοόλ, τις αμβλώσεις. Από την άλλη να φωτίσει αισιόδοξα το γκρίζο, αφιλόξενο κόσμο που αισθάνονται οι έφηβοι πως τους περιβάλλει, μέσα από το χρώμα που σκορπούν αξίες και έννοιες όπως η φιλία, η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη, ο έρωτας και η αγάπη.
Και το πιο σημαντικό ίσως, μέσα από τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τις απόψεις που διατυπώνουν οι ήρωες, ακόμα κι αν η ταυτότητα τους είναι ακόμη ακαταστάλακτη, ο έφηβος αναγνώστης ακούει να μιλούν σκεφτόμενοι άνθρωποι με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί και μέσα από τις δικές τους παλινωδίες να βρει το δικό του μονοπάτι για την ωριμότητα. Μέσα από την οδύνη των ηρώων και τις ωδίνες της γέννησης του νέου εαυτού τους να ανακαλύψει τη δική του μοναδική ταυτότητα.
Ένα ταξίδι λοιπόν, στον ζόρικο και ζορισμένο κόσμο των εφήβων με συντροφιά την παρηγορία που προσφέρει μια τηγανιά πατάτες”.
Τα υπόλοιπα σχετικά με το βιβλίο μπορούν να τα ανακαλύψουν οι φιλοι του βιβλίου στην διάρκεια της εκδήλωσης στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!