Τέλος εποχής για τις λαϊκές;

0
2681

– Στα κάγκελα παραγωγοί και μικροπωλητές με αφορμή τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Ανάπτυξης που φέρνουν τα πάνω κάτω
– Μιλούν στα «Χ» η Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Χαρά Κεφαλίδου και η πρόεδρος των μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς Δράμας κ. Βούλα Παπαδοπούλου

Θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει στους μικροπωλητές της Δράμας, αλλά και πανελλαδικά, οι αλλαγές που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που σχεδιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Την αντίθεσή της δηλώνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών. Την ίδια ώρα, το Σωματείο Μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς στη Δράμα έχει ενημερώσει ήδη τους Βουλευτές του νομού για το πρόβλημα που διαφαίνεται ότι θα δημιουργηθεί, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η πρόεδρος του σωματείου κ. Βούλα Παπαδοπούλου.

Χαρά Κεφαλίδου: «Έχει την πρόθεση η Κυβέρνηση να αποκηρύξει το ανεπίσημο σχέδιο νόμου και να προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπροσώπους παραγωγών και επαγγελματιών»
Η Βουλευτής Δράμας του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Χαρά Κεφαλίδου μιλώντας για το σχέδιο νόμου στα «Χ» σημείωσε: «Πρόκειται για ένα ανεπίσημο σχέδιο νόμου που κυκλοφόρησε από την κυβέρνηση, στη λογική που έχουν αυτές οι διαρροές, δηλαδή να σφυγμομετρήσουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Ό,τι κι αν σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αιφνιδιάζει κανέναν. Χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους εκπροσώπους των μικροπωλητών και των επαγγελματιών, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί λύση που μπορεί να είναι βιώσιμη και να προχωρήσει. Αυτό που έρχεται να κάνει η πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αλλάξει πάρα πολλά από τα θέματα που αφορούν τις λαϊκές. Οι αγορές αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι οι χώροι όπου μπορεί ο καθένας (ακόμη και αυτοί που έχουν μικρό βαλάντιο) να προμηθευτεί είδη διατροφής ή είδη ένδυσης και υπόδησης. Καλύπτουν δηλαδή ανάγκες που έχει ο κόσμος για τα στοιχειώδη σε καλύτερες τιμές. Εκτός αυτού, έχει δημιουργηθεί μεταξύ των πολιτών και των εκθετών μια σχέση εμπιστοσύνης που είναι προσωπική».
Όπως επεσήμανε η Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., αυτά που αλλάζει η πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διαρροές, είναι ότι καταργούνται οι επιτροπές των λαϊκών αγορών και δεν μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι των μικροπωλητών και συνδικαλιστές των παραγωγών στις αποφάσεις και στους σχεδιασμούς. Αυτό σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι δεν μπορεί κανείς να κατοχυρώσει μία θέση στις λαϊκές. Θα γίνεται κάτι σαν πλειστηριασμός: όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα θα παίρνει και τη θέση στη λαϊκή αγορά. Επίσης, για πρώτη φορά μπαίνουν εταιρείες μέσα στις λαϊκές αγορές. «Όλα αυτά είναι ανατροπές. Ακόμα και αν υπάρχουν πράγματα σε θετική κατεύθυνση, πρέπει να αναλυθούν και να γίνουν κατανοητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και, αφού υπάρξει ένα μίνιμουμ συμφωνίας, να γίνει η οποιαδήποτε κίνηση. Αυτό, γιατί καλώς ή κακώς υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα κόσμου που προμηθεύεται αγαθά στις λαϊκές αγορές. Επίσης, υπάρχουν πολλοί έμποροι και παραγωγοί που βγάζουν μεροκάματο σε αυτές. Αυτή τη στιγμή, με τα πολλά και σύνθετα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, μην πάμε να δημιουργήσουμε καινούργια χωρίς να λύσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».
Η κ. Κεφαλίδου κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, παρότι, όπως είπε, δεν έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, διότι οι διαρροές του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις αλλαγές που σχεδιάζει έχουν ξεσηκώσει τόσο τους εμπόρους όσο και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Σημειώνεται ότι η κ. Κεφαλίδου, μέσω της ερώτησης που κατέθεσε τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά να μάθει εάν έχουν πρόθεση να αποκηρύξουν το ανεπίσημο σχέδιο νόμου που προκαλεί εύλογα την αντίδραση όλων και εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε διάλογο με τους εκπροσώπους παραγωγών και επαγγελματιών για την προώθηση λύσεων.

Πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς στη Δράμα, κ. Βούλα Παπαδοπούλου: «Εάν περάσει ένα τέτοιο σχέδιο νόμου, οι λαϊκές έχουν τελειώσει»
Μιλώντας στα «Χ» η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς στη Δράμα κ. Βούλα Παπαδοπούλου ανέφερε για το θέμα: «Εάν περάσει ένα τέτοιο σχέδιο νόμου, οι λαϊκές έχουν τελειώσει» και πρόσθεσε: «Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται η δυνατότητα να μπουν εταιρείες στη λαϊκή αγορά, παρότι η λαϊκή αγορά δημιουργήθηκε για να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους που είναι άνεργοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ένα μαγαζί. Για τον λόγο αυτό, οι μικροπωλητές παλεύουν σε εξωτερικό χώρο, με οποιονδήποτε καιρό, προκειμένου να μπορέσουν να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Στο μόνο πράγμα που συμφωνώ με τις αλλαγές του νομοσχεδίου είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μία εκπαίδευση στους μικροπωλητές, παρότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν ή να προχωρήσουν στην εκπαιδευτική βαθμίδα. Και σε αυτά τα παιδιά όμως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της εργασίας. Το βασικότερο σημείο της διαφωνίας μας είναι το ζήτημα της πλειοδοσίας των θέσεων. Ενώ και το θέμα της εισόδου εταιρειών στη λαϊκή σημαίνει ότι από εκεί που οι άδειες ήταν προσωπικές, θα γίνουν πλέον απρόσωπες. Επίσης, εάν δεν μπορείς να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου για δύο μήνες, η θέση σου χάνεται. Από τη στιγμή που το κριτήριο της άδειας μετατοπίζεται από την ανάγκη που έχουν οι μικροπωλητές να εργαστούν στο ποιος θα δώσει περισσότερα για μία θέση, υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει και η σύνθεση των λαϊκών αγορών. Όλοι αυτοί που σήμερα εκθέτουν μπορεί να μείνουν εκτός. Εμείς ήδη έχουμε στείλει τις θέσεις μας για το θέμα αυτό προς την κυβέρνηση. Προσωπικά, έχω ενημερώσει και τους βουλευτές της Δράμας. Αλλά και όλοι οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες μας πανελλαδικά έχουν κινητοποιηθεί».

Για νομοσχέδιο «ταφόπλακα» κάνει λόγο η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών
Εν τω μεταξύ, για νομοσχέδιο «ταφόπλακα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να αναθέσει τη διαχείριση μεγάλου μέρους των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Σε ανακοίνωση – κάλεσμα προς τις τοπικές ομοσπονδίες, τα σωματεία και τους συλλόγους παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών όλης της χώρας, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών σημειώνει: «Από πληροφορίες που διαρρέουν κι ενώ περιμέναμε έναν νέο νόμο που να διορθώνει το υπάρχον πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σχέδιο νόμου που δεν εκσυγχρονίζει τις λαϊκές αγορές ούτε διορθώνει τα κακώς κείμενα».

Η σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το νέο σχέδιο νόμου αναφέρει ότι:
Το νομοσχέδιο αυτό:
– έρχεται να δώσει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ) και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς,
– ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων και βγάζει κάθε 3 χρόνια στο σφυρί τις θέσεις, εμπλέκει τους δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς τον φορέα διαχείρισης,
– καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών (διοικητικά συμβούλια) και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.
Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών καλεί σε τηλεδιάσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να κατατεθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συγκεκριμένες προτάσεις «εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ