Πάνω από 1000 άτομα είναι σε αναμονή για δίπλωμα οδήγησης στη Δράμα

0
2651
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Σχολών Οδηγών Δράμας κ. Δημήτρης Μακρόπουλος

– Τέσσερις μήνες οι σχολές οδηγών βρίσκονται σε παύση
– Μιλάει στα «Χ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Σχολών Οδηγών Δράμας κ. Δημήτρης Μακρόπουλος

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους επαγγελματίες των σχολών οδήγησης καθώς, λόγω της ισχύος των υγειονομικών μέτρων, οι περισσότερες δραστηριότητές τους είναι σε παύση πλην των εξετάσεων για τους υποψηφίους επαγγελματίες οδηγούς (φορτηγών και λεωφορείων). Οι ανανεώσεις των αδειών οδήγησης δεν γίνονται και όσες έληγαν μέχρι 28 Φεβρουαρίου έχουν πάρει παράταση για τέσσερις μήνες.
«Ουσιαστικά, οι σχολές οδήγησης είναι κλειστές από τις αρχές Νοεμβρίου και σήμερα διανύουμε τον 4ο μήνα παύσης των δραστηριοτήτων μας» επισημαίνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Σχολών Οδηγών Δράμας, κ. Δημήτρης Μακρόπουλος και προσθέτει: «Επιτρέπεται μόνο η έκδοση νέων επαγγελματικών διπλωμάτων και η ανανέωση των Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) για όσους θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Βέβαια, όσα επιτρέπονται δεν αποτελούν ούτε το 5% της επαγγελματικής μας δραστηριότητας».
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή τις σχολές οδηγών οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως συνέβη και με την περίπτωση της απεργίας των εξεταστών και τον ανεφάρμοστο νόμο του 2018. Μάλιστα, εξαιτίας και αυτής της κατάστασης, κατά την περίοδο 2019 -2020 συσσωρεύτηκε στις σχολές οδηγών που ήταν κλειστές ή υπολειτουργούσαν επί 11 σχεδόν μήνες, ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων οδηγών. Με τη λήξη της καραντίνας, το καλοκαίρι του 2020, αναπόφευκτα δημιουργήθηκε αρκετή δουλειά στον συγκεκριμένο κλάδο από το συσσωρευμένο ενδιαφέρον. Ωστόσο, αυτός ήταν και ο λόγος που ο αλγόριθμος της επιστρεπτέας προκαταβολής έβγαλε τους επαγγελματίες του κλάδου εκτός του πλαισίου των δικαιούχων. Οι ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης πλέον, μπορούν να εισπράξουν από την πολιτεία μόνο το επίδομα ενοικίου, κάτι που όπως γίνεται αντιληπτό τους δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το ζήτημα αυτό αφορά σε 15 περίπου σχολές οδηγών στη Δράμα, 20 εκπαιδευτές και το προσωπικό των σχολών.
«Η ομοσπονδία μας έχει κάνει επαφές με το Υπουργείο Μεταφορών για το πρόβλημα αυτό. Το Υπουργείο από την πλευρά του έχει κάνει ένα έγγραφο προς τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ανοίξει μόνο το πρακτικό κομμάτι. Δηλαδή, να μπορούν να δώσουν πρακτικές εξετάσεις όσοι έχουν δώσει εξετάσεις για τα σήματα. Είμαστε σε αναμονή» δηλώνει ο κ. Δημήτρης Μακρόπουλος.
Σε ό,τι αφορά στους υποψηφίους οδηγούς, ο ίδιος τονίζει ότι έχει δημιουργηθεί και πάλι ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων που βρίσκονται σε αναμονή. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 50.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης στη Δράμα, που βρίσκονται σε αναμονή, εκτιμάται ότι είναι περισσότεροι από 1000.
Βέβαια, η αδυναμία διεξαγωγής των εξετάσεων, λόγω των απαγορεύσεων που υφίστανται, δημιουργεί και ένα ακόμη θέμα που έχει να κάνει με τα επαγγελματικά προσόντα των υποψηφίων, πολλοί από τους οποίους αναζητούν εργασία, καθώς το δίπλωμα οδήγησης να είναι στα βασικά προσόντα που ζητούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Σε σχέση με τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν για τη λειτουργία των σχολών οδηγών και το κατά πόσο αυτές μπορεί να επιβαρύνουν την υγειονομική κατάσταση, ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Σχολών Οδηγών Δράμας, κ. Δημήτρης Μακρόπουλος αποσαφηνίζει: «Από τις 11 Μαΐου που ανοίξαμε, λειτουργήσαμε τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα του ΕΟΔΥ. Δεν βγάλαμε μάσκα και γάντια μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ποτέ. Το ίδιο ίσχυε και για τους υποψηφίους που έδιναν θεωρητικές εξετάσεις. Χωρίς μάσκα και γάντια δεν έμπαιναν μέσα στην αίθουσα όπως γινόταν και στην πρακτική εξέταση. Επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις της ομοσπονδίας μας δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα που να διαδόθηκαν από σχολή οδηγών. Ακόμη και αυτή την στιγμή που συνεχίζονται οι εξετάσεις για τα επαγγελματικά διπλώματα (φορτηγά, λεωφορεία) δεν υπάρχει κρούσμα από σχολές οδηγών. Τέλος, πρέπει να πούμε ότι είναι ένας χώρος όπου γίνεται πολύ εύκολα ιχνηλάτηση, καθώς είναι καταγεγραμμένες όλες οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των υποψηφίων, όχι μόνο από τις σχολές αλλά και από τις υπηρεσίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ