Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη η μελέτη ανάδειξης γεωτόπων και γεωδιαδρομών του Γεωπάρκου Δράμας

0
1097

Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο διαφορετικές περιοχές του ορεινού όγκου

Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης η οριστική μελέτη για τις εργασίες ανάδειξης γεωτόπων και γεωδιαδρομών του Γεωπάρκου Δράμας εντός δασικής έκτασης του δασικού συμπλέγματος Δυτικού Νέστου και Μυρσινέρου Λιβαδερού – Αετού, του Δήμου Δράμας που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του.
Η μελέτη συντάχθηκε από τον Δήμο Δράμας, επαληθεύτηκε από το Δασαρχείο Δράμας και ελέγχθηκε από την Αποκεντρωμένη, κατόπιν της γνωμοδότησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής πεζοπορικών – Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (Σ.Ε.Π.Ο.Δ.) για την περιοχή του Δήμου Δράμας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 104.343 ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα ορειβατικά – πεζοπορικά μονοπάτια σκοπό έχουν να εξυπηρετούν την δασική αναψυχή, τον ορεινό τουρισμό και οικοτουρισμό και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την καλύτερη προστασία τους.
Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε δυο διαφορετικές περιοχές, στην ευρύτερη περιοχή Σιδηρονέρου – Σκαλωτής Δράμας και στην περιοχή πριν και μετά τη Γέφυρα Παπάδων του ποταμού Νέστου. Σύμφωνα με τον δασικό χάρτη οι δύο περιοχές έχουν δασικό χαρακτήρα και σύμφωνα με τη μελέτη στην περιοχή εκτέλεσης των εργασιών υπάρχουν και ιδιοκτησίες (αποτέλεσμα παλαιών αναδασμών των ετών 1937,1954) που βρίσκονται κυρίως κοντά στους οικισμούς όπου και δεν θα γίνει καμία ενέργεια.
Στην ευρύτερη περιοχή Σιδηρονέρου – Σκαλωτής Δράμας θα εκτελεστούν: εργασίες καθαρισμού βλάστησης πλησίον του χώρου του πέτρινου γεφυριού Λιβαδίων, προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων (υποδοχής και κατεύθυνσης) και προμήθεια και τοποθέτηση μικρού ξύλινου κιοσκιού. Επιπλέον, εντός της συγκεκριμένης περιοχής και κατά μήκος της επαρχιακής οδού μεταξύ Σιδηρονέρου και Σκαλωτής θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης ξύλινων κιοσκιών σε υφιστάμενες θέσεις ξεκούρασης.
Στη περιοχή πριν και μετά τη Γέφυρα Παπάδων του ποταμού Νέστου θα εκτελεσθούν: εργασίες συντήρησης σε πέντε υφιστάμενους χώρους ξεκούρασης και θέας, που είχαν κατασκευαστεί από την αρμόδια δασική υπηρεσία κοντά στη γέφυρα των Παπάδων. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν στην αποξήλωση των ξύλινων οργάνων των υφιστάμενων παιδικών χαρών διότι δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, στην επισκευή και συντήρηση όλων των υφιστάμενων ξύλινων κατασκευών (κιόσκια, παγκάκια τραπεζόπαγκοι κ.ά.) καθώς και στην προμήθεια και τοποθέτηση νέου κιόσκι στα σημεία που θα γίνει αποξήλωση της παιδικής χαράς.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί νέος χώρος ξεκούρασης με την προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινου κιόσκι και τραπεζιού στην περιοχή του γεωτόπου στην όχθη του ποταμού Νέστου. Παράλληλα δεν προβλέπεται η χάραξη και διάνοιξη νέου μονοπατιού. Το έργο θα εκτελεστεί από τον Δήμο Δράμας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν.4412/2016 περί δασοτεχνικών έργων και δημοσίων συμβάσεων αντίστοιχα και με πηγή χρηματοδότησης το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ