«Τραγική η χρονιά του 2020 για τους δικηγόρους»

0
3061

O πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος μιλάει στα «Χ»

Ιδιαίτερα δύσκολη για τον κύκλο εργασιών των δικηγόρων ήταν η περίοδος από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Λόγω των υγειονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν, η επαγγελματική τους δραστηριότητα περιορίστηκε κατά 50% τουλάχιστον, καθώς οι μήνες που μπορούσαν να εργαστούν δεν ήταν περισσότεροι από 4 έως 5. Ταυτόχρονα, τα μέτρα στήριξης της πολιτείας δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, αφού, όπως φάνηκε, τελικώς απευθύνονται σε έναν πολύ μικρό αριθμό επιστημόνων του κλάδου.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το επίδομα των 400 ευρώ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Αναστάσιος Πούλιος επεσήμανε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις που πρέπει να καταθέσουν οι δικηγόροι είναι ανοικτή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για την καταβολή του επιδόματος ουσιαστικά αφήνουν εκτός επιδόματος έναν πολύ μεγάλο αριθμό δικηγόρων.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας αναφέρει: «Έχει θεσπιστεί το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοιο κριτήριο σε παρόμοια επιδόματα. Σε κανένα άλλο επίδομα που δόθηκε λόγω της πανδημίας αυτή την περίοδο δεν έχει θεσπιστεί ως κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα. Επίσης, υπάρχει το κριτήριο της μείωσης του τζίρου σε σχέση με πέρσι κατά 20%. Αυτά τα δύο κριτήρια αποκλείουν πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων από το να είναι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος. Πέραν αυτού, θα πρέπει να πούμε ότι το συγκεκριμένο ποσό προέρχεται από ένα κεφάλαιο το οποίο δημιουργήθηκε στον ΕΦΚΑ υπέρ του ΟΑΕΔ. Από το 2011 και μετά, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ, αλλά χωρίς να έχουμε δικαίωμα για επίδομα ανεργίας μέχρι το 2017. Το 2017 που θεσπίστηκε για πρώτη φορά, ήταν τόσο αυστηρά τα κριτήρια που ελάχιστοι το έχουν λάβει. Το αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο, το οποίο έμενε αδιάθετο στα ταμεία του ΕΦΚΑ. Έτσι, ζητήσαμε από τον Μάιο (καταρχάς για τους δικηγόρους) αυτό το κεφάλαιο να διατεθεί, αφού αυτά τα χρήματα βρίσκονται αδιάθετα και αφού πρόθεση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει, είναι να μην ενισχύσει τους επιστήμονες και ειδικότερα τους δικηγόρους».
Δυστυχώς, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, η κυβέρνηση έκανε ατέρμονες συζητήσεις από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο για το πώς και αν θα πρέπει να δοθεί το ποσό και τελικά κατέληξε σε αυτή τη διαδικασία, με την οποία οι δικηγόροι είναι κάθετα αντίθετοι.
«Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου που συγκλήθηκε η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για να εξετάσει θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό, αποφασίσαμε να καταθέσουμε αίτηση ακύρωσης κατά της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης στα διοικητικά δικαστήρια, γιατί θεωρούμε ότι είναι καταρχάς άδικη και κατά δεύτερο λόγο δημιουργεί φοβερές ανισότητες. Για παράδειγμα, εάν ένας δικηγόρος έβγαλε πέρσι 20.000 ευρώ και φέτος βγάζει 18.000 ευρώ, δικαιούται το επίδομα, αλλά εάν ένας δικηγόρος έβγαλε πέρσι 5.000 ευρώ και φέτος 4.800 ευρώ, δεν το δικαιούται. Αυτό είναι προφανές ότι δημιουργεί μεγάλες αδικίες χωρίς να υπάρχει λόγος. Όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι είχαμε προτείνει να διατεθεί καταρχάς το ποσό σε αυτούς που έχουν μικρό εισόδημα και να διατίθεται μέχρι να εξαντληθεί το όποιο ποσό θα έδινε η κυβέρνηση».
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα υποτίθεται ότι καλύπτει για τους δικηγόρους το διάστημα από τις 7 Νοεμβρίου, που ουσιαστικά ήταν κλειστά τα δικαστήρια, μέχρι και σήμερα, δηλαδή ένα διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. Το ποσό των 400 ευρώ είναι μηδαμινό για τον συγκεκριμένο κλάδο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι δικηγόροι καταβάλλουν μηνιαίως για ασφαλιστικές εισφορές ποσό που κυμαίνεται από 300 έως 700 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία. Ωστόσο, είναι μία ενίσχυση από την πολιτεία για να δείξει έστω και σε αυτόν τον βαθμό ότι ενδιαφέρεται για τους επιστήμονες της χώρας.
Εν τω μεταξύ, από τον Νοέμβριο και έπειτα, η μόνη πρόνοια που υπήρξε για τους δικηγόρους ήταν η ένταξή τους στην 4η και την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή, υπό όρους τέτοιους που είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει εκτός η πλειονότητα των δικηγόρων, εξηγεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας, διευκρινίζοντας: «Από τους 42.000 δικηγόρους που υπάρχουν στη χώρα, την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή την πήραν μόνο 8.000 δικηγόροι και την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή 11.000 δικηγόροι. Δηλαδή, περίπου 1 στους 4 ή στους 5 δικηγόρους έλαβε την συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια. Εμείς ζητήσαμε να υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και αναστολή της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τη χρονιά που μας πέρασε. Ζητήσαμε μία σειρά από απαλλακτικά μέτρα, τα οποία όμως μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ούτε καν κουβεντιάζει. Όλα αυτά κατατείνουν ότι το 2020 με τα δικαστήρια κλειστά ήταν μία χρονιά τραγική για τους συναδέλφους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ