Τονωτική η Ονειρούπολη για τον κλάδο της εστίασης

0
3047

– Απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου η αναπάντεχα υψηλή αύξηση του ενεργειακού κόστους, λένε οι επαγγελματίες
– Τι λέει στα «Χ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Δράμας, κ. Ηλιάδης

«Χρήσιμη ώθηση στον κλάδο τής εστίασης στη Δράμα προσέθεσε η διοργάνωση της Ονειρούπολης αφού τόνωσε σε ένα βαθμό την επισκεψιμότητα, κυρίως από το εσωτερικό τής χώρας και ειδικότερα από γειτονικούς νομούς», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Δράμας, κ. Ηλίας Ηλιάδης, σε δηλώσεις του στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» σημειώνει ότι με την πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης βελτιώθηκαν κάπως. «Σίγουρα αποτέλεσε πλεονέκτημα για όλες τις επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης και των καφέ. Δημιουργήθηκε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην πόλη, αν και δεν έφθασε στο επίπεδο των προηγούμενων χρόνων, αλλά ακόμη και έτσι, δόθηκε μια ώθηση στους επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης. Είχαμε επισκέπτες από άλλες πόλεις, κυρίως από την Βόρειο Ελλάδα αλλά είχαμε επισκέπτες ακόμη και από την Κρήτη. Ήταν μια τονωτική ένεση για τα καταστήματα αυτή την εποχή γιατί υποφέρουν οικονομικά» πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης.
Ειδικότερα για την αύξηση του ενεργειακού κόστους που δημιούργησε πολύ σοβαρό θέμα στις επιχειρήσεις εστίασης, ο κ. Ηλιάδης αναφέρει ότι πλέον το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τις τοπικές επιχειρήσεις αφού οι τιμές του ενεργειακού κόστους διπλασιάστηκαν ή τριπλασιάστηκαν. «Το κόστος της ενέργειας έχει γίνει δυσβάσταχτο για πολλές επιχειρήσεις εστίασης. Οι ομοσπονδίες πιέζουν εδώ και πολύ καιρό για να υπάρξει στήριξη της πολιτείας. Η κυβέρνηση πρέπει να ενστερνιστεί τις πιέσεις και να καταλάβει ότι πρέπει να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις εστίασης γιατί δεν αντέχουν να επωμιστούν την επιβάρυνση της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Πρέπει ένα μέρος αυτού του κόστους να το επιβαρυνθεί και η κυβέρνηση. Εμείς δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί το ενεργειακό κόστος».
Από την άλλη πλευρά, όπως λέει τόσο ο κ. Ηλιάδης όσο και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης στη Δράμα, συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα της πανδημίας που έχει επηρεάσει την κίνηση. Με αυτή τη μειωμένη κίνηση, με την πολύ μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους και την αύξηση των πρώτων υλών, που επηρεάζει τις τιμές των προϊόντων, τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα για τον κλάδο ο οποίος δεν μπορεί να επωμιστεί όλο αυτό το βάρος.
Παράλληλα, σε ότι αφορά τη στήριξη της πολιτείας, οι επαγγελματίες της εστίασης δηλώνουν ότι ακούνε για μέτρα στήριξης από τον Νοέμβριο αλλά στην πράξη δεν έχουν δει ακόμη καμία κίνηση. Πάντως οι περισσότεροι θεωρούν ότι η πολιτεία θα καταλάβει έστω και αργά τις ευθύνες της για την ανάγκη στήριξης της οικονομίας και τελικώς θα προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της εστίασης και όχι μόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ