Τον Σεπτέμβριο πιθανόν η επικαιροποίηση της μελέτης για τη γέφυρα του Αγγίτη

0
1108

Γρ. Παπαεμμανουήλ στα «Χ»: «Επιδιώκουμε η μελέτη να έχει παραδοθεί νωρίτερα, αν είναι δυνατόν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2022»


 

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται, σύμφωνα με τον ανάδοχο, η παράδοση της επικαιροποιημένης μελέτης για τη γέφυρα του ποταμού Αγγίτη, όπως έκανε γνωστό στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, μετά από επικοινωνία που υπήρξε με τον μελετητή.
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, από την πλευρά της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και των τοπικών αρχών υπάρχει η επιδίωξη η μελέτη να έχει παραδοθεί νωρίτερα και, αν είναι δυνατόν, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2022, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί το έργο στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
«Πρόκειται για ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό, καθώς από τη γέφυρα διέρχεται πολύς κόσμος, από την Αλιστράτη και τη Νέα Ζίχνη, αλλά και Δραμινοί που ταξιδεύουν προς τις Σέρρες» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.
Για το ίδιο έργο, σε πρόσφατη δήλωσή του στα «Χ», ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, είχε επισημάνει πως πεποίθησή του είναι ότι μέσα στο επόμενο έτος θα ξεκινήσει να υλοποιείται και η κατασκευή της γέφυρας, που θα βοηθήσει πάρα πολύ τις μετακινήσεις στην περιοχή, «Ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά του Νομού Δράμας, που ίσως είναι μια περιοχή κάπως ξεχασμένη για χρόνια. Θα συνδέσει τη Δράμα με τις Σέρρες και θα οδηγήσει σε έναν νέο άξονα που αυτή τη στιγμή δημιουργείται» είχε τονίσει ο Δήμαρχος Προσοτσάνης.
Επεσήμανε, ακόμα, ότι η γέφυρα του Αγγίτη είναι πολύ παλιά και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές προδιαγραφές, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «λίαν επικίνδυνη».
«Αυτό το γνωρίζουν όλοι» είχε τονίσει ο κ. Αθανασιάδης, και συμπλήρωσε: «Υπήρχε μία κακή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από τον σχεδιασμό των νομών. Στο σημείο αυτό υπάρχει η εναλλαγή των συνόρων και των διοικητικών ορίων Δράμας και Σερρών. Στον Νομό Δράμας ανήκει μόνο η γέφυρα, ενώ όλο το υπόλοιπο κομμάτι ανήκει στον Νομό Σερρών».
H γέφυρα του ποταμού Αγγίτη βρίσκεται είναι επί της Εθνικής Οδού Νο 12 Δράμας – Σερρών, στα όρια των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας. Η διέλευση του ποταμού γίνεται μέσω της γέφυρας που έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’60, με ανεπαρκές πλάτος καταστρώματος για τη ταυτόχρονη διέλευση δύο οχημάτων, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται σημαντικά τα standards οδικής ασφάλειας. Η φιλοσοφία σχεδιασμού της γέφυρας ήταν προσαρμοσμένη στις οικονομικές συνθήκες της περιοχής κατά την περίοδο κατασκευής της, καθώς και στις κυκλοφοριακές συνθήκες της εποχής. Για το συγκεκριμένο έργο έχουν εκπονηθεί ορισμένες μελέτες, οι οποίες έχουν καταστεί ανεπίκαιρες, λόγω της παρέλευσης σημαντικού χρονικού διαστήματος από την εκπόνησή τους. Επισημαίνεται ότι έχει τροποποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο εκπόνησης μελετών γεφυροποιίας, όσο και οι Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων.
Με βάση αυτή τη διαπίστωση, θεωρήθηκε επιβεβλημένη η υλοποίηση μίας σύμβασης για την επικαιροποίηση υφιστάμενων μελετών, την προσαρμογή τους στις σύγχρονες αντιλήψεις και την ωρίμανση του φακέλου χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δράσης.
Η δράση αφορά την τεκμηριωμένη σκοπιμότητα ως προς τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας και υψηλής προτεραιότητας, ώστε να υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ