Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες: «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε»

0
19976

– Με τρακτέρ στο κέντρο της Δράμας διαμαρτυρήθηκαν χθες οι αγρότες για το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια
– «Ζητούμε την πλήρη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τους γεωργούς»


 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δυσβάσταχτη αύξηση του ενεργειακού κόστους και την ακρίβεια, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, με πρωτοβουλία του αγροτικού κόσμου του Νομού Δράμας και τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Δράμας, εκπροσώπων της εστίασης και άλλων επαγγελματικών ομάδων, φορέων, κομμάτων, αυτοδιοικητικών παραγόντων και άλλων πολιτών.
Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους και τα υπόλοιπα προβλήματα που τους ταλανίζουν, οι αγρότες που έφθασαν στο κέντρο της Δράμας από όλα τα σημεία του Νομού Δράμας παρέταξαν τα τρακτέρ γύρω από την πλατεία Ελευθερίας, διακόπτοντας την κυκλοφορία συμβολικά και τουλάχιστον για όσο διάστημα διήρκεσε η κινητοποίηση.

Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Καπαντζάκης δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι τα τρακτέρ συγκεντρώθηκαν από όλο τον Νομό Δράμας, αλλά έγινε μία προσπάθεια ο αριθμός τους να μην είναι πολύ μεγάλος, γιατί δεν υπήρχε στόχος να δημιουργηθεί πρόβλημα στους υπόλοιπους πολίτες. «Θέλαμε να είναι η μικρότερη δυνατή όχληση στους υπόλοιπους επαγγελματίες. Η κινητοποίηση αφορά μεν τους αγρότες και την επιτροπή αγώνα αγροτών, αλλά αφορά εξίσου και τους επαγγελματίες, όπως και τους υπόλοιπους πολίτες του Νομού Δράμας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται (με την αύξηση του ενεργειακού κόστους) και επηρεάζει τη μετάβαση στη νέα γενιά των αγροτών που έχουν όνειρα και θέλουν να πάνε μπροστά. Θα προσπαθήσουν με τον καινούργιο σύλλογο που δημιουργείται στους αγρότες της Δράμας να πάρουν τα ηνία για να κάνουν ποιοτικότερο το επάγγελμά τους. Τα προβλήματα που οδήγησαν στην κινητοποίηση είναι καταρχάς το ενεργειακό κόστος και η ρήτρα αναπροσαρμογής της Δ.Ε.Η. Ήδη άρχισαν να κόβουν παροχές ηλεκτρικού ρεύματος σε αγρότες, ενώ η υπόσχεση ήταν ότι δεν θα κοπούν. Ενώ η ρήτρα που ήρθε από τις 6 Αυγούστου στα αγροτικά τιμολόγια, αφορούσε και τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, πράγμα το οποίο έχει επιβαρύνει την κατάσταση πάρα πολύ. Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι και η αύξηση των καυσίμων. Ζητούμε την πλήρη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τους αγρότες. Είναι άλλο πράγμα να αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας και άλλο να μπει ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι επίσης απαραίτητο να κοπεί ο φόρος στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούμε. Το πόσο θα κοπεί, η πολιτική ηγεσία είναι υπεύθυνη να το αποφασίσει. Εμείς θέλουμε να κατέβει σε ποσοστά που θα μας κάνουν βιώσιμους. Σήμερα οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Ο κ. Ανδρέας Γεωργιάδης, ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς των αγροτών του Νομού Δράμας, είπε στα «Χ» ότι το ενεργειακό πρόβλημα αφορά όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και εξήγησε: «Το ρεύμα έχει αυξηθεί, όπως και τα καύσιμα. Αλλά ένα παραπάνω για εμάς τους αγρότες, που αντιμετωπίζουμε άνοδο στις τιμές των εφοδίων και προβλήματα με τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια και τον ΑΤΑΚ. Είναι σαν να λένε σε εμάς που είμαστε νέα παιδιά και θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτό το επάγγελμα: “δεν σας θέλουμε”, σαν να μας λένε: “μην το ξεκινάτε καν”». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ», πρόσθεσε ότι πολλά από τα νέα παιδιά που θέλουν να γίνουν αγρότες έχουν απογοητευτεί: «Είχαν ξεκινήσει με πολλή όρεξη για αυτή τη δουλειά, την αγαπούσαν, αλλά έτσι όπως έγιναν τα πράγματα τούς κόβονται τα φτερά».

Από το βήμα της κινητοποίησης, ο κ. Μιχάλης Παρλόγλου, αγρότης από την περιοχή του Παρανεστίου, τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι αγρότες που δεινοπαθούν με τα οικονομικά μέτρα που υπάρχουν, αλλά όλοι οι κλάδοι του παραγωγικού τομέα. Είπε ότι η πρωτοβουλία για την κινητοποίηση λήφθηκε από τους αγρότες, με στόχο, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της τοπικής κοινωνίας, να αγωνιστούν για την επαγγελματική τους επιβίωση.

Από την πλευρά του, ο αγροτοσυνδικαλιστής και παραγωγός από το Φωτολίβος, κ. Χρήστος Γκόντιας, συνεχάρη τους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αγροτών. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον τοπικό τύπο, που προβάλλει αυτές τις συγκεντρώσεις και κάνει γνωστές όλες αυτές τις κινήσεις. Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Ποιος μπορεί με αυτές τις τιμές να βγει στον κάμπο, να προσφέρει έργο, να αγοράσει εφόδια, να βάλει πετρέλαια και να παράξει πλούτο, όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα; Και δεν είμαστε μόνο εμείς (οι αγρότες), είναι όλος ο Νομός Δράμας. Τους δίνουμε, λοιπόν, βήμα και την ευκαιρία να είναι εδώ μαζί μας. Δεν είναι πια θέμα βιωσιμότητας, αλλά θέμα επιβίωσης. Το μήνυμα που πρέπει να φθάσει στα κέντρα αποφάσεων είναι ότι είμαστε εδώ και δίνουμε ένα βροντερό “παρών”. Ένα 75% των αγροτικών γεωτρήσεων είναι σε ρύθμιση και ακόμα ένα 20% είναι κομμένες. Με αυτούς τους λογαριασμούς που ήρθαν, ποιος από εμάς μπορεί να αντεπεξέλθει; O αγώνας των αγροτών της Δράμας δεν ξεκίνησε τώρα· ξεκίνησε 20 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με τρεις επισκέψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια. Αυτό που πονάει αυτή τη στιγμή όλους και όχι μόνο τους αγρότες είναι το ενεργειακό κόστος».

 

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ