Τριήμερο δωρεάν εξετάσεων στο Νευροκόπι

0
1045

– Με το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
– Στις 10, 11 και 12 Ιουλίου


 

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) επισκέπτονται συγκεκριμένες απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος προσφέροντας δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθούν και το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου στις 10, 11 και 12 Ιουλίου, παρέχοντας δωρεάν μια σειρά από δωρεάν εξετάσεις.
Όπως είπαν στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας στελέχη του Κέντρου Υγείας Κάτω Νευροκοπίου, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είναι αποτέλεσμα της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και διεξάγεται με την επιστημονική επίβλεψη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι εξετάσεις που θα γίνουν θα αφορούν τις ειδικότητες ορθοπεδικού, γυναικολόγου, οφθαλμίατρου, ακτινολόγου, ΩΡΛ, διαιτολόγου, πνευμονολόγου, νευρολόγου, γενικού χειρούργου, ουρολόγου, ψυχολόγου και παιδοψυχολόγου.
Οι εξετάσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα ενώ την Τρίτη 11 Ιουλίου και Τετάρτη 12 Ιουλίου οι εξετάσεις θα γίνουν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με πρωτοβουλία του ιδρύματος, το 2014, δημιουργήθηκε και ξεκίνησε τις αποστολές του το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ), το οποίο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ιδρύματος από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας σε κατοίκους παραμεθόριων περιοχών.
Κινητές Ιατρικές Μονάδες εξοπλίστηκαν με υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, τρισδιάστατο ψηφιακό μαστογράφο, οδοντιατρείο, συγκρότημα μέτρησης της οστικής πυκνότητας και φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας, προσφέροντας τη δυνατότητα σε επιστημονικό προσωπικό να δημιουργεί και να οργανώνει εντός δυο ωρών μία κλινική σε κατάλληλο δημόσιο χώρο στις εκάστοτε απομακρυσμένες περιοχές που επισκέπτονται.
Η παραμονή κάθε αποστολής διαρκεί 2 έως 3 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν γιατρούς 15 ειδικοτήτων, και συγκεκριμένα Ακτινολόγο, Γενικό Γιατρό, Γενικό Χειρουργό, Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, Νευρολόγο, Οδοντίατρο, Ορθοπαιδικό, Οφθαλμίατρο, Παιδίατρο, Ωτορινολαρυγγολόγο, Διαιτολόγο, Ψυχολόγο, Εργοθεραπευτή και Ψυχίατρο, καθώς και 26 καταρτισμένους νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό. Παράλληλα, υποβάλλονται σε μία σειρά διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφίες, τεστ ΠΑΠ, triplex καρδιάς, ακτινογραφικούς υπέρηχους θυροειδούς, μαστών, και σε έλεγχο νεοπλασιών, ενημερώνοντας για τον οικογενή χαρακτήρα της νόσου και τον τρόπο που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν μελλοντικά προβλήματα στους ίδιους και τους συγγενείς τους.
Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2014, στο Καστελόριζο. Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες επισκέπτονται κάθε μήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έναν διαφορετικό προορισμό – νησιά της άγονης γραμμής και δυσπρόσιτες περιοχές – της Ελλάδας. Ένα μήνα πριν από κάθε αποστολή, εγκαθίσταται μία προσωρινή γραμματεία στον εκάστοτε προορισμό, σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές, η οποία λειτουργεί καθημερινά, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία προγραμματισμού εξετάσεων και να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.
Για κάθε εξεταζόμενο δημιουργείται ένας ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, στον οποίο καταγράφεται το ιστορικό του και τυχόν ευρήματα των εξετάσεων, με στόχο την ενημέρωσή του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και τη σύσταση περισσότερων οδηγιών, όπου κρίνεται απαραίτητο, με βάση τα ευρήματα προηγούμενης επίσκεψης της επιστημονικής ομάδας.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου έχουν γίνει διαγνώσεις περιστατικών με καρδιολογικά προβλήματα και διαφορετικές μορφές νεοπλασιών, τα οποία παραπέμφθηκαν στην Αθήνα, στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού ή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, για περαιτέρω εξετάσεις και νοσηλεία και αντιμετωπίστηκαν χάρη στην έγκαιρη διάγνωσή τους. Ενώ, αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των ΚΙΜ, έχουν πραγματοποιηθεί χειρουργικές επεμβάσεις, και έχουν αντιμετωπιστεί έκτακτα περιστατικά, όπως ενδεικτικά σοβαροί τραυματισμοί, καρδιολογικά επεισόδια και επιληπτικές κρίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!