Η ενεργειακή κρίση «πνίγει» την εστίαση στη Δράμα

0
2426

– Ηλ. Ηλιάδης: «Δεν έγινε τίποτε, παρά μόνο δόθηκαν υποσχέσεις»
– Αν. Τοπαλίδης: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο διπλάσια τιμολόγια ενέργειας στα μαγαζιά, χωρίς κανένα φως στο τούνελ»


 

Στα ύψη έχει ανέβει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης στη Δράμα, ενώ «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» είναι η υπερβολική αύξηση του ενεργειακού κόστους όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφέ, Μπαρ και Κέντρων Διασκέδασης, Ηλίας Ηλιάδης: «Πλέον το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο, αφού έχουν τριπλασιαστεί οι τιμές του ρεύματος που πληρώνουμε τώρα. Αυτό κοντεύει να πνίξει τις επιχειρήσεις. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν σε αυτό το κόστος ενέργειας. Το βλέπουμε σε καθημερινή βάση με τα μηνύματα που λαμβάνουμε από όλους τους συναδέλφους. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Νομίζω ότι πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα δεν θα υπάρχουν αύριο. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει σε αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να βοηθήσει και να ενισχύσει όλες τις επιχειρήσεις, όπως και τους αγρότες, γιατί πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, με μία γενναία ενίσχυση, στο ύψος του 80% της αύξησης του κόστους ενέργειας. Αυτό έπρεπε να έχει ήδη γίνει από το προηγούμενο διάστημα».
Ωστόσο, η κίνηση που περιμένουν οι επαγγελματίες δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αφού, όπως επισημαίνει ο κ. Ηλιάδης, δεν έγινε τίποτε, παρά μόνο δόθηκαν υποσχέσεις, και ξεκαθάρισε πως ό,τι μπορεί να γίνει θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους. Ο ίδιος τονίζει ότι, δυστυχώς, θα κλείσουν επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, και υπογραμμίζει: «Δεν είναι λόγια του αέρα. Θα το δείτε στην πορεία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολλές επιχειρήσεις θα πάψουν να λειτουργούν. Τουλάχιστον ένα 10% των επιχειρήσεων δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη Δράμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στα καφέ και την εστίαση. Οι συνάδελφοι δεν μπορούν να κάνουν συνεχώς ρυθμίσεις στη Δ.Ε.Η. και τους άλλους παρόχους. Κάποτε θα τους “πνίξει” όλη αυτή η κατάσταση και δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα κόστη».

Από την πλευρά του, ο κ. Ανέστης Τοπαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Δράμας, τόνισε στα «Χ» ότι οι επαγγελματίες του κλάδου ζουν μία παράλογη αύξηση των τιμών, από τις πρώτες ύλες μέχρι και την ενέργεια. Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της πολιτείας για το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης, ο κ. Τοπαλίδης είπε ότι δυστυχώς «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τίποτα» και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο διπλάσια τιμολόγια στην ενέργεια στα μαγαζιά, χωρίς κανένα φως στο τούνελ. Οι συνάδελφοι είναι σε απογοήτευση και σε αδιέξοδο. Μιλάμε για μία άνοδο στο κόστος ενέργειας πάνω από 50%. Προσωπικά, έχω στείλει έξι επιστολές προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, σε συνεννόηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία, αλλά έχουμε ενημερώσει και τους τοπικούς βουλευτές, όπως και την Περιφέρεια και τον Δήμο Δράμας. Δεν ξέρουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να εισακουστούμε, για όλο αυτό το δυσβάσταχτο πρόβλημα που βιώνουμε. Ελπίζω οι επαγγελματίες να αντέξουν. Όλοι οι κλάδοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με την εστίαση».

Σημειώνεται ότι τόσο το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφέ, Μπαρ και Κέντρων Διασκέδασης Δράμας όσο και το Σωματείο Εστιατόρων Δράμας βρέθηκαν χθες Τετάρτη δίπλα στους αγρότες της Δράμας, στην κινητοποίηση που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, ενώνοντας τη φωνή τους με τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου για την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ