Προχωρούν οι διαδικασίες για το νέο εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας

0
1407

Θα κατασκευαστεί δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου


 

Εγκρίθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι όροι του σχεδίου και της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας για την εκπόνηση της μελέτης του εκκλησιαστικού μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.
Σύμφωνα με την τεκμηρίωση σκοπιμότητας εκπόνησης της μελέτης, το Κειμηλιοφυλάκειο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας που φιλοξενεί 362 φορητές εικόνες, 183 μεταλλικά αντικείμενα και λειτουργικά σκεύη, 3 ξυλόγλυπτα, 10 γλυπτά, 27 άμφια και λειτουργικά υφάσματα και 7 παλαίτυπα, το καθιστά τη σημαντικότερη, μέχρι στιγμής, πηγή για την καλλιτεχνική ιστορία στην περιοχή της Δράμας στη μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και για την ιστορία των προσφύγων της περιοχής, η τέχνη των οποίων είναι ελάχιστα μελετημένη και αποτιμημένη μέχρι σήμερα.
Τα κειμήλια είναι εξαιρετικά σημαντικές μαρτυρίες για την παιδεία και την τέχνη των περιοχών προέλευσής τους και συνεισφέρουν στη γνώση μας για τις συνθήκες εργασίας και τα έργα όχι μόνο των καλλιτεχνών, ιδίως του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και των παραγγελιοδοτών αυτών, αποκαλύπτοντας άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία. Η συντήρηση και η αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της ανάδειξης του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής είναι έργο ουσίας και θα προσδώσει πνοή στην περιοχή, καθιστώντας την σημαντικό προορισμό θρησκευτικού και πολιτισμικού τουρισμού.
Μάλιστα, εφόσον δοθεί σχετική θεματολογική κατεύθυνση, μπορούν να τεκμηριώσουν σημαντικές όψεις από τη ζωή και την άσκηση της λατρείας στις περιοχές της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου. Όπως υποστηρίζουν οι κοινωνικοί επιστήμονες οι πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό παράγοντα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Η πολιτιστική ανάπτυξη συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας κοινωνίας καλλιεργώντας τον πολιτιστικό διάλογο, την ανταλλαγή προβληματισμών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων. Ενισχύει ακόμα την επικοινωνία, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την κοινωνική ένταξη…
Για την υλοποίηση της σύμβασης η Ιερά Μητρόπολη Δράμας συνεργάζεται με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία αναλαμβάνει και τη χρηματοδότηση. Ο σχεδιασμός του έργου, οι απαιτούμενοι χώροι, η διάθεση του οικοπέδου στο οποίο θα κατασκευασθεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο θα γίνουν από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας. Η Ιερά Μητρόπολη Δράμας ανέθεσε σε ιδιώτη μελετητή τη σύνταξη του τοπογραφικού διαγράμματος του οικοπέδου της Βορειοανατολικά του Εθνικού Σταδίου του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης της Δράμας, εμβαδού 1.630τ.μ. περίπου, το οποίο παρέδωσε για χρήση στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το εκκλησιαστικό μουσείο θα κατασκευαστεί δίπλα στον Ιερό Ναού του Αγίου Χρυσοστόμου.
Το ποσό που απαιτείται για την εκπόνηση της μελέτης εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται σε 780.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ