Τώρα που κάνει κρύο

0
3257

Του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου.

Τον χειμώνα, όταν βγαίνεις από ζεστό δωμάτιο έξω στο κρύο, ανεβαίνουν αμέσως λίγο οι σφυγμοί σου, καθώς επίσης και η πίεση σου. Ας πούμε οι 60 γίνονται 70 ή περισσότεροι σφυγμοί και η μεγάλη – συστολική πίεση από 120 φθάνει τα 140mmHg.
Αυτές οι μεταβολές είναι πιο σημαντικές όταν έχεις πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν είσαι υπερτασικός και στο ζεστό χώρο έχεις 130 ή 140 βγαίνοντας έξω με πολύ κρύο μπορεί να φθάσει 170 ή 180mmHg.
Και, βέβαια, αν οι σφυγμοί σου μέσα στο σπίτι ήταν 70, εύκολα φθάνουν τους 90 ή και 100. Ώστε θα πρέπει να είσαι προσεκτικός σ’ αυτές τις εξόδους ως ασθενών. Θα είσαι και καλά ντυμένος και θα αποφεύγεις το γρήγορο βάδισμα ή και άλλη κόπωση π.χ. μεταφορά ενός μεγάλου βάρους.
Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο εάν αμέσως πριν από την έξοδο σου στο κρύο είχες πλούσιο φαγητό μέχρι σημείου να βαραίνει το στομάχι. Τότε η αντίδραση του οργανισμού είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτά ως προς την υπέρταση.
Αλλά τα ίδια συμβαίνουν σε άλλο πρόβλημα όπως η στηθάγχη, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες π.χ. κολπική μαρμαρυγή. Δηλαδή, τρως καλά στο σπίτι και βγαίνεις έξω κρατώντας μία βαριά τσάντα, έχεις και στο στόμα το τσιγάρο. Τότε, στα πρώτα σου βήματα έξω από το σπίτι, σε πρόσβαλε η κρίση, στηθάγχη με πόνο-σφίξιμο στο στέρνο που απλώνει σε όλο το στήθος μπροστά και ακτινοβολεί στην πλάτη, τη ράχη και τα χέρια. Νοιώθεις να σε εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σε σημείο που να σου πέσει από το στόμα το τσιγάρο, μαζί και η τσάντα.
Αντίστοιχα αν έχεις καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να πάθεις δύσπνοια στο κρύο και η καρδιά σου από 70 στο σπίτι να τρέχει με 100 ή 120 σφυγμούς στο δρόμο.
Ώστε η καλή συμπεριφορά αφορά πρωτίστως στον πάσχοντα από κάποια πάθηση αλλά και στον υγιή. Ο υπερτασικός θα είναι προσεκτικός στα φάρμακα του. Το πρωί θα πάρει τα χάπια που έχει ορίσει ο γιατρός κι ας είναι η πίεση του φυσιολογική στο 12 ή 13, επειδή, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κυκλοφορήσει έξω, θα έχεις συζητήσεις που μπορεί να τον ενοχλήσουν και ενδεχομένως να συμβεί η σκηνή που περιγράψαμε.
Επομένως το χειμώνα παίρνει τα φάρμακα του, ασφαλώς πιο τακτικά απ’ όσο το καλοκαίρι, και οπωσδήποτε ενισχυμένα εν συγκρίνει με τους θερινούς μήνες κατά τους οποίους ελαττώνεται η δόση του αντιυπερτασικού φαρμάκου επειδή έχουμε απώλειες των υγρών με τους ιδρώτες και πτώση της πιέσεως. Επίσης, το χειμώνα καλό είναι να έχει και ένα χάπι πρόχειρο στην τσέπη, κατά τη σύσταση του θεράποντος γιατρού, να το χρησιμοποιήσει σε έκτακτες περιπτώσεις όπως π.χ. είναι η έξοδος σε πολύ κρύο. Συχνά ένα χάπι Adalat των 10mg δρα σύντομα και για λίγες ώρες ώστε να καλύπτονται αυτές οι επεισοδιακές εξάρσεις της πιέσεως.
Ανάλογη είναι η στάση του πάσχοντος από καρδιακή ανεπάρκεια. Εφόσον είναι εκτεθειμένος στο κρύο μπορεί να αυξάνεται κάπως η δόση π.χ. του β- αναστολέα, πάντα με σύσταση γιατρού η και έκτακτη αύξηση του διουρητικού φαρμάκου με ένα ή και δύο χάπια Lasix για πρόληψη δύσπνοιας.
Σε ταχυαρρυθμία από κολπική μαρμαρυγή ή φαρμακευτική θεραπεία ενισχύεται ώστε να ρυθμίζεται καλύτερα η καρδιακή συχνότητα περί τους 70 σφυγμούς το λεπτό. Συνήθως εδώ αυξάνεται η δόση του β- αναστολέα ή και άλλου σχετικού φαρμάκου.
Γενικά κατά τον χειμώνα φροντίζεις να έχεις καλή θέρμανση στο σπίτι 18-20 βαθμούς C. Ως καρδιοπαθής βγαίνεις έξω με προφυλάξεις εάν η θερμοκρασία είναι κάτω από 18 βαθμούς και ντυμένος καλά, βαδίζεις ήρεμα. Εάν είναι κάτω από 10 βαθμούς, καλύτερα να μένεις σπίτι.
Το φαγητό σου δεν είναι υπερβολικό και το μοιράζεις σε πέντε δόσεις την ημέρα. Ένα ή δυο ποτηράκια κρασί την ημέρα κάνουν καλό. Ωστόσο μη βγαίνεις αμέσως μετά το φαγητό στο κρύο και απόφυγε το αλάτι που αυξάνει την πίεση.
Αν έχεις στηθάγχη, για να αποφύγεις την κρίση, όταν είσαι υποχρεωμένος να περπατήσεις έξω, βγαίνοντας πάρε ένα υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης, εφόσον το έχεις δοκιμάσει πριν και δεν προκαλεί παρενέργειες, που είναι μεν αθώες αλλά ενοχλητικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ