Τρία χρόνια στα θεμέλια το νέο σχολείο στο Νευροκόπι

0
2726

Χαρά Κεφαλίδου στα “Χ”: «Αυτή η κατάσταση θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν συμβεί κάτι επικίνδυνο με τους μαθητές που παίζουν εκεί;» Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών

Να εξαλειφθεί επιτέλους ο καθημερινός κίνδυνος από τον οποίο απειλούνται οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου λόγω του εγκαταλειμμένου εργοταξίου για την ανέγερση νέου σχολείου, τονίζει στα “Χ” η Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου.
Η κ. Κεφαλίδου μάλιστα κατέθεσε και ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, ρωτώντας και για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να δοθεί μια ουσιαστική και μόνιμη λύση. Επίσης ρωτά ποιες είναι οι πρωτοβουλίες στις οποίες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής νέου του σχολείου.
Το σχολείο – εργοτάξιο δεν έχει ξεκινήσει καν, έχουν μόνο έχουν κατασκευαστεί τα θεμέλια. Το σημείο στο οποίο έχει σταματήσει το έργο έχουν δημιουργήσει συνθήκες λίμνης ιδιαίτερα όταν αρχίζει η περίοδος των βροχών και αποτελεί εμφανή κίνδυνο για τους μαθητές του παλιού Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται δίπλα. Το έργο έχει σταματήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια και η απορία των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλων των υπολοίπων είναι γιατί δεν προχωρά. Το ερώτημα που υπάρχει, πέρα από την καθυστέρηση του έργου είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν συμβεί κάτι επικίνδυνο με τους μαθητές που παίζουν σε έναν χώρο επικίνδυνο και τελείως ακατάλληλο για παιχνίδι.
Να σημειωθεί ότι το νέο Δημοτικό Σχολείο του Κ. Νευροκοπίου είναι κάτι που επεδίωξε να υλοποιήσει ο πρώην Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Β. Γιαννόπουλος, από το 2010. Το σχολείο χρηματοδοτήθηκε επί προεδρίας Παυλόπουλου. Ο διαγωνισμός για το έργο κατέληξε σε ανάδοχο, αλλά όπως λέγεται ο εργολάβος έδωσε πάρα πολύ μεγάλη έκπτωση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το προχωρήσει. Οι συμπληρωματικές συμβάσεις που αναμενόταν να γίνουν για το έργο, τελικά δεν έγιναν. Έτσι η εξέλιξη του έργου πάγωσε και η κατασκευή παραμένει στα θεμέλια τα τελευταία τρία χρόνια. Ο εργολάβος δεν κηρύχθηκε έκπτωτος. Κανείς δεν ξέρει όμως πως θα συνεχιστεί το έργο.
Η κα Κεφαλίδου είπε στα “Χ” ότι «αυτή η κατάσταση θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει. Είτε ο εργολάβος θα κηρυχθεί έκπτωτος και θα ξαναγίνει διαγωνισμός για το έργο είτε θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να συνεχιστεί το έργο. Αυτό το χάλι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα παιδιά του παλιού Δημοτικού Σχολείου, που βρίσκεται δίπλα, δεν έχουν πια αυλή λόγω του εργοταξίου. Δυστυχώς οι μαθητές παίζουν στο συγκεκριμένο σημείο του εργοταξίου. Για το υπό κατασκευή νέο σχολείο έχουν γίνει αγώνες προκειμένου να ξεκινήσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση».

Στην ερώτησή της προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή η κ. Κεφαλίδου αναφέρει τα εξής:

«Σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου λόγω του εγκαταλειμμένου εργοταξίου για την ανέγερση νέου σχολείου»
Άμεσος είναι ο κίνδυνος για την ασφάλεια των μικρών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου λόγω του εγκαταλειμμένου εργοταξίου του έργου ανέγερσης νέου σχολικού κτηρίου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σημερινό σχολείο. Η έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί το νέο σχολικό συγκρότημα έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στην ΚΤΥΠ Α.Ε. Πρόσφατα υπήρξε πρόταση από την ΚΤΥΠ Α.Ε. να κηρυχθεί ο ανάδοχος έκπτωτος. Σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία δόθηκε στον εργολάβο η οριζόμενη από τον Νόμο νόμιμη περίοδος παράτασης. Πληροφορούμαστε ότι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο εργολάβος επέστρεψε χωρίς όμως οι εργασίες να έχουν τον ρυθμό που απαιτείται ώστε να καλυφθεί έγκαιρα ο χαμένος χρόνος παράδοσης. Η σημερινή εικόνα του έργου είναι μια τεράστια λακκούβα γεμάτη νερό άκρως επικίνδυνη για τους μαθητές του διπλανού σχολείου. Αυτό το επιβεβαιώσαμε μετά και την πρόσφατη επίσκεψή μας στην περιοχή. Σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί το σχολείο μέσα σε ένα εργοτάξιο, θέτοντας σε κίνδυνο τους μαθητές που προαυλίζονται στον ίδιο χώρο.
Το υπό κατασκευή σχολείο βρίσκεται στην κατάσταση αυτή τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες και λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή η εικόνα χειροτερεύει ακόμη περισσότερο. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020 είχαν σημειωθεί σοβαρές πλημμύρες στην περιοχή που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.
Το συγκεκριμένο έργο έχει περάσει στην κυριολεξία από «σαράντα κύματα». Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου διαφάνηκε κίνδυνος απένταξής του. Τελικά, το 2018 ανακηρύχθηκε ανάδοχος και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου υπεγράφη σύμβαση με την ΚΤΥΠ Α.Ε.
Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν την άνοιξη του 2019, στη συνέχεια όμως σταμάτησαν αφού μέσα στο 2020 υπήρξε πρόταση να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος από την ΚΤΥΠ Α.Ε. Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο φυσικών επιστημών, αίθουσα ξένων γλωσσών και αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκη, αίθουσα πληροφορικής και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στο έργο προβλεπόταν η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μελέτη κατασκευής ήταν βασισμένη στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4.398.000 €. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, σήμερα όμως βρίσκεται ακόμη στη φάση των θεμελίων.
Τον προηγούμενο μήνα το Υπουργείο σας υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή νέας πτέρυγας 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ Α.Ε. Το έργο υλοποιείται μετά από δωρεά της Βουλής των Ελλήνων ύψους 8 εκατομμυρίων Ευρώ. Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στο έργο τονίσατε ότι αυτό πραγματοποιείται σε χρόνους ρεκόρ και με απόλυτη διαφάνεια εν μέσω πανδημίας. Η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να υιοθετηθεί και στο έργο κατασκευής του νέου δημοτικού σχολείου Κ. Νευροκοπίου, ενός έργου ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή μας το οποίο θα στεγάσει το σύνολο των μικρών μαθητών του λεκανοπεδίου. Αυτό το σχολείο δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις! Η πανδημία δεν μπορεί να αποτελέσει και εδώ άλλοθι.
Ο κυβερνητικός βουλευτής τον Ιούλιο 2020 μετά από επίσκεψή του στην ΚΤΥΠ Α.Ε. διαβεβαίωσε την τοπική κοινωνία ότι το πρόβλημα είναι σε φάση οριστικής διευθέτησης και «πολύ σύντομα θα έχουμε επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του έργου».
†Επειδή, προς το παρόν ακούμε μόνον ωραία λόγια και υποσχέσεις χωρίς όμως να έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία για την ουσιαστική και άμεση επίλυση του προβλήματος
†Επειδή, ο χρόνος περνά και ο κίνδυνος για την ασφάλεια των μικρών παιδιών παραμένει
†Επειδή, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει λόγω των επερχόμενων χειμερινών μηνών και των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες πολύμηνες καθυστερήσεις
†Επειδή, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και ανησυχεί
†Επειδή, κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του σχολείου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους κύριε Υπουργέ είναι επείγουσα η ανάγκη εξεύρεσης μιας οριστικής και άμεσης λύσης πριν να είναι αργά.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας προκειμένου να δοθεί μια ουσιαστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα;
2. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής του σχολείου και να παραδοθεί στους κατοίκους του Κ. Νευροκοπίου το συντομότερο δυνατό;
3. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα κατασκευής και αποπεράτωσης του εν λόγω έργου;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ