Τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ VIA EGNATIA στη Δράμα

0
1584

Θα διεξαχθούν στην πόλη της Δράμας, στο Καλαμπάκι, το Κεφαλάρι και την Μαυρολεύκη

Από 24 έως 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις του περιφερειακού φεστιβάλ “VIA EGNATIA” στη Δράμα. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στην της Δράμας, στο Καλαμπάκι, το Κεφαλάρι και την Μαυρολεύκη. Πρόκειται για την θεσμοθετημένη πλέον ετήσια εκδήλωση που σκοπεύει να προβάλει και να αναδείξει πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που δεν αποκλείεται να υποστεί κάποια τροποποίηση, περιλαμβάνει:
Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση, εμπνευσμένη από το αφηγηματικό ποίημα «Λάμπρος», του Διονυσίου Σολωμού, όπου η οικογενειακή ιστορία αποκτά υπόσταση αρχαίας τραγωδίας, ανάμεσα στην ύβρη και την κάθαρση και τη διττή ανθρώπινη φύση, που είναι ικανή για το μεγαλύτερο καλό και για το χειρότερο κακό. Παράλληλα, στο πλαίσιο υποστήριξης της αφήγησης και των όσων διαδραματίζονται επί της σκηνής, αναδεικνύονται μουσικά στοιχεία από τα ηχοχρώματα και τις μελωδίες της δημοτικής μουσικής του τόπου μας. Σκοποί του Αιγαίου και της Ηπειρωτικής Ελλάδας, λαμβάνουν μια σύγχρονη χροιά με τη χρήση της τεχνολογίας και του ηχητικού σχεδιασμού, ενώ παραδοσιακά όργανα (λύρες Μακεδονίας, Θράκης) και η ανθρώπινη φωνή αναμιγνύονται με σύγχρονα μέσα, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν.
Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί μουσικό και εικαστικό θέαμα με το συγκρότημα Opera Chatoique και τον εικαστικό Νικόλα Φωτιάδη. Oι Opera Chaotique με ανατρεπτικό χιούμορ, σουρεαλιστική φαντασία και εκρηκτικές μουσικές αλχημείες, κινούνται ανάμεσα σε ήχους όπως Opera, Jazz, Cabaret και Pop, ξεχωρίζοντας για το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα τους, την αισθητική και σκηνική τους παρουσία. Ο εικαστικός Νικόλας Φωτιάδης ανεβαίνει στη σκηνή μαζί τους, με στόχο την δημιουργία ενός πραγματικού χειρονομιακού ιστού, αποκαλύπτοντας συναισθήματα ως έκφραση της στιγμής.
Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ο αγώνας δρόμου «VIA EGNATIA ΑΜΦΙΠΟΛΗ-ΔΡΑΜΑ-ΦΙΛΙΠΠΟΙ» μήκους 10 χιλιομέτρων (Μαυρολεύκη-Καλαμπάκι), στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Επίσης την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί μουσικό σχήμα με τη Δήμητρα Γισδάκη. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι με τη μελωδική φωνή της ταλαντούχας τραγουδίστριας, η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις, η ΠΑΜΘ αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη και έναν τόπο με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο υψηλό πλούτο πολιτιστικών πόρων στον απόηχο στοιχείων της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής παράδοσης, ενταγμένων σήμερα στη σύγχρονή ζωή, όπως στοιχείων πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας του ανθρωπογενούς και δομημένου περιβάλλοντος. Ειδικότερα, ο τομέας του πολιτισμού, αποτελεί τμήμα του ανθρώπινου περιβάλλοντος και σύνθεση στοιχείων της ανθρώπινης δραστηριότητας, δυνατοτήτων και συνηθειών.
Ο σημερινός Νομός Δράμας αποτελεί μία γεωγραφική ενότητα, η οποία προσδιορίζεται από έναν περιφερειακό ορεινό όγκο, όπου τα πρώτα ίχνη της ανθρώπινης παλαιολιθικής δραστηριότητας και τα διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκησή του. Στο ως άνω πλαίσιο, χαρακτηριστικό γνώρισμα στη διαχρονική πορεία της περιοχής της Δράμας, αποτέλεσε το πέρασμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, η οποία κατασκευάστηκε πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου προ ρωμαϊκού δρόμου, ενώ ως κύρια οδική αρτηρία, συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή, διευκολύνοντας τη στρατιωτική, εμπορική και ιδιωτική επικοινωνία.
Η Εγνατία οδός, στην πορεία της από την Αμφίπολη προς τους Φιλίππους, μετά τις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου, περνούσε από την περιοχή της σημερινής Μαυρολεύκης και εν συνεχεία, διασχίζοντας τα έλη με τη βοήθεια γεφυριών, περνούσε από τον αρχαίο οικισμό του Καλαμπακίου, όπως μαρτυρεί και η ενεπίγραφη αμφίγραμμη στήλη – σταδιοδείκτης της οδού (τέλη 3ου-αρχές 2ου π.Χ.). Μάλιστα, ο σταδιοδείκτης αποτελεί δείγμα των έργων οδοποιίας που πραγματοποιήθηκαν στην εποχή των Μακεδόνων, ενώ ο μιλιοδέκτης της Εγνατίας οδού από την ίδια περιοχή, βεβαιώνει πως η μεγάλη ρωμαϊκή οδός ακολούθησε το οδικό δίκτυο των Μακεδόνων, στην πορεία της από την Αμφίπολη στους Φίλιππους.
Από το Καλαμπάκι, η Εγνατία οδός συνέχιζε νοτιοανατολικά, φθάνοντας στη μνημειακή αψίδα της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Παράλληλα, οι διακλαδώσεις της αρχαίας οδού διευκόλυναν την προσβασιμότητα και ενίσχυαν την επικοινωνία των κοινωνιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ